parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Junior Achievement Romania anunta castigatorii finalei nationale a competitiei Social Innovation Relay, sustinuta de HP
Adaugat la data de: 2013-05-21 12:21:14 | JA Romania

Bucureşti, 21 mai – După lansarea şi derularea cu succes a programului Social Innovation Relay, susţinut pentru cel de-al treilea an de HP, juriul a desemnat câștigătorii finalei naţionale, care a avut loc online, prin intermediul platformei comunicare HP Virtual Rooms.
 
Peste 1.000 elevi au participat la competiţia din acest an, lucrând în 220 de echipe din localităţi de pe întreg teritoriul României.
 
Premiul întâi a fost acordat echipei Speranța, formată din elevi de la Colegiul Național Mihai Viteazul și Colegiul A. D. Xenopol din București, coordonați de doamna profesoară Camelia Chitcă, pentru propunerea de proiect Școala în spital.
 
Locurile doi şi trei au fost ocupate de echipe de elevi de la Colegiul Național Ion Neculce (București), respectiv Colegiul Național Dragoș Vodă (Câmpulung Moldovenesc) care au propus ca idei de rezolvare a problemelor sociale din comunitățile lor: producerea energiei prin intermediul arderii deșeurilor și crearea unui material de construcție ecologic, izolator pentru a ajuta persoanele care și-au pierdut casele în urma unor dezastre naturale.
 
„Elevii trebuie să cunoască problemele comunității lor cât mai devreme, iar Social Innovation Relay le oferă această oportunitate. Contribuția esențială a programului este însă provocarea de a propune soluții pentru a rezolva problemele sociale cu care ne-am obișnuit în noi moduri, care folosesc resursele mai eficient sau pot funcționa acolo unde alte abordări nu au adus rezultate. Acest exercițiu le oferă atât abilitățile de care au nevoie mai târziu pentru a intra pe piața muncii, cât și motivația de a rămâne activi în comunitate după terminarea studiilor., declară Ștefania Popp, Director executiv Junior Achievement România.
 
Conectaţi prin tehnologii HP de ultimă oră și valorificând recomandările voluntarilor HP din cadrul sesiunilor virtuale de mentorat, elevii au dezvoltat concepte de afaceri care abordează provocări sociale legate de educație, sănătate, mediu, tehnologie, sărăcie, dezvoltare economică, drepturile omului sau energie. Cele mai bune 20 de soluții care aveau potenţialul de a genera un impact social pozitiv în comunitate au fost preselectate. Un juriu format din voluntari HP a evaluat propunerile de proiect și a ales cele mai bune 10 echipe care au concurat în finala naţională, argumentându-şi soluţiile în limba engleză.
 
„Experiența de jurizare din finala programului Social Innovation Relay, susținut de Junior Achievement România și sponsorizat de HP în întreaga lume, este întotdeauna proaspătă și reconfortantă.
Și anul acesta am fost foarte încântați de echipele de elevi pe care le-am întâlnit, toți având idei originale și mai ales fezabile. Tinerii au demonstrat faptul că pot observa cu naturalețe și identifica problemele sociale din comunitatea lor, dar în același timp au dovedit și că au capacitatea de a găsi soluții inedite acolo unde societatea, de cele mai multe ori, nu poate reacționa. Jurizarea a fost dificilă, pentru că au existat foarte multe proiecte bune și ne-a fost greu să desemnăm o echipă câștigătoare. Am considerat însă că echipa «Speranța» a găsit o soluție viabilă de a da posibilitatea tinerilor afectați de boli grave de a continua studiile liceale, astfel încât dezvoltarea lor să nu fie oprită sau întârziată. Proiectul a fost executat cu dăruire și profesionalism, un proiect sensibil, ce depășește cu brio obstacolele legate de birocrație. Le urăm elevilor mult succes la faza europeană!”, declară Tatiana Diamandopol, HP România.
 
Echipa câştigătoare în finala naţională a competiţiei a impresionat juriul prin abilitățile de prezentare, spiritul de echipă și inovativitatea ideii lor. Cei trei elevi ai echipei Speranța, Dragoș Chitcă, Maria Silvia Pap și Lavinia Ruje s-au gândit să înființeze școli-pilot în spitale, pentru a susține procesul de educare pentru copiii care suferă de boli ce necesită o durată lunga de spitalizare și să le ofere astfel posibilitatea de a-și continua studiile dincolo de aceste probleme de sănătate.
 
