parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Sticla din roca vulcanica, cea mai buna idee de business la competitia Compania anului a JA-YE Europa
Adaugat la data de: 2014-08-01 10:31:20 | Echipa JAR
O echipă de liceeni din Islanda a luat premiul I la Competiția europeană ”Compania anului” cu un business bazat pe un produs inovator: sticlă realizată din rocă vulcanică și argilă. Ei au concurat împotriva a 37 de echipe din Europa, finaliste în faza națională a competiției. Concursul s-a adresat elevilor de liceu și a fost organizat de Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europa în perioada 23-25 iunie la Tallinn, Estonia.
 
Programul <<Compania>> al Junior Achievement ne-a învățat cum să lucrăm în echipă și cum să rezolvăm neînțelegerile într-un mod profesionist. Cea mai importantă lecție învățată a fost să nu renunțăm. Faptul că am devenit <<Compania anului>> este o onoare enormă, mai ales că e pentru prima oară când Islanda câștigă o competiție ca aceasta”, a spus Sigudur Kristinsson, CEO al echipei câștigătoare, E14-Magma.
 
Echipele participante au făcut parte din programul de incubaj ”Compania”, în care elevii învață să înființeze și să gestioneze propriile start-up-uri, cu sprijinul unor mentori din mediul de afaceri. În cadrul programului, 250 000 de tineri europeni au creat mini-companii în acest an. Cele mai bune 38 de companii au intrat în competiția finală organizată de JA-YE Europa. Elevii întreprinzători care au luat parte la concurs au administrat un business pe parcursul unui an școlar și au primit sprijin din partea profesorilor și a voluntarilor din companiile partenere. Fiecare elev a creat și a comercializat un produs sau un serviciu, depășind cu succes provocările înființării și gestionării unei afaceri. 
 
Echipa Experimento este finalista competitiei nationale Compania anuluiRomânia a fost reprezentată la Tallinn de echipa Experimento, formată din elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte. Ei au realizat o mini-companie care comercializează truse educaționale de experimente de fizică. Trusele sunt dedicate unităților de învățământ unde elevii pot experimenta în laboratoare noțiunile teoretice studiate și pot fi folosite de oricine vrea să deprindă noțiunile de bază ale roboticii și electronicii, indiferent de vârstă și pregătire.
 
În cadrul Galei de premiere de la Tallinn, echipei ”Suveniruri din Țara Zimbrului” de la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț i-au fost decernate două premii, FedEx Joint-Venture Award și TMF Collaboration Award, pentru cea mai bună cooperare internațională de afaceri în cadrul programului ”Enterprise Without Borders”. Echipa produce și comercializează produse de artizanat și suveniruri ce promovează Ţinutul Zimbrului și a încheiat un parteneriat cu o echipă de elevi din Germania care a promovat și vândut produsele românești în țara lor.
 
În România, programul ”Compania” este oferit gratuit elevilor de gimnaziu și liceu de Junior Achievement România de 10 ani. Peste 16 000 de tineri beneficiază anual gratuit de acest program în 296 școli din 141 localități. Programul este finanțat de mediul de afaceri din România și de Fundația Româno-Americană.
 
Programul ”Compania”: mai multe oportunități în carieră 
 
Prim-ministrul Estoniei, Taavi Roivas, alumni al programului JA-YE, a deschis cea de-a 25-a ediție a ceremoniei de premiere găzduită de JA Estonia, care a adus împreună 500 de elevi din 37 de țări, profesori, consilieri de business și parteneri, pentru a celebra succesul echipelor în cele trei zile de competiție.
Programul ”Compania” are un impact pozitiv asupra șomajului în rândul tinerilor. Studiile JA-YE arată că absolvenții programului au avut mai multe șanse la angajare, mai multe șanse de a porni propria afacere și de a avea un venit mediu mai mare. 
 
”Echipele care au concurat în Estonia au avut un standard de performanță extrem de mare și au demonstrat din plin creativitate și talent în ceea ce privește inovarea. Având în vedere că rata șomajului este extrem de mare în rândul tinerilor este clar că trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească abilitățile de lucru în echipă, de rezolvare a problemelor și de promovare. Competițiile și sesiunile de prezentare precum concursul <<Compania anului>> sunt instrumente testate cu succes care ajută elevii să-și identifice punctele forte și punctele slabe și să-și dezvolte abilitățile”, a spus Caroline Jenner, CEO JA-YE Europe.
Pe podiumul competiției a urcat și echipa ACE din Marea Britanie pentru un adeziv revoluționar, sensibil la presiune, și echipa Grades of Glory din Suedia, care a înființat o companie de suport ce oferă elevilor un program inovator de consultanță la studiu, în cooperare cu asociații sportive.
 
Țările finaliste din acest an au fost: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Insula Man, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Marea Britanie. 
Găsiți aici un scurt video din timpul competiției și festivității de premiere.
######
 
Despre Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europa
JA-YE Europa este cel mai mare furnizor de programe de educație antreprenorială din Europa, ajungând la 3,2 milioane de studenți din 39 de țări în 2013. Finanțată de companii, instituții, fundații și persoane fizice, JA-YE aduce împreună sectorul public și privat pentru a oferi tinerilor din învățământul primar, liceal și din universități experiențe ce promovează competențele, înțelegerea și perspectivele de care vor avea nevoie pentru a reuși într-o economie globală. Programul ”Compania” JA-YE este recunoscut de Directoratul General pentru Întreprinderi și Industrie al Comisiei Europene ca ”Bună practică în educație antreprenorială”. JA-YE Europa este centrul operațional regional al  JA Worldwide ®.
 
Pentru mai multe informații, vizitați www.jaromania.org și www.ja-ye.org.

Persoane de contact:
Dorin Călin, Manager Programe Antreprenoriat și IT&C JA România
E-mail: dorin.calin@jaromania.org
Telefon: 0730 330 883
Elina Konstantinou, Communications Director JA-YE Europe
E-mail: elina@ja-ye.org
Telefon: + 32 2 735 97 20

Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.