parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
ELEVII ROMANI AU DESCOPERIT LUMEA INOVATIILOR SOCIALE
Adaugat la data de: 2012-07-16 00:00:00 | JA Romania

Programul educaţional Social Innovation Relay
Aflat la a doua ediţie în România, Social Innovation Relay (SIR) este un program educaţional care oferă elevilor de liceu oportunitatea de a înţelege mai bine inovaţiile sociale, acele idei extraordinare care rezolvă probleme şi îmbunătăţesc vieţile comunităţilor. În colaborare cu partenerul global HP, Junior Achievement – Young Enterprise a dezvoltat SIR pentru a încuraja elevii de 15-19 ani să dezvolte concepte şi soluţii inovatoare care pot avea un impact puternic în comunităţile locale.

Competiţia Social Innovation Relay reprezintă una dintre componentele programului, alături de obţinerea Certificatului de cunoştinţe în domeniul inovării sociale şi a trainingurilor online susţinute pentru elevi, de către consultanţi voluntari HP, pe baza unor studii de caz de inovare socială.
Factsheet-ul programului care include şi detalii despre impactul la nivel global în anul 2012 este disponibil aici.

Quiz-ul online
Creându-şi un cont pe platforma online Social Innovation Relay (www.sir.ja-ye.org), elevii au putut parcurge un quiz interactiv şi, răspunzând corect la 80% dintre întrebări, au obţinut Certificatul de cunoştinţe în domeniul inovării sociale. Rolul quiz-ului a fost acela de a le oferi tinerilor posibilitatea de a-şi evalua cunoştinţele de bază în domeniul inovării sociale şi de a le arăta exemple relevante şi reale de idei care pot genera schimbări pozitive.

Studiile de caz online pe tema inovării sociale
HP şi JA România au organizat în luna mai 2 sesiuni online pentru tinerii liceeni interesaţi de antreprenoriatul social şi de noi experienţe, dornici să facă ceva pentru a creşte gradul de bunăstare al comunităţii în care trăiesc.
Consultanţii voluntari HP le-au prezentat celor peste 1.000 de participanţi (din 33 de licee) poveştile şi impactul avut de două inovaţii sociale contemporane (Isang Litrong Liwanag & Aurolab - David Green). Studiile de caz online i-au implicat şi mai mult pe elevi prin intermediul unei provocări lansate, aceea de a identifica cazuri similare de inovare socială şi cea mai bună propunere a fost premiată cu cărţi din domeniul antreprenoriatului. 
JA România le mulţumeşte consultanţilor voluntari HP România pentru implicarea şi sprijinul acordat în cadrul Social Innovation Relay în organizarea şi livrarea studiilor de caz, precum şi pe parcursul întregii competiţii:
• Tatiana Diamandopol - IWS Lead Category Manager
• Adriana Ion - Credit Analyst
• Alexandru Dan Vilcu - HP Storage Sales Specialist & Product Marketing Manager
Atât profesorii, cât şi elevii au fost foarte încântaţi de studiile de caz prezentate. Ei au contribuit cu exemple de inovare socială din România, pe care le-au considerat importante datorită influenţei asupra comunităţii, o parte dintre acestea fiind legate de tehnologii de bază sau modalităţi diferite de a face anumite lucruri, în timp ce alţii au optat pentru organizaţii cunoscute care au implementat proiecte la scară largă.
Majoritatea participanţilor s-au aflat la prima lor experienţă de acest tip şi au fost foarte entuziasmaţi că în timpul cursului online s-a utilizat o tehnologie modernă de comunicare pentru a facilita interacţiunea dintre consultanţii voluntari şi elevii din alte licee situate în 25 de oraşe şi localităţi din România (Bacău, Baia Mare, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Castelu, Cobadin, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Curtea de Argeş, Galaţi, Giurgiu, Horezu, Iaşi, Întorsura Buzăului, Oradea, Petroşani, Piatra-Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sighişoara, Ţăndărei, Târgu Frumos). În plus, ei au recunoscut că prezenţa la sesiuni le-a permis să înţeleagă mai bine problemele sociale actuale şi să îşi dezvolte gândirea creativă.

Competiţia Social Innovation Relay

Echipa care a convins juriul naţional prin impact, dar şi fezabilitatea soluţiei este formată din elevi ai Colegiului Naţional Ana Aslan (Timişoara), Colegiului Naţional C.D. Loga (Timişoara), respectiv Colegiului Tehnic Motru (Motru) şi coordonată de profesor Camelia Moţ (Colegiul Tehnic Azur – Timişoara). Cei trei participanţi (echipa LOT) au propus un model de proiect în care tinerii conştientizează fenomenul discriminării prin participarea în activităţi de implicare în rezolvarea problemelor unor grupuri care se confruntă frecvent cu situaţii de discriminare.
Ei au fost premiaţi la Gala Romanian Business Hall of Fame din 23 mai de la Ateneul Român şi au reprezentat România la finala globală a competiţiei derulata online pe 12 iulie. Pentru finala globală echipele de elevi din cele 13 ţări participante au creat un video pitch în cadrul căruia au prezentat elementele-cheie ale proiectului lor, astfel încât să demonstreze că este o afacere socială viabilă care poate avea un impact pozitiv în cadrul comunităţii.

Social Innovation Relay 2012-2013
Programul Social Innovation Relay va fi implementat şi în anul şcolar 2012-2013 şi sperăm să atragem un număr şi mai mare de participanţi cu ajutorul următoarelor elemente inovative:un ghid al programului pentru profesori, tutoriale pentru voluntari şi proiect, o aplicaţie care va facilita accesul pe platforma programului de pe telefonul mobil.


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.