parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
GLOBAL ENTERPRISE PROJECT OFERA TINERILOR ROMANI UN AVANTAJ COMPETITIV
Adaugat la data de: 2012-03-28 00:00:00 | JA Romania
Dezvoltarea abilitatilor necesare pentru integrarea in economia globala actuala
• Patru elevi romani au participat la Paris la rezolvarea unei probleme de business din lumea reala.
• Proiectul contribuie la imbunatatirea angajabilitatii tinerilor si faciliteaza succesul lor profesional.
 
Patru elevi romani alaturi de 56 elevi de liceu din alte 10 tari au participat la Paris la prima editie a competitiei  europene Global Enterprise Project, in perioada 21-23 martie. Competitia a testat abilitatile elevilor si studentilor de a concura in economia globala, prin generarea unor solutii la o problema din comunitatea de afaceri.  Acestia au primit suport si consultanta din partea companiilor de top din Europa.
 
Echipele au fost puse la incercare in cadrul unor sesiuni de brainstorming si au lucrat impreuna – utilizand eficient resursele – pentru a crea un produs sau serviciu care sa imbunatateasca calitatea vietii in orasele mari din Europa si din tarile in curs de dezvoltare.
 
Experienta interculturala
Tineri din Bucuresti si Buzau au fost selectati sa concureze in competitia europeana din acest an. Participantii au fost repartizati in echipe multinationale, fapt care i-a determinat sa depaseasca barierele lingvistice si sa utilizeze si sa-si dezvolte in acelasi timp abilitatile interculturale.
 
Echipa  Magic Step, formata din tineri din Franta, Irlanda, Olanda, Romania, Slovacia si Spania au castigat marele premiu. Echipa a venit cu ideea de a alimenta (altfel) transportul public  in  statiile de metrou si cele de tren din orasele mari. Utilizand energia cinetica generata de pasagerii care vor circula pe platformele cu un design special, Magic Step a pus bazele unui concept care ii va ajuta sa promoveze utilizarea transportului public  astfel incat, in orasele mari, sa poata fi gestionate mai bine problemele legate de energie, transport si poluare.
 
“Ne-am dat seama cat de importante sunt lucrul in echipa si cooperarea si, de asemenea, am invatat cum sa gestionam problemele globale actuale. Am fost deosebit de incantati de program, a fost o experienta extraordinara pentru noi!” a declarat echipa Magic Step.
 
Echipa GlobalAwareness s-a clasat pe locul II  cu un concept de perfectionare a sistemelor de reciclare. Tineri din Franta, Germania, Irlanda, Italia, Olanda si Spania au dezvoltat ideea de a utiliza energia cinetica produsa de vehicule si de persoanele aflate in miscare pentru a crea un un sistem inteligent de reciclare.
 
Un concept de utilizare a traficului pentru alimentarea si aprinderea instalatiilor de iluminat stradale a fost dezvoltat de echipa de pe locul III: Highway to Heaven. Aceasta solutie inovativa a fost dezvoltata de tineri din Franta, Germania, Irlanda, Olanda, Suedia si Spania. 
 
Un parteneriat public-privat in educatie
GEP a fost lansat de catre European Roundtable of Industrialists, Junior Achievement-Young Enterprise Europe si European Schoolnet in parteneriat cu 18 companii europene de top, pentru a pregati tinerii sa concureze in economia globala actuala. Programul se incadreaza in categoria celor care ii invata pe tineri despre afaceri si antreprenoriat in contextul afacerilor internationale. Programul este urmat de 40.000 de elevi cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani din  11 tari europene.

Pregatirea pentru a concura in cadrul economiei globale Programul GEP  este esential pentru dezvoltarea tinerilor prin stimularea acelor atribute personale si abilitati interdisciplinare, care formeaza baza pentru abilitatile-cheie necesare la angajare si care contribuie la dezvoltarea unei gandiri antreprenoriale. GEP se diferentiaza de celelalte programe prin faptul ca le ofera tinerilor o perspectiva globala asupra mediului de afaceri, care este necesara in economia actuala.  Mai mult de 30% din companiile mici si mijlocii opereaza la nivel international si angajatorii cauta angajati care poseda abilitatea de a gandi global.
 
Inainte de eveniment, tinerii romani au beneficiat de consultanta din partea a 10 consultanti voluntari Vodafone, companie membra a European Roundtable of Industrialists. Consultantii au participat la activitati la clasa in opt licee din Bucuresti, Braila si Buzau in noiembrie – decembrie 2011  si activitatea se va derula si in perioada aprilie – mai 2012. 
 
"Acesta este un proiect fantastic si sper ca va inspira si initiative similare. Europa are nevoie sa descopere si sa incurajeze antreprenorii de maine. Ideile lor si capacitatea de adaptare sunt vitale pentru a ne asigura ca ca vom crea locuri de munca si a indeplini obiectivul pentru Europa anului 2020 in ceea ce priveste cresterea de ansamblu, intr-un mod inteligent si sustenabil." , a declarat Comisarul European pentru Educatie, Cultura, Multilingvism si Tineret Androulla Vassiliou, care a deschis ceremonia finala de premiere si a prezentat castigatorii locului I.
 
