parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Peste 140.000 de elevi au luat parte la cel mai amplu program de educatie financiara destinat liceenilor
Adaugat la data de: 2015-07-02 17:19:40 | R.P,
  • Programul BaniIQ a fost urmat la clasă de peste 100.000 de liceeni din toată țara, care au aflat cum pot lua decizii înțelepte pentru viitorul lor financiar.
  • Peste 47.000 de tineri au învățat ce înseamnă comerțul electronic și cum pot face cumpărături online în condiții de siguranță, în programul Banii pe net.
Peste 140.000 de elevi au luat parte anul acesta la cel mai amplu program de educație financiară și comerț electronic pentru liceu, implementat gratuit de organizația JA România, în parteneriat cu Visa Europe și băncile membre din România.

Programul a fost lansat în anul 2012 sub numele BaniIQ, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea cunoștințelor tinerilor despre produse și concepte financiare. Din 2014, a fost inclusă și o componentă dedicată comerțului electronic, numită Banii pe net, ce urmărește familiarizarea tinerilor cu instrumente și procese comerciale folosite în mediul online și folosirea acestora în condiții de cunoaștere, siguranță și securitate.

Potrivit unui sondaj realizat la începutul programului, tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani se arată vulnerabili în domeniul finanțelor, mai ales din cauza lipsei de informații avizate. Peste 90% dintre participanți au declarat că se bazează pe familie atunci când trebuie să se informeze despre finanțe sau să își planifice bugetul, însă mai mult de 50% dintre ei nu știu ce înseamnă termeni financiari de bază, precum garant sau card de credit. Doar 39% dintre tineri au formulat o definiție acceptabilă pentru cum pot utiliza cardul de credit sau alte tipuri de împrumut, în timp ce 10% dintre ei consideră că perioada de grație a unui card este aceea în care pot face cumpărături gratuite nelimitate.

Programul de educație financiară derulat de JA România este predat la clasă și include noțiuni teoretice esențiale și studii de caz despre planificarea financiară, organizarea bugetului personal, economisire, investiții, riscuri și instrumente financiare. Programa a fost realizată de JA România după o metodologie learning by doing, adaptată la mediul economic din România și îmbogățită cu exemple din viața reală și cu activități practice.  Concepte precum venituri, cheltuieli, impozite, economii, credit, debit, ipotecă, Euribor, scadență, obligațiuni și multe altele au fost explicate pe înțelesul elevilor, cu ajutorul consultanților voluntari din mediul bancar care au participat în program.

Elevii au avut la dispoziție manuale moderne și au lucrat împreună cu profesorii pentru a-și dezvolta abilitățile financiare și pentru a deveni mai conștienți de riscurile și de oportunitățile pe care le au și pentru a lua decizii înțelepte pentru viitorul lor financiar. În urma unui sondaj de evaluare, 97% dintre tinerii implicați în program au apreciat faptul că sesiunile le-au oferit atât informații teoretice, cât și exemple și exerciții practice. De asemenea, 75% dintre tineri au declarat, după program, că domeniul financiar le este mult mai accesibil și mai pe înțelesul lor.

Programul include și o aplicație Facebook pentru administrarea bugetului personal și două platforme interactive de e-learning pe site-urile www.baniiq.ro și www.baniipenet.ro, unde orice persoană interesată de educație financiară și comerț electronic poate accesa în mod gratuit traininguri online. Elevii au fost încurajați să urmeze cursurile online având șansa să câștige o finanțare de 10.000 de euro pentru liceele lor, în cadrul unei competiții organizate în perioada 25 martie – 15 mai 2015.

Programul de educație financiară sprijină formarea unor generații de tineri informați și independenți, care se pot adapta cu ușurință la schimbările mediului financiar, în contextul în care peste 14% din românii cu vârste cuprinse între 14 și 45 de ani sunt analfabeți financiar, iar 65% au dificultăți sau nu reușesc să-și acopere nevoile financiare zilnice.

Proiectul este finanțat de Visa Europe, împreună cu băncile membre din România, cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării Științifice, al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.