parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Peste 100 de liceeni au (con)curat cu mini-roboti in competitia STEM Innovation Challenge 2.0
Adaugat la data de: 2015-05-28 19:25:22 | R.P.

Peste 100 de elevi din 11 licee din Capitală au fost provocați să calibreze și să testeze mini-roboți în cadrul (con)cursului STEM Innovation Challenge 2.0. Ei au lucrat la programarea unor sisteme de ghidare cu senzori, ce pot fi folosite în controlul roboților industriali și al mașinilor autonome.

În urma provocării, au fost declarate câștigătoare echipa al cărei roboțel a parcurs cel mai repede un traseu dat, echipa cu cea mai bună prezentare și echipa cu cel mai documentat cod.

Pentru mine a fost o foarte bună oportunitate de a descoperi programarea roboților și să iau în calcul o viitoare carieră în acest domeniu. Chiar dacă inițial nu aveam cunoștințe despre programarea roboților, am învățat totul pe parcurs cu ajutorul mentorilor și al consultantului voluntar de la Freescale, căruia îi sunt foarte recunoscător pentru susținere și inspirație”, a declarat Matei Ștefan, elev la Colegiul Național Mihai Viteazul și membru în echipa care a câștigat premiul pentru roboțelul ce a străbătut cel mai repede traseul de competiție.

(Con)cursul STEM Innovation Challenge 2.0 este un proiect educațional derulat de JA România, în parteneriat cu Freescale Semiconductor România, în care elevii de liceu pasionați de informatică își dezvoltă abilitățile de programare a unor roboței de tip ”line follower”, lucrând împreună cu mentori-studenți de la facultăți de profil și cu ingineri din compania Freescale Semiconductor România.

Timp de o lună, elevii au folosit limbajul de programare C și au lucrat la calibrarea senzorilor pentru ca mini-roboții programați să parcurgă cu viteză maximă un circuit conceput de inginerii Freescale.

Se iau 100 elevi de liceu, se sărează cu 20 de îndrumători-studenți, se piperează cu 10 mentori-ingineri din cadrul Freescale România și se pun la foc preț de 3 săptămâni pe mașina de gătit Junior Achievement. Rezultatul: multe zâmbete, cunoștințe noi și dorința de a urma o facultate tehnică. Privit cu alți ochi, acest (con)curs a adus elevilor de liceu o oportunitate realistă de a intra în lumea software-ului embedded, de a trece 'controlat' peste dificultățile inerente graniței dintre microcontrollere, senzori și motoare din lumea fizică. Am trecut, toți, cu succes peste acest botez”, a spus Cristian Măcărăscu, Wireless Software Team Manager & STEM 2.0 Program Coordinator.

Proiectul STEM Innovation Challenge 2.0 stimulează pregătirea elevilor pentru o viitoare carieră în domeniul Hi-Tech încă din timpul liceului, în contextul în care nevoia de specialiști și numărul de locuri de muncă din acest domeniu este în continuă creștere.

România va avea nevoie, potrivit estimărilor , de aproximativ 300.000 de specialiști în domeniul IT la nivelul anului 2020, în timp ce, la nivel european, există riscul ca până la un milion de locuri de munca în domeniul digital să rămână neocupate până în 2015 .


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.