parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Programe
Compania
Tip: Liceal


Programul oferă participanților oportunitatea de a-și con­duce propria afacere pentru a înțelege ce presupune înființarea, funcționarea și suc­cesul unei societăți comerciale. Tinerii cercetează piața, obțin capital prin vânzare de acțiuni și administrează înregistrările contabile ale companiei. Compania - elev propune cea mai bună metodă de dezvoltare a abilităților antreprenoriale - learning by doing - și oferă o oportunitate de a aplica anumite principii de afaceri și ajută la dezvoltarea spiritului organizatoric, a aptitudinii de conducere, a responsabilității și competențelor de a lucra în echipă.

Recomandat: elevilor de 15-19 ani și profesorilor de educație antreprenorială, discipline socio-umane, economie și diriginților

Implementare: sub formă de curs opţional/CDS

Kit gratuit: 

  • Ghidul profesorului şi al consultantului voluntar
  • Manualul elevului
  • Set de materiale auxiliare

Activități:

1. Introducere. Compania

2. Stabilirea responsabilităților în companie

3. Evaluarea ideilor de produs sau de serviciu

4. Selectarea unui produs sau a unui serviciu

5. Dezvoltarea unui plan de afaceri preliminar

6. Conducerea unei ședințe a Consiliului de Administrație

7. Conducerea și administrarea Companiei

8. Încheierea operațiunilor

Proiecte și competiții în cadrul Compania:

  • Compania Anului este competiția pentru liceeni care, în urma programului Compania, dezvoltă un produs/serviciu pe care au șansa să îl testeze pe piață. Cele mai bune produse/servicii și planuri de afaceri ajung în etapa națională în urma căreia, juriul format din oameni de afaceri și profesioniști cu experiență, decide echipa care va reprezenta România la etapa europeană, JA-YE Company of the Year Competition. Mai multe informații: companiaanului.ro.

  • Enterprise Without Bordersoferă elevilor șansa de a studia valoarea comerțului european și de a dobândi abilități necesare pentru a funcționa pe o piață internațională. Pe o platformă online se realizează diferite schimburi economice între școli sau clase din diferite țări europene. Elevii pun practic bazele unei afaceri proprii prin vânzarea de acțiuni și învață regulile mediului de afaceri și comerțului la nivel european prin luarea unor decizii diverse. La sfârșitul proiectului, elevii lichidează compania prin evaluarea situației financiare (profit/pierdere), plata dividendelor către acționari și publicarea raportului anual. Toate companiile de elevi participante la program și competiție se înscriu pe site-ul ewb.ja-ye.org, creând un profil de companie.
  • Târgurile locale și Târgul Național de produse sau servicii sunt evenimente în cadrul cărora echipele de elevi își prezintă produsele sau serviciile dezvoltate în cadrul programului Compania, având șansa de a le testa și de a obține feedback din partea potențialilor clienți. Un târg local Compania presupune: un spațiu de desfășurare (în funcție de numărul de echipe se paote organiza în sala de clasă, sala de sport, curtea școlii sau în alte locații care pot deveni parteneri, precum Casa de Cultură a Studenților, Mall, Palatul Copiilor etc.), standuri sau panouri de prezentare pentru fiecare echipă și un juriu care poate fi format din direcțiunea școlii, alți profesori, companii partenere, elevi.

 

 

 

 


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.