„Competiția Social Innovation Relay a reprezentat pentru mine o experiență extraordinară, motivantă și distractivă, care m-a ajutat să-mi îmbunătățesc cunoștințele în domeniul antreprenoriatului social; am aflat informații utile despre inovațiile sociale și am conștientizat mai clar problemele existente în comunitățile din întreaga lume.
Lucrul în echipă ne-a dezvoltat abilitățile de comunicare, gândirea creativă, capacitatea de a lua decizii și mi-a îmbunătățit relațiile cu colegii de la liceul partener, iar utilizarea TIC a făcut ca totul să se desfășoare într-un mod simplu și rapid.”, a declarat Dragoș Chitcă, membru al echipei clasate pe locul I.
 
Echipa va continua să-şi dezvolte ideea și va concura cu alte 18 echipe din ţările participante în finala globală, care se va derula tot online în luna iulie.
 
În primii doi ani, Social Innovation Relay a implicat mai mult de 200 de angajaţi HP pentru influenţa pozitiv peste 30.000 de elevi, din 1.000 de licee, din 13 de țări din întreaga lume.
 
Acest program inovator se bazează pe colaborarea de 20 de ani dintre Junior Achievement-Young Enterprise și HP, fiind conceput pentru a transmite elevilor de liceu, într-un mod interactiv, competențe esențiale pentru viitoarea lor integrare pe piaţa muncii.
Echipa care s-a clasat pe locul întâi în finala națională din România va fi premiată în cadrul Galei Romanian Business Hall of Fame, din 29 mai 2013, de la Ateneul Român, București.
 
Pe lângă componenta competiţională, programul include şi o parte de testare a cunoştinţelor, prin care elevii au şansa de a obţine un Certificat de cunoştinţe în domeniul inovării sociale şi de asemenea, de a participa la traininguri online susţinute de către consultanţi voluntari HP, pe baza unor studii de caz de inovare socială.
Ediţia 2012-2013 a programului va continua până la sfârşitul anului şcolar, urmând să implice peste 8.000 de elevi de liceu.
 
Despre Social Innovation Relay
Cu scopul de a implica 40.000 de elevi din 19 ţări în acest an, Social Innovation Relay este cea mai mare inițiativă globală educaţională bazată pe o combinaţie de mentorat virtual și față-în-față. Programul a fost special conceput pentru a mări accesul la educația antreprenorială și de a oferi tinerilor experienţă practică și expertiză antreprenorială pentru a concura pe piaţa forţei de muncă în secolul 21.
 
Ca parte a programului de SIR, echipele de elevi dezvoltă idei de afaceri, care contribuie la rezolvarea provocărilor sociale din lumea reală. Acest lucru presupune munca în echipă, luarea deciziilor și rezolvarea problemelor – abilităţi pe care majoritatea respondenţilor la studiul de evaluare privind impactul programului au declarat că şi le-au îmbunătăţit ca urmare a participării la SIR. Mentorii HP au ajutat echipele finaliste să-şi dezvolte și să-şi perfecționeze conceptele lor prin intermediul mentoratului on-line și față-în-față.
 
Universitatea Warwick a evaluat ediţia 2012 a programului şi a demonstrat impactul său semnificativ. Per ansamblu:
  • 80% dintre elevi sunt de acord că au înțeles ce este inovarea socială, ca urmare a participării lor la SIR.
  • 71% dintre elevi sunt de acord că sunt mult mai conștienți de faptul că obiectivele sociale și de afaceri pot fi complementare, ca urmare a participării la SIR.
  • 74% dintre participanți sunt de acord că au învățat cum să lucreze cu alții, adoptând moduri noi de a răspunde nevoilor sociale.
  • 76% dintre participanți sunt de acord că și-au dezvoltat capacitatea de gândire creativă în urma participării la SIR;
  • 72% dintre participanți sunt de acord că au înțeles mai bine importanța TIC pentru inițiativele sociale și de afaceri;
  • Marea majoritate a elevilor participanți au raportat îmbunătățiri în ceea ce priveşte abilitățile de comunicare (87%), de lucru în echipă (74%), de luare a deciziilor (72%) și de rezolvare a problemelor (67%).
Despre HP
HP creează noi posibilităţi pentru ca tehnologia să aibă un impact relevant asupra oamenilor, companiilor, guvernelor şi societăţii în ansamblu. HP, cea mai mare companie de tehnologie din lume, pune la dispoziţia clienţilor săi echipamente de imprimare, computere personale, software, servicii şi infrastructură IT care, împreună, generează experienţe sigure pentru o lume conectată în permanenţă. Mai multe informaţii despre HP (NYSE: HPQ) sunt disponibile pe http://www.hp.com.

Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.