parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Peste 280.000 de elevi au urmat gratuit programe de educatie antreprenoriala, financiara si de orientare profesionala in anul scolar 2014-2015
Adaugat la data de: 2015-06-19 17:50:55 | R.P.

  • Tinerii au fost mentorați de profesioniști din mediul de business și au avut acces la burse, experiențe internaționale și finanțări pentru proiectele lor
  • Programele JA au fost implementate gratuit în 1.400 de unități de învățământ din 500 de localități

Peste 280.000 de elevi și studenți au urmat în anul școlar 2014-2015 programele internaționale de educație antreprenorială, financiară, de orientare profesională, sănătate și de dezvoltare a competențelor digitale, implementate gratuit de Junior Achievement (JA) România.

Programele vin în întâmpinarea cerințelor de pe piața muncii, pregătind tinerii pentru realitatea economică și dezvoltându-le abilități esențiale pentru carieră și pentru viață. Ele se adresează fiecărei categorii de vârstă de la 6  la 19  ani  și îi ajută pe elevi, prin experiențe practice, să înțeleagă modul în care funcționează societatea.

Atât elevii, cât și profesorii, au beneficiat de manuale moderne și materiale educaționale gratuite, realizate după o programă implementată în peste 120 de țări din întreaga lume și adaptată la realitățile și specificul sistemului educațional din România.

Desemnate modele de bună practică la nivel european, programele JA de educație antreprenorială au fost urmate anul acesta de peste 43.000 de tineri. Acestea se adresează elevilor de gimnaziu și liceu, dar și studenților care învață printr-o diversitate de activități ce presupune antreprenoriatul, de la cum se concepe un business și ce calități are un lider până la cum se administrează o afacere pilot. Tinerii beneficiază de mentorat de la antreprenori de succes și profesioniști din mediul de business și au acces la burse, competiții la nivel național și european, precum și la finanțări pentru firmele pilot pe care le înființează.

Participarea la programul JA ne-a dat ocazia să învățăm în mod practic multe lucruri despre antreprenoriat. Simplul fapt că a trebuit să lucrăm în echipă pentru o firmă-pilot și că am intrat în contact cu o mulțime de oameni care vor să fie independenți ne-a făcut să simțim că ne dorim mai mult, că vrem să ne asumăm riscuri și să avem succes prin forțele proprii”, a spus Vlad Dinu, elev la Colegiul Național I.L. Caragiale din București, care a câștigat împreună cu colegii lui o bursă de participare la competiția europeană de antreprenoriat ”Compania anului” care se va desfasura la Berlin și o finanțare în valoare de 3.500 USD.

Absolvenții programelor JA au acces la Certificatul de abilități antreprenoriale (”Entrepreneurial Skills Pass” - ESP), ce poate fi obținut în urma unei testări și facilitează tranziția tinerilor de la educație, la antreprenoriat sau angajare. Certificatul este recunoscut în 26 de state și atestă competențele elevilor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, care au derulat o activitate practică în domeniul antreprenoriatului.

Educație learning by doing în domenii esențiale

O componentă importantă a programelor JA o reprezintă programele de dezvoltare a abilităților de viață, concepute pentru clasele 0-VI. Anul acesta, opționalele au fost urmate de peste 44.500 de elevi, care au dobândit cunoștințe menite să-i ajută să-și formeze o gândire critică și să înțeleagă mai bine legăturile dintre familie, mediul înconjurător, economie și deciziile pe care le luăm zi de zi.

45.000 de elevi au beneficiat de programe de orientare în carieră, învățând, prin activități practice, despre avantajele continuării studiilor, domeniile în care își pot construi o carieră și cerințele de pe piața muncii. În plus, peste 15.400 de elevi au optat pentru opționale de educație economică, descoperind prin exerciții și simulări ce mecanisme economice influențează antreprenorii, consumatorii și angajații. De asemenea, elevii de liceu au beneficiat de primele manuale moderne de educație pentru sănătate și viață activă.

Cu module de la clasa 0 până la clasele de liceu, programul integrat de educație financiară a adus peste 42.000 de elevi în lumea finanțelor personale, a serviciilor financiare, comerțului electronic și pieței de capital.

Proiectele de competențe digitale și STEM (science, technology, engineering and mathematics) au atras anul acesta peste 93.000 de elevi, fiind tot mai căutate de la an la an.

Programele JA se derulează anual, datorită parteneriatului cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice și cu comunitatea de afaceri. În anul școlar 2014-2015, ele au fost susținute financiar și cu consultanță voluntară de peste 260 de companii.


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.