parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Idei de inovare in tehnologie de la elevii constanteni, la competitia Sci-Tech Challenge
Adaugat la data de: 2014-02-24 14:07:04 | JA Romania
 •  Pe 22 februarie 2014, 114 de elevi de la 13 licee constănțene au participat la competiția națională în cadrul programului Sci-Tech Challenge, la Facultatea de Științe Economice de la Universitatea Ovidius.
 • Timp de şase ore, tinerii au lucrat în echipe pentru a găsi soluții inovatoare la probleme de afaceri reale din tehnologie.
 • Participanţii au primit consultanţă din partea a 6 voluntari ExxonMobil România pentru găsi idei creative de folosire inteligentă a resurselor energetice actuale sau viitoare pentru a îmbunătăți sistemul de transport din Europa .
 • Echipa câștigătoare va reprezenta România la finala internațională a Sci-Tech Challenge de la Londra, la McLaren Technological Center.

Evenimentul organizat la Constanţa a atras elevi pasionaţi de economie, tehnologie şi antreprenoriat, care, repartizaţi în echipe, au fost implicaţi într-o experienţă interactivă pentru a rezolva o provocare reală a Europei: dezvoltarea şi funcţionarea unei reţele de transport integrată, rapidă şi eficientă, care să traverseze Europa, de la Est la Vest, începând din Rusia.

Pentru rezolvarea problemei, elevii au fost invitați să conceapă un produs sau un serviciu, vizând în ideea lor de proiect atât transportul de persoane cât și cel comercial. Printre ideile pe care le-au prezentat in fața juriului, elevii au inclus unul dintre tipurile de transport: terestru, aerian, naval, au luat în calcul diferenţele de climat, factorii geografici, punctele de aglomeraţie şi infrastructura de realimentare cu combustibil; gândindu-se și la elemente de rapiditate, distanță, costuri şi impactul asupra mediului înconjurător.

Având la dispoziţie un timp de lucru limitat, participanţii şi-au folosit cunoştinţele şi creativitatea pentru a gândi împreună cu angajaţii ExxonMobil, implicaţi ca voluntari, un nou model de produs sau serviciu de transport integrat. Juriul a fost impresionat de originalitatea şi gândirea critică a tinerilor și de modul în care aceștia și-au susținut ideile.

Echipa câştigătoare, formată din elevii de la Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Teoretic Traian, Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida, Liceul Tehnologic de Electronică și Telecomunicații, Colegiul Național Mihai Eminescu, Liceul Teoretic Ovidius, a propus un model de mașină hibrid cu o formă aerodinamică, realizată din dur-aluminiu, care generează electricitate din presiunea mecanică ce acționează asupra unui strat de cristale piezoelectrice, folosind şi absorbția căldurii gazului de eșapament pe care o transformă din nou in electricitate.

După desemnarea echipelor câştigătoare, juriul a organizat interviuri în limba engleză cu membrii echipelor clasate pe primele trei locuri, pentru a selecta elevii care vor reprezenta România la finala internaţională a competiţiei Sci-Tech Challenge (Londra, McLaren Technological Center, aprilie 2014). Elevii selectați sunt: Lazăr Daniel - Liceul Tehnologic de Electronică și Telecomunicații, Iulia Panait - Colegiul National Mircea cel Bătrân, Todorean Alexandru - Liceul Teoretic Lucian Blaga, Tudoran Nicolae - Colegiul National Mircea cel Bătrân Paraschiv Andrei - Liceul Teoretic Ovidius.

„Investiţiile şi inovaţiile tehnologice din sectorul energetic schimbă viețile oamenilor, asigurând accesul la noi surse de energie la nivel global. Provocarea cu care ne confruntăm în Europa – şi peste tot în lume – constă în dificultatea de a găsi oamenii de ştiinţă şi inginerii de care avem nevoie. Prin programul Sci-Tech Challenge, dorim să identificăm aceşti oameni, încurajând generația tânără să pună în practică cunoștințele și aptitudinile matematice şi științifice învăţate la şcoală și să ofere soluții pentru provocările de zi cu zi din domeniul energiei. Astfel, participanţii beneficiază de o oportunitate excelentă de a învăţa şi de a înţelege perspective diferite în ceea ce priveşte matematica şi ştiinţa.” John Knapp, director general ExxonMobil Exploration and Production România.

Programul european Sci-Tech Challenge este organizat în 10 ţări de Junior Achievement-Young Enterprise şi ExxonMobil și încurajează adolescenții să își dezvolte abilități de carieră în domeniile știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Programul introduce tinerii în lumea inovaţiei în afaceri combinând gândirea antreprenorială, de business, cu ştiinţa şi tehnologia ca soluţii. Elevii îşi dezvoltă abilităţi esențiale de carieră, precum leadership, comunicare, muncă în echipă, creativitate, dar şi o mai bună înţelegere a modului în care inovaţia, tehnologia şi modul economic de abordare a problemelor pot contribui la succesul unei afaceri.

Detalii despre competiţie şi câştigătorii de anii trecuți puteţi citi aici: http://scitech.ja-ye.org/

Instituţii de învăţământ participante la Sci-Tech Challenge, Constanţa 2014:

 • COLEGIUL NAȚIONAL MIHAI EMINESCU
 • COLEGIUL NAȚIONAL MIRCEA CEL BĂTRÂN
 • COLEGIUL NAȚIONAL PEDAGOGIC CONSTANTIN BRĂTESCU
 • COLEGIUL TEHNIC DE MARINĂ AL. IOAN CUZA
 • COLEGIUL TEHNIC ENERGETIC
 • COLEGIUL TEHNIC TOMIS
 • LICEUL TEHNOLOGIC DE ELECTROTEHNICĂ ȘI TELECOMUNICAȚII
 • LICEUL TEHNOLOGIC DIMITRIE LEONIDA
 • LICEUL TEHNOLOGIC VIRGIL MADGEARU
 • LICEUL TEORETIC DECEBAL
 • LICEUL TEORETIC LUCIAN BLAGA
 • LICEUL TEORETIC OVIDIUS
 • LICEUL TEORETIC TRAIAN

Despre partener:

ExxonMobil, cea mai mare companie listată public de petrol şi gaze naturale din lume, utilizează tehnologii noi si inovative in scopul satisfacerii cererii tot mai mari de energie la nivel mondial. ExxonMobil deţine un portofoliu de top de resurse in industrie; este cea mai mare companie de rafinare şi marketing pentru produse petroliere şi are una dintre cele mai mari unităţi de prelucrare de produse chimice din lume. Pentru mai multe informaţii, accesaţi exxonmobil.com


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.