parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Programe
CDS: Compania
Tip: Liceal


Compania – este modulul de baza al programelor de antreprenoriat – inclusiv Afaceri in Turism si Afaceri in IT. Acesta cuprinde:

 Programul Compania ofera participantilor oportunitatea de a-si con­duce propria afacere pentru a intelege ce presupune infiintarea, functionarea si suc­cesul unei societati comerciale. Tinerii cerceteaza piata, obtin capital prin vanzare de actiuni si administreaza inregistrarile contabile ale companiei. Compania elev este o oportunitate de a aplica anumite principii economice si de afaceri si ajuta la dezvoltarea spiritului organizatoric, a aptitudinii de conducere, a responsabilitatii si competentelor de a lucra in echipa.

  • Ghidul profesorului si consultantului (arata pas cu pas modul de lucru la clasa al programului) – fiecare profesor primeste un ghid in format fizic
  • Dosarele Companiei/Departamentele companiei (arata modul de lucru al companiilor pe ficare din arii: Presedinte, Marketing, Resurse Umane, Financiar, Vanzari, Productie si se foloseste din momentul in care s-au format grupele de lucru) – se primeste 1 manual la o grupa de 5 elevi
  • Manualul elevului – fiecare elev primeste un ghid in format fizic

IMPLEMENTARE:
Programul Compania contine un modul teoretic structurat in 4 etape precum si o parte practica de realizare a unui pilot de societate comerciala recomandate elevilor cu varste intre 15 - 19 ani. Programul poate fi realizat in 18 sau 36 de ore de curs, prin urmare se recomanda implementarea sa ca disciplina optionala/CDS.

Competitia Compania Anului este competitia atasata programului Compania. Afacerea mea pilot si se adreseaza elevilor de liceu, cu varsta peste 15 ani, cunoscatori ai limbii engleze. Mai multe informatii se gasesc pe site-ul dedicat competitiei www.CompaniaAnului.ro.

Recomandat cadrelor didactice, profesori de: discipline socio -umane, economice si educatie antreprenoriala, diriginti.

Afaceri in Turism (Programul Compania) – este modulul de realizare a afacerilor cu specific de turism. Acesta cuprinde:
Programul Afaceri in turism arata tinerilor ce presupune o afacere in domeniul ser­viciilor turistice prin experienta de a pune bazele uneia, in varianta fictiva sau reala. La sfarsitul programului, elevii inteleg cum functioneaza o afacere in mod practic si constientizeaza importanta mondiala a activitatilor turistice si rolul pe care il au in dez­voltarea economiei nationale a unei tari.

  • Ghidul profesorului si consultantului
  • Manualul elevului (versiunea online in contul dumneavoastra de pe site-ulwww.afaceriinturism.jaromania.org
  • Materiale auxiliare pentru specificul de turism (modul de Afaceri in Turism va avea la baza in semestrul 1 modul general de formare a unei companii Compania Elev (Pachetul cu materiale va contine doar materialele de lucru de la Compania elev). Este important ca elevii sa inteleaga cum functioneaza o companie si modul in care afacerile functioneaza pe piata. Incepand cu semestrul 1 si continuand in semestrul 2, echipele formate pot dezvolta companiile in functie de specificul ales). 

Enterprise Without Borders este un program educational prin intermediul caruia elevii studiaza valoarea comertului european si dobandesc abilitati necesare pentru a functiona pe o piata internationala. In urma implementarii acestui program se vor realiza diferite schimburi economice intre scoli sau clase din diferite tari europene. Elevii pun practic bazele unei afaceri proprii prin vanzarea de actiuni. Ei invata regulile mediului de afaceri si comertului la nivel european prin luarea unor decizii deosebit de diverse. La sfarsitul proiectului, elevii lichideaza compania lor prin evaluarea situatiei financiare (profit/pierdere), plata dividendelor catre actionari si publicarea raportului anual.

(modul de Enterprise Without Borders va avea la baza in semestrul 1 modul general de formare a unei companii Compania Elev - Pachetul cu materiale va contine doar materialele de lucru de la Compania elev). 

- Ghidul profesorului si consultantului

- Manualul elevului
(versiunea online in contul dumneavostra de pe site-ul www.ewb.jaromania.org sau pe site-ul international de lucru www.ewb.ja-ye.org)

Toate Companiile elev participante la program si competitie trebuie sa se inscrie (prin crearea profilului companiei) pe site-ul www.ewb.ja-ye.org.

Targurile locale si Targul National de produse sau servicii
Din acest an scolar Junior Achievement Romania sustine dezvoltarea a cat mai multe targuri locale de produse si servicii. Acestea se pot desfasura in cadrul scolii dumneavostra, la ele putand participa companii-elev din toate liceele din oras sau judet.
Logistica necesara:
- Spatiu pentru desfasurarea targului (in functie de numarul de echipe se poate organiza in sala de clasa, sala de sport, curtea scolii, sau in alte locatii care se pot atrage ca si parteneri. Ex: Casa de cultura a studentilor, Casa corpului didactic, Palatul Copiilor)
- Spatiu pentru prezentarea produselor/serviciilor (Nu este necesar organizarea de standuri de expozitie. Se pot folosi banci sau panouri de prezentare)

- Juriu (Poate fi format din: directiunea scolii, alti profesorii, companii partenre, elevi din anii mai mari)
*In cazul in care doriti organizarea unui targ local va rugam sa contactati biroul JA Romania

Compania. Afacerea mea pilot ii ajuta pe elevi sa inteleaga sistemul economiei de piata, rolul proprietatii private, al sistemului de preturi si al concurentei. Setul de activitati desfasurate contribuie la dezvoltarea aptitudinilor necesare pentru adoptarea deciziilor, le permite elevilor sa exploreze oportunitati de cariera si le asigura experienta directa in managementul unei afaceri.


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.