Aceste programe contribuie la asigurarea viitoarei cresteri si dezvoltari economice europene deoarece probabilitatea ca beneficiarii educatiei antreprenoriale sa isi lanseze o afacere este de 4-5 ori mai mare; si, in medie, acestia au sansa de angajare mai mare, castiga venituri mai mari si sunt mai multumiti in ceea ce priveste cariera lor. 
 
Impresiile elevilor romani participanti
„A fost o experienta deosebita care m-a facut sa ma gandesc serios la viitorul meu in domeniul afacerilor.  Mi-a placut foarte mult ca am facut cunostinta cu persoane foarte importante si cu vaste cunostinte in afaceri”. 
Sabrina Porteka, Colegiul National Mihai Viteazul, Bucuresti
 
 „Dupa ore de brainstorming, sute de idei, multa munca si bazandu-ne pe un concept destul de neobisnuit. M-am bucurat de o experienta uimitoare, adunand la un loc faptul ca am calatorit, am avut sansa sa cunosc oameni extraordinari din 11 tari, lideri si antreprenori din cateva din cele mai mari companii .”
Alexandru Kelerman, Scoala Superioara Comerciala Nicolae Kretzulescu
 
"Consider ca aceasta competitie si-a atins scopul:  ne-am gandit la problemele existente in orasele mari si am conceput un produs care sa imbunatateasca viata locuitorilor. Desi aveam nationalitati diferite, gandeam la fel si cred ca acest lucru ne face sa devenim mai toleranti.”
Teodora Urjan, Colegiul Economic Buzau
 
“Avand in vedere ca au fost ceva mai mult de 48 de ore care au trecut traite la maximum, pot spune ca European GEP Challenge - Paris 2012 mi-a schimbat paradigma a ceea ce inseamna comunicarea si inter-relationarea umana. Mi-a fost dovedit faptul ca un grup de oameni, care aparent par sa nu aiba nimic in comun, dar care isi pun mintile la contributie si au acelasi scop, pot realiza un concept care ajuta  cresterea standardului de viata si care contribuie la o dezvoltare durabila. Cu siguranta am acumulat experienta si asta imi va servi ca o "harta" pentru urmatoarele proiecte la care voi participa.”
Andrei Titor, Colegiul Economic Buzau

Impresiile partenerilor
“Acesta este un proiect eficace din punct de vedere al costurilor, cu un impact foarte mare.  Tinerii se numara printre persoanele care au cel mai mult de suferit in prezent si programele educationale precum GEP au fost concepute pentru a le oferi cel mai rapid mod de a obtine succesul prin expunerea la comunitatea de afaceri inainte de a fi terminat studiile formale.  
Caroline Jenner, CEO, Junior Achievement-Young Enterprise Europe
 
“Membrii nostri sunt convinsi in mod profund de necesitatea de a educa noua generatie de antreprenori din Europa. Abilitatile si atitudinile antreprenoriale sunt esentiale pentru a genera inovatie si crestere in cadrul companiilor noastre. Dar, de asemenea, ele reprezinta baza pentru crearea de noi corporatii care activeaza ca parteneri-cheie in cadrul afacerii. Tinerii europeni nu au adesea acces la educatia antreprenoriala sau nu au o intelegere solida a abilitatilor necesare pentru a avea succes intr-o economie globala. Recunoastem ca avem nevoie sa completam aceasta lacuna si acesta este si scopul Global Enterprise Project.”
Tjerk Hooghiemstra, ERT Convenor Societal Changes Working Group, Chief Administrative Officer, STMicroelectronics
 
„Pentru a face fata viitorului si a-si dezvolta carierele, tinerii trebuie sa deprinda abilitati antreprenoriale valoroase. European Schoolnet este este foarte bucuroasa sa participe la Global Enterprise Project, program care ofera tinerilor europeni oportunitatea de a primi sfaturi din partea consultantilor model din companii, oferindu-le experienta de a beneficia de un mentor din piata muncii reala." 
Marc Durando, Executive Director, European Schoolnet
 
Contact
Daniela Staicu
Marketing &Communication Manager
Junior Achievement Romania
Tel.: +40 730 330 881
E-mail:
daniela.staicu@jaromania.org
www.jaromania.org
 
NOTA PENTRU EDITORI
Despre  Global Enterprise Project (GEP)
In parteneriat cu European Round Table of Industrialists si  European Schoolnet,  Junior Achievement-Young Enterprise Europe promoveaza, in randul tinerilor, cresterea gradului de intelegere si constientizare a mediului international de afaceri si a antreprenoriatului, precum si abilitatile necesare pentru succesul in economia de piata. Beneficiind de sprijinul profesorilor, elevii vor aborda o serie de  situatii prin metoda learning-by-doing si vor beneficia de experienta consultantilor voluntari din companii. Peste 2.000 de angajati din mediul de afaceri vor activa la clasa in calitate de consultanti voluntari. 
 
Junior Achievement Romania, organizatie non-profit a fost fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA si Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip "learning by doing"  sunt urmate anual de peste 150.000 de elevi din 1.000 de institutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri.  Pentru detalii accesati www.jaromania.org.

Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.