parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Peste 6.000 de elevi de gimnaziu au devenit ambasadori ai consumului responsabil de resuse prin implicarea in competitia Fabrica de aer curat
Adaugat la data de: 2013-06-17 11:17:34 | JA Romania

• Mega Image şi Junior Achievement România au anunțat câștigătorii competiţiei Fabrica de aer curat care au economisit cea mai mare cantitate de CO2 în 8 săptămâni
• 123 de profesori şi 6.228 de elevi din 102 școli participante au contribuit la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin comportament responsabil şi activităţi ecologice desfășurate în comunitate 
• Cei mai responsabili participanți (clasa și școala câștigătoare a titlului Fabrica de aer curat) au fost premiați în cadrul Business Hall of Fame® 2013, la Ateneul Român

Competiția de educație ecologică Fabrica de aer curat a fost inițiată ținând cont de impactul schimbărilor climatice asupra naturii şi societăţii, datorate în special tendinței crescătoare a emisiilor de gaze cu efect de seră, care plasează țara noastră peste media europeană.

Junior Achievement și Mega Image au dezvoltat acest proiect pentru a susține educația tinerilor pentru sustenabilitate și pentru a forma inteligenţa ecologică în rândul elevilor de gimnaziu.

Cu ajutorul studiilor realizate înainte de implementarea proiectului s-a constatat că valoarea emisiilor de carbon ar putea fi redusă semnificativ în viitor printr-o mai bună educare a consumatorilor români încă de pe băncile școlii, determinând schimbarea pe termen lung a unor obiceiuri de consum precum: alegerea unor aparate eficiente din punct de vedere al utilizării energiei, a unor produse reciclabile și cu ambalaj biodegradabil, a mijloacelor de transport public sau mașinilor cu consum redus de carburant.

Proiectul "Fabrica de aer curat", parte a programului de sustenabilitate “Împreună cu tine protejăm mediul” al companiei Mega Image se concentrează pe educaţia tinerilor, a următoarei generaţii care reprezintă un factor important atunci când vorbim despre sustenabilitate. “Suntem fericiți că în acest proiect au participat atât de multe școli și că peste 6.000 de copii au devenit ambasadori ai consumului responsabil de resurse. Ecologia este o componentă importantă a strategiei noastre de sustenabilitate”, a declarat Irina Fosa, Manager Proiect Mega Image.

Elevi şi profesori de gimnaziu din 78 de localități din toată ţara și-au coagulat eforturile și au răspuns afirmativ provocării de a participa în concursul de reducere a emisiilor de carbon prin comportament responsabil şi acțiuni locale cu impact real, reușind să economisească în 8 săptămâni 674,5 tone de CO2. Această valoare presupune o reducere de 0,7t de Co2 per capita, reprezentând 7,6% din emisiile medii anuale pe cap de locuitor din Romania (9.2t).

 Pe parcursul competiției, elevii au acumulat puncte prin derularea de acțiuni responsabile acasă, în şcoală şi în timpul liber, devenind prieteni ai mediului înconjurător și conștientizând impactul deciziilor din viaţa de zi cu zi asupra mediului. De asemenea, ei au identificat împreună cu profesorii coordonatori soluții de reducere a amprentei de carbon prin organizarea unor evenimente ecologice în cadrul cărora au implicat și reprezentanți din comunitatea locală: plantarea de puieți de copaci; colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor; acțiuni de ecologizare a unor zone/obiective la nivel local; realizarea unor diferite obiecte din materiale reciclabile.

Câștigătorii competiției Fabrica de aer curat – care au adus cea mai mare reducere totală de emisii de CO2 – au fost desemnați pe două categorii: 
• Cea mai activă clasă: profesor coordonator, doamna Ongen Marzali de la Liceul Teoretic Murfatlar din localitatea Basarabi, județul Constanța. 
• Cea mai activă școală: Școala Gimnazială Nr. 7 din Galați, doamna director Monalissa Nica.

Despre Mega Image 
Fondat în 1995, Mega Image este cel mai mare lanţ de supermarketuri din România cu o reţea ce cuprinde 226 magazine în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Braşov, Târgovişte şi alte oraşe, sub mărcile Mega Image (141) şi Shop&Go (85). Parte din Delhaize Group, Mega Image îşi propune să ofere, în fiecare zi, servicii de calitate şi o sortimentaţie de produse hrănitoare, sănătoase şi sigure, la preţuri accesibile. Informaţii suplimentare sunt disponibile la: http://www.mega-image.ro/fabrica-pentru-un-viitor-curat


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.