parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
5 liceeni galateni vor sa transforme plasticul in combustibil si energie pentru comunitatea lor
Adaugat la data de: 2014-07-21 17:18:46 | JA Romnia

Timp de cinci zile, 32 de tineri de la 7 licee gălățene au învățat, prin activități practice, cum să transforme o nevoie a comunității locale într-o oportunitate care să aducă o schimbare pozitivă pentru orașul  Galați, fie că este vorba de lucrul cu persoane șomere, tineri orfani sau bătrâni.  

”Am decis să vin la această Școală de Vară din dorința de a afla mai multe informații despre antreprenoriat și pentru a-mi dezvolta capacitatea de comunicare în limba engleză. Pe parcursul acestor zile am învățat să am răbdare și să comunic mai bine în echipă. De asemenea, a fost prima dată când am lucrat cu persoane dintr-o altă țară, total diferite ca vârstă și experiență. Ce m-a surprins cel mai mult în lucrul cu voluntarii ArcelorMittal a fost ușurința cu care am reușit să comunicăm, faptul că ne-au apreciat ideile și ne-au oferit suportul de care aveam nevoie pentru a ne aduce ideea cât mai aproape de realitate. În cazul echipei mele, ideea de afacere pe care o propunem este recondiționarea epavelor ancorate pe malul Dunării și transformarea lor în hoteluri, iar experiența de arhitect a consultantului voluntar cu care am lucrat ne-a ajutat să definim mai bine conceptul și facilitățile pe care să le oferim viitorilor clienți,” a declarat Diana Bălan, elevă la Colegiul Economic Virgil Madgearu din Galați.

Elevii au lucrat cu echipa Junior Achievement și cu 10 consultanți voluntari ai companiei ArcelorMittal din Kazahstan, Ucraina, India, Canada, Brazilia, Belgia, Africa de Sud, Statele Unite ale Americii și Luxembourg, implicați în programul internațional de voluntariat al Fundației Grupului. 

Echipa câștigătoare vrea să înființeze în Galați un start-up prin care să colecteze plasticul și să-l transforme în combustibil și energie în beneficiul locuitorilor din Galați, folosind o tehnologie creată în China. Finanțarea afacerii vor să o asigure prin programe dedicate tinerilor care doresc să deschidă o afacere.

"Cel mai mult am apreciat lucrul cu consultații voluntari care ne-au ajutat să definim mai clar nevoia pe care o soluționăm prin afacerea noastră, ne-au adus exemple, ne-au determinat să cercetăm foarte bine piața; cu alte cuvinte ne-au adus cu picioarele pe pământ, ne-au creat o imagine mai aproape de realitate asupra a ceea ce vrem să facem. Experiența internațională adusă de consultanții voluntari a adus un plus de valoare experiențelor din această săptămână”, a spus Magda Tînjală, elevă la  Colegiul Național Vasile Alecsandri din Galați.

Echipa de pe locul 2 s-a gândit să recondiționeze un vas și să-l transforme într-un hotel cu 14 camere. Printre angajați se vor număra și tineri cu nevoi speciale, start-up-ul lor contribuind la diminuarea șomajului în rândul acestora și la îmbunătățirea condițiilor de viață ale acestei categorii sociale. 

Locul 3 a fost ocupat de o inițiativă care vizează deschiderea unei săli de sport și întreținere pe un vas recondiționat din Galați, unde vor angaja tineri din centrele de plasament.

Elevii și consultanții voluntari ArcelorMittal au avut ocazia să vadă ce înseamnă realizarea unui proiect pentru o categorie socială aflată în dificultate și au vizitat un azil de bătrâni din Galați unde au contribuit la înfrumusețarea spațiului public prin vopsirea copacilor și a băncilor și curățarea spațiului verde cu resurse aduse de companie. De asemenea, azilul a fost dotat cu un mini-cinema.

Acest program este o oportunitate pentru angajați de a-și dedica o săptămână din concediul lor anual pentru o cauză nobilă sau socială din afara țării de origine sau în care lucrează. Am ales ca temă antreprenoriatul social pentru că m-am gândit că ar fi oportunitate bună pentru elevii din Galați să se întâlnească și să interacționeze cu angajați din 10 țări care vin cu abilități diferite, ce variază de la IT, la finanțe, marketing, vânzări, inginerie. Elevii au venit cu propuneri care au fost deosebit de folositoare și valoroase, pe care le-au dezvoltat cu ajutorul consultanților voluntari. În lumea de astăzi există multe oportunități și cei care vor reuși o vor face pentru că se vor orienta către antreprenoriat social și vor avea grijă de planetă și de oameni”, a declarat Rajendran Mandamparambil, Regional Manager Asia, CIS, Eastern Europe & Financial Controller ArcelorMittal Foundation.

Școala de Vară pentru antreprenoriat social s-a desfășurat în perioada 14 - 18 iulie la Galați și este o continuare a programului educațional european Social Enterprise, la care au participat  peste 1.300 de elevi și profesori din Galați în anul școlar 2013 - 2014. În cadrul programului, participanții au dezvoltat planuri de proiecte sociale prin activități practice și studii de caz puse la dispoziție de Junior Achievement și cu sprijinul consultanților voluntari ArcelorMittal. Elevii gălățeni au propus soluții creative de business care să aducă beneficii orașului lor, precum reabilitarea patrimoniului cultural-istoric, ecologizarea străzilor sau amenajarea unei baze sportive.

Album foto: Facebook

 

Persoană de contact:

Dorin Călin, Manager Programe Antreprenoriat și IT&C

E-mail: dorin.calin@jaromania.org ; telefon: 0730 330 883

 

Despre Junior Achievement România

Junior Achievement România este o organizație non-profit, a cărei misiune este dezvoltarea în România  a programelor internaţionale Junior Achievement de educaţie economică, antreprenorială,  financiară, etică, de responsabilitate socială, sănătate și viață activă. Programele JA de tip ”learning by doing” sunt urmate anual de peste 189.000 de elevi din peste 1.300 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri. Mai multe detalii, pe www.jaromania.org.

Despre Programul Social Enterprise

Programul Social Enterprise este un program pan-european, ce are ca scop creșterea numărului de potențiali antreprenori sociali asigurând accesul tinerilor la educație în domeniul antreprenoriatului social. Anul trecut, programul a stimulat peste 3.500 de elevi din peste 160 de școli europene să găsească soluții pentru o lume mai bună. Mai multe detalii, pe sep.jayeapps.com.

Despre ArcelorMittal

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 20 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. Compania este cel mai important furnizor de oțel pentru pieţele-cheie ale industriei siderurgice, incluzând sectorul auto, de construcţii, de electrocasnice, de ambalare, cu centre de dezvolare şi cercetare de talie mondială.  Mai multe detalii, pe www.arcelormittal.com.

 

 

 


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.