parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Elevii de gimnaziu si liceu sunt motivati sa-si finalizeze studiile in proiectul Educatia iti da valoare!
Adaugat la data de: 2015-03-17 18:10:58 | JA Romania

  • Aproape 18% dintre elevii români renunță la școală înainte de finalizarea învățământului obligatoriu de 10 clase
  • Elevii și profesorii primesc gratuit consultanță și materiale didactice în cadrul unui proiect de prevenire a abandonului școlar aflat la a treia ediție în România

Peste 5.000 de elevi de gimnaziu și liceu din 57 de localități vor afla de ce este important să-și continue studiile și cum să își aleagă o meserie cât mai potrivită, în cadrul proiectului de orientare profesională ”Educația îți dă valoare!”, derulat de Junior Achievement România (JA) în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale.

Scopul proiectului este reducerea riscului tot mai crescut de abandon școlar în rândul elevilor, în contextul în care numărul tinerilor români care renunță la educație este peste media europeană.

Elevii și profesorii au primit gratuit manuale și materiale educaționale pentru derularea programului la clasă și beneficiază de training pentru derularea activităților interactive. Pe parcursul proiectului, aproximativ 90 de consultanți voluntari din BRD se vor întâlni cu elevii pentru a le vorbi despre valoarea și beneficiile educației. Peste 950 de elevi au participat deja la un webinar online cu Flavia Popa, Secretar General BRD, care le-a vorbit despre alegerile pe care le pot face pentru a-și crește șansele de a reuși în carieră și în viață.

„Proiectul Educația îți dă valoare! mi-a dat prilejul să îmi cunosc mai bine elevii și să constat cu surprindere câte idei interesante pot genera atunci când participă la activități nonformale și când lucrează fără prea multe constrângeri. Acest lucru mi-a demonstrat, încă odată, că poți obține maximum de motivație și implicare din partea tuturor elevilor dacă ieși din rutina zilnică și oferi mai multă libertate de opinie și acțiune. Schimbarea metodelor și a tehnicilor de învățare poate aduce rezultate mult mai bune și o reducere semnificativă a abandonului școlar.”, a declarat Magdalena Ardeleanu, cadru didactic la Colegiul Economic Buzău.

Zeci de mii de tineri abandonează anual școala

România are una dintre cele mai mari rate de abandon școlar din Europa, cu aproape 18% dintre elevi care renunță la școală înainte de finalizarea învățământului obligatoriu de 10 clase, potrivit Ministerului Educației și Cercetării Științifice.

Zeci de mii de tineri renunță în fiecare an la studii fără a avea nicio pregătire și ca urmare șanse reduse de integrare pe piața muncii. Cauzele părăsirii sistemului de învățământ sunt de la probleme sociale, starea economică în special din zonele mici urbane si rurale, la dificultăți de învățare și lipsă de orientare sau de sprijin concret.

Potrivit raportului Education and Training Monitor 2014, cele mai multe cazuri de abandon școlar se găsesc în comunitățile dezavantajate, unde școlile au resurse limitate și nu reușesc să deruleze activități care să prevină acest fenomen.

Oferind gratuit elevilor si profesorilor materiale didactice, consiliere și o platformă de curs modernă, proiectul ”Educația îți dă valoare!”, derulat pentru al treilea an consecutiv de JA România și BRD, contribuie la prevenirea abandonului școlar la nivel național și la dezvoltarea competențelor esențiale ale adolescenților pentru dezvoltarea carierei.


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.