parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
2 liceeni constanteni si-au deschis propriul business dupa ce au castigat o competitie scolara de antreprenoriat
Adaugat la data de: 2014-07-29 16:01:34 | JA Romania

O echipă de liceeni din Constanța și-a deschis un start-up în urma participării în programul de antreprenoriat pentru tineri ”Compania”, derulat de Junior Achievement România în liceul lor. Tinerii au înființat primul serviciu de curierat rapid pe bicicletă din Constanța - Bicycle Courier - ce angajează exclusiv tineri șomeri.

Prin acest serviciu, ei oferă clienților posibilitatea de a livra produse la prețuri multe mai bune decât ale concurenței, într-un mod rapid și ecologic. Tariful unei livrări este unic, 10 lei, indiferent de distanță, greutate sau volum, iar termenul de livrare este cel mai mic de pe piața serviciilor de curierataproximativ 90 de minute. Totuși, curierii pe biciclete au și unele restricții: nu livrează colete ce depășesc 10 kg, au dimensiuni mai mari decât ale unui rucsac sau conțin viețuitoare.

Cei doi elevi care au înființat Bicycle Courier au 16 și 17 ani și sunt cei mai tineri antreprenori din Constanța. Ideea afacerii s-a conturat în timpul programului de antreprenoriat pentru elevi ”Compania”, derulat de Junior Achievement România în liceul lor ca program opțional, în cadrul căruia elevii au fost încurajați și consiliați să inițieze un business-pilot și să facă cel puțin o vânzare. Ei au pornit de la experiența a doi dintre membrii echipei, care au practicat ciclism de performanță la un club sportiv din Constanța. Din pură plăcere, unul dintre aceștia livra ocazional colete pentru cunoscuți și prieteni.

Mini-compania experimentală s-a dovedit un real succes și a ajuns în finala competiției naționale de antreprenoriat ”Compania anului”, unde a câștigat premiul pentru ”Cel mai bun plan de afacere”, acordat de Citi România.

Să începi și să crești o afacere nu este ușor. Acest lucru necesită timp și resurse, deci trebuie să faci multe sacrificii. Nu te mai joci pe calculator toată ziua, nu te mai trezești la ora 12, nu mai dai banii pe orice tricou la modă, ci muncești cât mai mult și reinvestești fiecare bănuț pentru a te menține pe piață. Cu toate acestea, dacă vei avea succes, satisfacția va fi imensă și vei avea mult mai mult de câștigat. Programul Compania a reprezentat pentru noi o rampă de lansare, o oportunitate pentru a vedea foarte clar cât de pricepuți suntem în antreprenoriat, la ce suntem buni, ce trebuie să îmbunătățim la propria persoană, cât de importantă este documentarea înainte de începerea unei afaceri și, mai ales, ce ne dorim să realizăm în viață”, a spus Andrei Burghelia, membru al echipei Bicycle Courier.

Cei doi elevi își doresc ca business-ul lor să fie unul sustenabil și în același timp util pentru comunitatea lor. De aceea, angajații firmei vor fi persoane aflate în șomaj, iar compania va dona 10% din venituri către 2 ONG-uri si o organizație reprezentativă a elevilor. În plus, tinerii antreprenori și-au propus să inițieze programe sociale în domeniul sportului și protecției mediului și să se implice în promovarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ în Constanța.

Elevii au fost motivați să înființeze acest start-up și de facilitățile fiscale de care beneficiază ca SRL-D.

Educație antreprenorială în programa școlară

Cei doi elevi de la liceul tehnologic ”Virgil Madgearu” Constanța au pornit afacerea după ce au participat la programul de educație antreprenorială ”Compania”, derulat de Junior Achievement România. În anul școlar 2013-2014, la program au luat parte gratuit peste 17.100 de elevi şi peste 500 de profesori din aproximativ 300 de școli.

Tinerii au deprins concepte economice, au învățat să elaboreze și să implementeze un plan de afaceri și au fost consiliați de reprezentanți voluntari ai companiilor partenere. Programul “Compania” este o experiență reală de antreprenoriat, prin care elevii au oportunitatea de a transforma o idee de afacere într-un business pilot sau un start-up împreuna cu prietenii și colegii, intrând în competiție cu alte echipe din România și apoi din Europa. Fie că sunteți elev, părinte sau profesor, puteți solicita introducerea programelor de antreprenoriat ale Junior Achievement în programa școlii. Informații despre înscriere sunt disponibile aici.

Fonduri nerambursabile pentru tinerii antreprenori

Tinerii cu spirit antreprenorial pot profita de o serie de facilități pentru a-și deschide propriile afaceri. Ei pot înființa microîntreprinderi pentru întreprinzători debutanți (SRL-D) cu următoarele facilități:

  • O alocație financiară nerambursabilă de la stat reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 Euro, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri;
  • Garanții pentru credite de până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul în lei;
  • Scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariați, angajați pe perioada nedeterminată;
  • Scutirea de la plata taxelor pentru operațiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerțului pentru înregistrarea microîntreprinderilor;
  • Consiliere și instruire.

Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.