parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Studentii europeni propun conceptul masinii de Formula 1 a viitorului, la finala JA-YE Europe Sci-Tech Challenge
Adaugat la data de: 2014-04-16 17:09:10 | Ja Romania

castigatorii Sci-Tech Challenge 2014Super8, o echipă de patru elevi din Franţa, Italia, Norvegia respectiv Polonia, a fost câştigătoarea finalei europene a competiţiei Sci-Tech Challenge din acest an, o iniţiativă dezvoltată de Junior Achievement-Young Enterprise Europe în parteneriat cu ExxonMobil, care reuneşte adolescenţi din nouă ţări pentru a lucra împreună în echipe multinaţionale, cu scopul de a rezolva o problemă dificilă de inginerie.

Provocarea cu care s-au confruntat competitorii din acest an a fost aceea de „a crea cea mai sigură, mai rapidă şi mai eficientă maşină de Formula 1 din punctul de vedere al energiei, pentru sezonul F1 din 2040”. Participanţii, care studiază în şcoli din Marea Britanie, Italia, Belgia, Norvegia, Olanda, Rusia, Polonia şi România, au depășit barierele de limbă şi diferenţele culturale şi au colaborat eficient pentru a dezvolta cea mai bună soluţie.

Ca parte a celei de-a 20-a aniversare a parteneriatului tehnologic dintre ExxonMobil şi McLaren Mercedes, evenimentul a avut loc la centrul modern McLaren Technology entre din Woking, Marea Britanie, unde echipele s-au putut inspira din tot ce se găsea în jurul lor. Ele au avut ocazia să adreseze întrebări despre combustibili şi lubrifianţi voluntarilor de afaceri ExxonMobil, iar voluntarii echipei de Formula 1 McLaren Mercedes le-au oferit sfaturi din domeniul ingineriei.

Cele 12 echipe au avut fiecare doar 24 de ore la dispoziţie pentru a-şi dezvolta o idee unică pentru o maşină de curse Formula 1 pentru sezonul din anul 2040, care să fie sigură, rapidă şi eficientă din punctul de vedere al energiei. Echipele şi-au prezentat apoi propunerile în faţa unui juriu format din reprezentanţi ExxonMobil, McLaren Mercedes, Young Enterprise UK şi din partea Universităţii din Surrey, care le-au adresat întrebări detaliate despre planurile lor.

Elevii care a reprezentat Junior Achievement România în finala europeană a fost formată din câștigătorii finalei naționale organizate la Constanța: Andrei Paraschiv (Liceul Teoretic Ovidius), Sergiu Nicolae Tudoran și Iulia Panait (Colegiul Național Mircea cel Bătrân), Daniel Lazăr (Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații) și Alexandru Todorean (Liceul Teoretic Lucian Blaga). "Fiecare persoană din echipa mea, Future Tech, a avut o contribuție în îmbogățirea cunoștințelor în domeniul fizicii aplicate. Am vorbit deschis unii cu alții și am aflat mai multe despre țările lor de origine, făcându-mi astfel prieteni noi. Concursul a fost foarte important și mi-a îmbunătățit spiritul antreprenorial și comunicarea cu ceilalți", a spus Andrei, unul dintre elevii români participanți la concurs. 

După o evaluare îndelungată, juriul a acordat primul premiu echipei Super8, care a propus o gamă inovatoare de idei bazate pe un motor electric cu energie solară.Edouardo Maria Mollica, un membru al echipei Super8, a spus: „Suntem extrem de încântaţi că am câştigat Sci-Tech Challenge! Îmi place foarte mult fizica, aşa că a fost o experienţă incredibilă şi m-a inspirat să studiez în continuare ştiinţa. Ne-am înţeles bine în echipă şi am lucrat eficient testându-ne ideile. Poate chiar voi ajuta la cursele de F1 în curând!

Competiţia Sci-Tech Challenge combină excelenţa în domeniul ingineriei a companiei ExxonMobil cu experienţa în educaţia antreprenorială a JA-YE Europe. Această iniţiativă își propune să inspire tinerii să ia în considerare carierele orientate către domeniile STEM (Science, Technology, Engineering and Maths – ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică), să îi ajute să înțeleagă importanţa abilităților STEM şi să înveţe cum le pot aplica în spirit antreprenorial pentru a veni cu soluții la provocările viitorului.

