parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Elevii de gimnaziu si liceu au derulat campanii de reducere a abandonului scolar in proiectul Educatia iti da valoare!
Adaugat la data de: 2015-06-04 11:18:07 | JA Romania

Peste 3.380 de elevi de gimnaziu și de liceu din 42 de localități au realizat campanii de reducere a abandonului școlar în competiția ”Educația îți dă valoare!”, organizată de Junior Achievement (JA) România în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale.

Profesorii și elevii au organizat prezentări, dezbateri, filme, expoziții tematice, discuții libere pe tema unor studii de caz, ateliere, scenete, jocuri de rol și activități educaționale speciale pentru a demonstra valoarea și importanța educației pentru viitor și consecințele negative ale abandonului școlar.

Proiectul câștigător a aparținut unei echipe de elevi de la Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza din Panciu, județul Vrancea, coordonate de profesoara Luminița Iliescu.  

Echipa a realizat proiectul „Alege școala, nu strada!”, conceput ca un ansamblu de activități non-formale în care au fost implicați elevi cu risc de abandon din mai multe clase. Tinerii au realizat dezbateri, au aplicat chestionare colegilor lor pentru a identifica nivelul de implicare, au conceput slogane și mesaje pe care le-au prezentat în cadrul unei expoziții și le-au diseminat sub formă de afișe și flyere. Mai mult, ei au compus un cântec dedicat temei competiției, pe care l-au interpretat la Casa Orășenească Panciu, în cadrul unui eveniment dedicat proiectului, la care au participat elevi, părinți, profesori, reprezentanți ai Consiliului Local Panciu, ISJ Vrancea, ISP Vrancea și Direcția Antidrog Galați.

Evenimentul creat de liceul nostru a avut un impact pozitiv atât asupra elevilor, cât și asupra comunității locale, dovadă fiind prezența într-un număr mare a reprezentanților instituțiilor decidente de la nivelul județului Vrancea. Ne dorim ca problema absenteismului și a abandonului școlar din România să fie diminuată atât la nivel local, cât și la nivel național”, a spus Luminița Iliescu, profesoara coordonatoare.

Competiția face parte din proiectul de orientare profesională ”Educația îți dă valoare!” prin care JA România și BRD și-au propus să amelioreze problema abandonului și absenteismului școlar.

Ajuns la a treia ediție, proiectul le oferă elevilor de gimnaziu și liceu o înțelegere concretă a modului în care continuarea studiilor le oferă mai multe oportunități în viitor și mai multe șanse de a deveni independenți financiar și împliniți profesional. Pe lângă competiția de proiecte, elevii au urmat la clasă programul Economia și succesul, beneficiind gratuit de training și materiale educaționale (ghidul profesorului, manualul elevului, fișe auxiliare) pentru activitățile interactive.

Ei au participat la un webinar în care au putut vorbi despre opțiuni de educație și carieră cu un consultant din conducerea BRD. Peste 75 de consultanți voluntari din partea companiei BRD au participat la ore în perioada martie-mai pentru a le povesti unui număr de 1.671 de tineri din 58 de instituții de învățământ despre ce înseamnă o meserie bine făcută și pentru a-i încuraja să se implice în programe educaționale și să se pregătească pentru viitor.

”Cred că sprijinind adolescenții să se pregătească pentru o profesie, pot contribui la crearea unei vieți de zi cu zi mai bune pentru cât mai mulți oameni în viitor. De aceea am participat cu multă bucurie pentru al treilea an consecutiv la proiectul Educația îți dă valoare!. Pentru elevi, acest proiect reprezintă o oportunitate excelentă de a afla lucruri interesante, de a vedea o finalitate practică a studiilor și de a fi inspirați. Pentru mine ca voluntar a fost o experiență inedită și foarte pozitivă.”Daniela Edu, Analist Formare Profesională, BRD

România are una dintre cele mai mari rate de abandon școlar din Europa, cu aproape 18% dintre elevi care renunță la școală înainte de finalizarea învățământului obligatoriu de 10 clase, potrivit Ministerului Educației și Cercetării Științifice. Oferind gratuit elevilor și profesorilor materiale didactice, consiliere și oportunitatea de a participa la activități learning by doing, proiectul ”Educația îți dă valoare!” contribuie la prevenirea abandonului școlar la nivel național și la dezvoltarea competențelor esențiale ale adolescenților pentru dezvoltarea carierei.


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.