parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Junior Achievement aduce antreprenoriatul cultural in scoli
Adaugat la data de: 2016-09-14 11:50:39 | JA Romania
Industriile creative generează 3% din PIB-ul global și oferă locuri de muncă pentru 1% din populația globului, conform studiului Cultural Times, realizat de EY pentru Confederaţia Internaţională a Societăţilor de Autori şi Compozitori. Același studiu, ce analizează 11 industrii creative la nivel global, arată că dezvoltarea unei infrastructuri culturale este în mod special importantă pentru ţările emergente, cum este şi România, care vor ajunge să atragă mai bine de jumătate din numărul de turişti internaţionali până în anul 2030.

De asemenea, Comisia Europeană în Planul de acțiune Antreprenoriat 2020 – relansarea spiritului de întreprindere în Europa consideră că antreprenoriatul este un vector esențial al creșterii economice și al creării de locuri de muncă: acesta creează noi întreprinderi și locuri de muncă, deschide noi piețe și stimulează noi aptitudini și capacități.

Având în vedere cadrul european, în urma unei vizite de studiu în Norvegia – acțiune bilaterală de parteneriat finanțată din Fondul pentru Relații bilaterale, Măsura B, în cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 – Junior Achievement România și Ungt Entreprenørskap Norvegia au luat decizia de a colabora pentru a dezvolta în viitor un proiect de antreprenoriat cultural.
Scopul principal al proiectului este de a dezvolta abilitățile tinerilor în domeniul antreprenoriatului cultural, a diversității culturale, schimbul de experiență și dialogul intercultural, precum și creșterea opțiunilor lor de inserție pe piața muncii și oportunităților de deschidere a propriei afaceri.

Proiectul va mări gradul de implicare a liceenilor români și norvegieni în comunitățile lor, promovând diversitatea culturală prin folosirea:
• Young Entrepreneur Toolkit (cunoștințe): bazat pe o combinație de concepte și instrumente din domeniul cultural și a sistemelor de gândire specifice științelor sociale cu cele ale antreprenoriatului, oferindu-le astfel elevilor posibilitatea de a înțelege cauzele care stau la baza problemelor din comunitățile lor și de a propune soluții pentru acestea.
• Învățarea de tip „learning by doing” (practică): o experiență educațională care provoacă elevii să înceapă o afacere socială-pilot pentru promovarea elementelor culturale valoroase din comunitățile lor – un concurs interactiv (de tip Innovation Camp) pentru liceeni care lucrează în echipe și primesc sfaturi de la voluntari experți (membri ai instituțiilor publice și companiilor din mediul de afaceri), urmând să difuzeze ideile lor în cadrul comunității.

Colaborarea dintre parteneri va fi concentrată pe transferul de cunoștințe și expertiză în zonele de antreprenoriat cultural și replicarea unor bune practici și a unor lecții învățate pentru a asigura un parcurs educațional complex, acces la materiale educaționale moderne și activități practice pentru dezvoltarea cunoștințelor participanților.

Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.