parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
O echipa de liceeni constanteni propune transportul pe apa ca solutie pentru reducerea consumului de energie in orasele mari
Adaugat la data de: 2015-03-23 15:23:38 | R.P.
Orașele viitorului ar putea reduce consumul de energie, ambuteiajele și poluarea folosind o infrastructura de transport pe apă bazată pe bărci și vapoare electrice. Aceasta este doar una dintre ideile elevilor constănțeni ce au participat sâmbătă la competiția SCI-TECH Challenge 2015, organizată de Junior Achievement (JA) România, cu sprijinul ExxonMobil România.

Evenimentul a reunit peste 100 de elevi din Constanța, care au fost provocați să-și imagineze cum vor arăta orașele viitorului și să vină cu soluții inovatoare de utilizare eficientă a resurselor energetice.

Liceeni au făcut proiecții pentru orașele din anul 2040 propunând dezvoltarea unor surse de energie dintre cele mai inedite, de la brățări care înmagazinează energia cinetică, până la sfere trimise în spațiu pentru captarea luminii și transformarea ei în energie. Echipa câștigătoare a propus un mijloc de transport în comun pe apă, 100% electric, pentru orașele traversate de râuri navigabile.

Am ales soluția aceasta pentru că e foarte ușor de pus în aplicare și poate fi implementată și în prezent,  în orașele care dispun de o rețea de canale navigabile. Provocarea a fost nu numai de a veni cu o idee originală într-un domeniu tehnic, ci și de a lucra împreună cu oameni pe care nu-i cunoșteam până astăzi, din licee diferite, cu profil diferit, cu opinii diferite”, a spus Răzvan Cojocaru, elev la Colegiul Național Mircea cel Bătrân.

Evenimentul a atras elevi de la mai multe licee din Constanța, pasionați de economie, tehnologie și antreprenoriat. Ei au fost repartizați în echipe formate aleatoriu, au interacționat și și-au pus în valoare cunoștințele, creativitatea și abilitățile de prezentare.

Pe parcursul competiției, tinerii au fost mentorați de opt consultanți voluntari din compania ExxonMobil România, care le-au oferit explicații și sfaturi privind aspectele tehnice și financiare ale proiectelor lor.

ExxonMobil are o colaborare de lungă durată cu Junior Achievement în mai multe țări din întreaga lume. Programul pe care îl susținem în Constanța urmărește să încurajeze curiozitatea studenților pentru științele STEM – matematică, tehnologie, inginerie. Trăim într-o societate caracterizată de inovare și ne bucurăm de beneficiile progresului tehnologic în aproape fiecare aspect al vieții noastre de zi cu zi. Industria de petrol și gaze este o industrie construită pe realizări tehnologice extraordinare care au contribuit la dezvoltarea societății. La baza inovației stă educația și cred că prin promovarea unei culturi care prețuiește educația ajutăm, de asemenea, să avansăm cu tot mai multe inovații”, a spus John Knapp, director general al ExxonMobil România.

Elevii finaliști vor ajunge în finala europeană a competiției SCI-TECH Challenge ce va avea loc pentru prima data la București, în perioada 21-23 aprilie și va atrage liceeni din Marea Britanie, Franța, Italia, Belgia, Norvegia, Olanda, Germania, Polonia, România și Rusia.

Finaliștii etapei naționale:
Locul I:  Delia Tudor, Liceul Teoretic Callatis
Locul I:  Aida Brăescu, Liceul Tehnologic de Electronică și Telecomunicații
Locul I: Răzvan Cojocaru, Colegiul Național Mircea cel Bătrân 
Locul II: Cezar Victor Borugă, Liceul Teoretic Decebal   
Locul II: Andra Manțighian, Colegiul Național Mircea cel Bătrân 
Locul III: Oana Cristea, Liceul Teoretic Lucian Blaga

Cum va arăta lumea în anul 2040?

Aflată la treia ediție, competiției SCI-TECH Challenge este un eveniment interactiv în care tinerii sunt provocați să găsească soluții inovatoare la probleme de afaceri reale din tehnologie. Anul acesta, elevii constănțeni au conceput soluții pentru una dintre cele mai mari provocări ale secolului: creșterea cererii de energie la nivel global.

Potrivit raportului ”The Outlook for Energy: A View to 2040”, publicat de ExxonMobil, jumătate din populația lumii trăiește astăzi la oraș, iar proporția va crește permanent în anii următori. În anul 2040, adică peste doar 25 de ani, numărul mașinilor din centrele urbane se va dubla, iar cererea de energie din sectorul rezidențial va crește cu 25%. 

La ediția de anul trecut, tinerii au fost provocați să conceapă un produs sau serviciu pentru o rețea de transport integrată, rapidă și eficientă, care să traverseze Europa, de la Est la Vest. Echipa câștigătoare a propus un model de mașină hibrid cu o formă aerodinamică, realizată din dur-aluminiu, care generează electricitate din presiunea mecanică folosind și absorbția căldurii gazului de eșapament pe care o transformă din nou în electricitate.

 


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.