parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
BRD si Junior Achievement ajuta peste 2.800 elevi de gimnaziu si liceu sa calculeze valoarea economica a educatiei lor
Adaugat la data de: 2013-06-27 13:29:46 | JA Romania

• Peste 2.800 de elevi participanţi la proiectul Educaţia îți dă valoare! au beneficiat de oportunitatea de a se întâlni cu un consultant voluntar BRD la clasă, care i-a pregătit pentru a face faţă provocărilor vieţii reale legate de educaţie şi carieră 
• Proiectul a urmărit în mod deosebit să identifice cazurile de elevi cu risc de abandon școlar și să contribuie la demonstrarea valorii economice a educației, pe termen lung 
• Organizatorii au realizat de asemenea un studiu în rândul elevilor de gimnaziu și liceu, care arată că aceștia au încredere în valoarea educației, deși nu conștientizează încă ce ar trebui să facă pentru a obține „jobul dorit”

Junior Achievement România, în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, a implementat în anul şcolar 2012-2013 proiectul "Educaţia îţi dă valoare!", prin care peste 2.800 de elevi din toată ţara au aflat ce înseamnă o meserie “bine făcută” ca atitudine în viaţa profesională.

Proiectul se derulează în cadrul programului de responsabilitate socială al BRD – Schimbă un destin. Dă valoare unei vieţi – și contribuie la prevenirea abandonului școlar la nivel național și la dezvoltarea competenţelor profesionale ale elevilor prin intermediul modulului educaţional Economia şi succesul. Prin susţinerea BRD elevii și cadrele didactice au beneficiat de acces gratuit la pachetul de manuale, materiale auxiliare şi suport pentru implementarea programului (training, pre-/post-teste, certificate) aferente acestui modul.

Nevoia unei inițiative de prevenire a abandonului şcolar, adaptată nevoilor elevilor, s-a conturat în contextul raportului Comisiei Europene (Eurostat), care plasează România în rândul ţărilor cu cele mai mari rate ale abandonului şcolar din ultimii trei ani (18,4% - 2010, respectiv 17,4 % în 2012).

Programul Educaţia îţi dă valoare! a realizat un lucru extrem de important: a adus împreună elevii care au nevoie să înţeleagă ce se întâmplă dincolo de şcoală şi pe salariaţii care au dorinţa, cunoştinţele şi experienţa capabile să ofere copiilor răspunsuri la frământările şi nesiguranţa în privinţa viitorului lor. Ne-am bucurat că salariaţii au răspuns în număr atât de mare la această invitaţie de a deveni profesori pentru câteva ore şi a preda o lecţie foarte importantă despre alegerile pe care le facem în viaţă, despre muncă, profesionalism şi despre cum aceste lucruri ne influenţează viitorul. Credem cu toată forţa că investiţia în educaţie este cea mai bună cale pentru a creşte calitatea vieţii şi a diminua sărăcia. Le mulţumim celor de la Junior Achievement, pe de-o parte, pentru această experienţă minunată, şi voluntarilor BRD, pe de altă parte, pentru implicare şi dăruire şi pentru că au demonstrat încă o dată că suntem o echipă valoroasă”, a spus Flavia POPA, Secretarul General al BRD.

În lunile martie-iunie 2013, peste 128 de consultanţi BRD au contribuit şi susţinut iniţiativa de educare activă a elevilor din 93 de instituţii de învăţământ. Întâlnirea elevilor cu voluntari din bancă a creat pentru elevi un spațiu de învățare diferit faţă de orele clasice. Participanții din 43 de localităţi au avut ocazia de a înţelege și calcula economic în ce fel contează, pentru viitorul și bunăstarea lor, fiecare an suplimentar de școală la care decid să nu renunțe, o activitate care a urmărit în mod deosebit să prevină situațiile de abandon școlar identificate în etape de înscriere a claselor în program.

De asemenea, experienţa voluntariatului la clasă a fost una deosebită şi pentru voluntarii participanţi la proiect:

Dacă din postura elevului din bancă mi se părea greu la anumite ore, acum în calitate de profesor, cu ocazia «orei de dirigenție», mi s-a părut cel puțin la fel de greu, dar totodată extrem de motivant. Clasa la care am avut plăcerea să susțin această oră mi s-a părut foarte interesată de ceea ce înseamnă meseria de bancher, dar și cât de mult a contat educația pentru a ajunge să lucrez aici. Sper ca mesajele transmise de mine să îi ajute într-o mică (sau mare) măsură în alegerea drumului pe care îl vor urma în viitorul apropiat. Cine știe, poate vreunul dintre ei va ajunge un mare bancher în viitor. Indiferent de persoanele mediatizate în jurul nostru, elevii trebuie să fie conștienți de faptul că educația este extrem de importantă în dezvoltarea lor profesională, dar și cea personală. Un demers foarte bun făcut de către Junior Achievement, care, cu siguranță ar trebui replicat.” – Radu Lascu, Director Adjunct, Corporate & Investment Banking

Organizatorii au realizat de asemenea un studiu în rândul tinerilor participanți, la care au participat 4.721 de elevi (13 – 16 ani) din 158 de localități.

O concluzie surprinzătoare este numărul mare de tineri care consideră că școala îi ajută să înțeleagă în ce mod educația este utilă în carieră, deși lipsa de concordanță între educația formală și piața muncii este o temă de actualitate în opinia publică. În același timp însă, tinerii au păreri împărțite față de ce înseamnă o educație de calitate și care sunt factorii care contribuie la obținerea unui loc de muncă, o tendință pe care activitățile derulate la clasă în cadrul programului o remediază semnificativ, după cum arată răspunsurile a 2.773 de elevi care au parcurs chestionarul suplimentar, de evaluare a programului.

Despre BRD Groupe Société Générale

BRD-Groupe Société Générale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor. BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 154.000 de angajaţi şi 32 milioane de clienţi în întreaga lume, în trei activităţi-cheie: Retail banking în Franța; Retail banking internaţional; Corporate & Investment Banking. Informaţii suplimentare sunt disponibile la: http://www.brd.ro/


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.