parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Ideile de inovare sociala ale liceenilor premiate in cadrul finalei Social Innovation Relay
Adaugat la data de: 2014-05-21 17:37:25 | JA Romania
Pe 20 mai, 3 elevi de la Colegiul Național Jean Monnet din Ploiești au fost desemnați câștigători ai competiției de idei de inovare socială Social Innovation Relay. NEO Team a propus ca soluție la problema absenteismului și abandonului școlar înființarea unei companii de servicii de telecomunicații care să le ofere suport financiar elevilor cu situație materială deficitară, printr-un sistem de donații simplu: fiecare oră pe care un abonat o va consuma vorbind la telefon se va converti într-o zi petrecută la școală de un copil care nu și-a putut termina studiile.

Ei și-au prezentat online proiectul în fața juriului alături de elevi din alte 9 echipe din țară, în cadrul finalei naționale a competiției Social Innovation Relay (SIR), organizată pentru al patrulea an consecutiv de Junior Achievement în parteneriat cu HP.

Concursul SIR îi provoacă pe elevii de liceu să dezvolte concepte inovative de afaceri pentru a rezolva probleme sociale actuale, iar cele 10 echipe finaliste au trecut prin mai multe etape de evaluare, dezvoltare a propunerilor de proiect și mentorat cu sprijinul și implicarea consultanților voluntari HP.

Finala a fost organizată cu ocazia aniversării HP Global Day of Service pe 20 mai, marcându-se încă o dată parteneriatul pe termen lung dintre HP și Junior Achievement pentru educarea tinerilor.
“În urma participării la competiția Social Inovation Relay, am trăit o experiență nouă care ne-a ajutat să consolidăm relațiile dintre membrii echipei noastre și să obținem informații noi și utile despre antreprenoriatul social, într-o manieră interactivă. Am perceput acest concurs ca pe o provocare, ca pe o șansă de a expune o problemă socială și de a încerca să o rezolvăm prin dezvoltarea unui proiect, cu ajutorul profesorului nostru coordonator, doamna Ileana Cocuz și al mentorului din partea HP. Suntem fericiți că, prin proiectul nostru, am reușit să atragem atenția asupra unei probleme care se manifestă de mult timp în societatea noastră.”  – au declarat membrii echipei câștigătoare.

Echipa câștigătoare va fi premiată în cadrul Galei Business Hall of Fame, organizată pe 28 mai la Ateneul Român din București, eveniment prin care sunt recunoscute şi premiate cele mai bune exemple de parteneriat educaţional public-privat. De asemenea, NEO Team va reprezenta România la finala globală Social Innovation Relay, care se va derula online pe 8 iulie, alături de participanți din alte 18 țări.

Echipele clasate pe locurile II și III în competiție, reprezentând două licee din Ploiești și Piatra-Neamț (The Dream Builders, Colegiul Național Al. I. Cuza și Merităm o șansă!, Colegiul Național de Informatică) au luat în calcul probleme relevante din comunitățile lor, care îi vizează pe tineri și au propus ca soluții: organizarea de ateliere interactive pentru materiile principale studiate de elevi la școală, susținute de profesioniști, care să îi ajute să dobândească o experiență practică după finalizarea studiilor, respectiv, crearea unui program de after-school personalizat pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Competiția Social Innovation Relay face parte dintr-un program educațional mai amplu, care implică elevi din 18 țări de pe 4 continente și este bazat pe trei componente practice de învățare: quiz şi obţinerea de către elevi a Certificatului de cunoştinţe în domeniul inovării sociale; studii de caz pe tema inovării și antreprenoriatului social; competiţie şi mentorat online oferit de consultanţii HP.

Astfel, prin participarea la acest program, elevii au șansa să își exerseze și aplice cunoștințele deja dobândite în domeniul antreprenoriatului, să învețe lucruri noi despre problemele și inovațiile sociale și să își dezvolte mai multe tipuri de abilități, cum ar fi cele de: lucru în echipă, prezentare și comunicare, gândire creativă, luarea deciziilor, rezolvarea problemelor, utilizarea noilor tehnologii.

Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.