Brad Corson, preşedintele ExxonMobil International Limited, a declarat: „M-am bucurat să văd cât de mult i-a entuziasmat provocarea noastră pe aceşti tineri. Companiile industriale trebuie să insiste mai mult asupra promovării aplicării practice a educaţiei STEM, pentru a-i pregăti pe aceşti tineri energici să devină liderii în tehnologie ai viitorului.

Simon Roberts, directorul operaţional McLaren Mercedes, a spus: „Ocazia de a participa la jurizare mi-a deschis ochii. Sunt convins că unele dintre ideile tinerilor le vor trezi interesul inginerilor noştri şi, nu se ştie niciodată, poate chiar vor contribui la crearea unei maşini McLaren câştigătoare de curse!”

Jazz Rayet, membru al Consiliului YE UK, a declarat: „Combinarea aptitudinilor antreprenoriale cu cele STEM reprezintă o parte esenţială a demersului de susţinere a viitorului nostru economic. Tipul de antreprenoriat tehnologic pe care îl sprijină acest program stimulează acele aptitudini de care avem nevoie pentru a asigura progresul economiilor europene ale viitorului.

De la începutul programului, cu cinci ani în urmă, peste 600 de voluntari de afaceri de la ExxonMobil au lucrat împreună cu peste 40/000 de tineri participanţi la Sci-Tech Challenge, împărtăşindu-le experienţa lor practică.Finala din acest an a fost precedată de competiţii naţionale în care au participat şcoli din întreaga Europă. Toţi cei 65 de participanţi la finală au fost membri ai echipelor câştigătoare ale competiţiilor naţionale. În total, peste 10.000 de tineri din toată Europa au participat anul acesta în competiţia Sci-Tech Challenge.

Mai multe informații: Sci-Tech Challenge 2014 Factsheet (în engleză)

Despre JA-YE Europe
JA-YE Europe (www.ja-ye.org) este cea mai mare organizaţie care oferă programe de educaţie antreprenorială, în care au participat 3.2 milioane de tineri din 39 de ţări în 2013. Beneficiind de finanţare din partea companiilor, instituţiilor, fundaţiilor şi persoanelor fizice, JA-YE aduce împreună sectorul public şi cel privat pentru a le oferi elevilor de şcoală primară şi liceu, precum şi studenţilor din primii ani de facultate, experienţe care promovează aptitudinile, cunoştinţele şi perspectiva de care vor avea nevoie pentru a avea succes într-o economie de piaţă. Programul „Compania” JA-YE este recunoscut de Directoratul General al Comisiei Europene ca fiind „un model de bună practică în educaţia antreprenorială”. JA-YE Europe este Centrul Regional European al JA Worldwide®.

Despre ExxonMobil
ExxonMobil, cea mai mare companie de petrol şi combustibili cotată la bursă, utilizează tehnologia şi inovarea pentru a contribui la soluţionarea problemelor de energie crescânde ale lumii. ExxonMobil deţine o gamă de resurse de top în domeniul său, este cel mai mare rafinator şi comerciant de produse pe bază de petrol, iar compania sa chimică este una dintre cele mai mari din lume. Fundaţia ExxonMobil este principala iniţiativă filantropică a Exxon Mobil Corporation în SUA. Fundaţia şi corporaţia se implică într-o gamă de activităţi filantropice care promovează educaţia, sănătatea şi ştiinţele în acele comunităţi unde ExxonMobil deţine operaţiuni considerabile. În 2012, împreună cu angajaţii săi actuali şi cei retraşi, Exxon Mobil Corporation (NYSE:XOM), diviziile şi afiliaţii săi, precum şi împreună cu Fundaţia ExxonMobil, a oferit o contribuţie de 256 de milioane de dolari în întreaga lume, dintre care 116 milioane au fost investite în educaţie. Urmăriţi ExxonMobil pe Twitter la adresa www.twitter.com/exxonmobil


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.