parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Studiu de caz: Activitati practice despre bani si economisire pentru elevii din ciclul primar
Adaugat la data de: 2014-06-30 15:15:41 | JA Romania

Din 2012, Raiffeisen Bank şi Junior Achievement România au învăţat peste 3500 de elevi din clasele primare despre economisire şi despre bani prin intermediul a două programe educaţionale interactive desfăşurate la clasă de către 135 de învăţători: “Noi înşine” şi “Familia mea”.

Nevoia de educație financiară timpurie a devenit evidentă în ultimii ani într-un context economic internațional marcat de o înțelegere redusă a serviciilor financiare. La nivel european, directivele Comisiei Europene recomandă introducerea educației financiare în școli de la cele mai mici niveluri, pentru a educa și responsabiliza viitorii consumatori. Din 2013, ca răspuns la aceste recomandări, Ministerul Educației Naționale a introdus și aprobat programa pentru disciplina opțională “Educație financiară” pentru învățământul primar. Dar dincolo de importanța evidentă a înțelegerii conceptelor financiare de bază, formarea abilităților de planificare și economisire în rândul tinerilor este un obiectiv esențial pentru dezvoltarea responsabilității și a independenței lor financiare.

Pentru a contribui la acest obiectiv de educare timpurie a tinerilor, Raiffeisen Bank şi Junior Achievement au dezvoltat două programe educaţionale – “Noi înşine”, pentru clasa 0 sau I şi “Familia mea”, pentru clasa I sau a II-a. În cadrul fiecărui program, toate clasele participante primesc gratuit, prin susţinerea financiară a Raiffeisen Bank, kitul cu materiale specific programului: manualul elevului (Jurnalul Junior), ghidul învăţătorului şi al consultantului voluntar și materiale auxiliare. Fiecare manual cuprinde cinci lecţii din care elevii află ce înseamnă să îţi gestionezi banii, de ce este important să economiseşti, cum să faci alegeri inteligente având la dispoziţie un anumit buget, cum să lucrezi în echipă etc.

Conţinutul fiecărui manual din cele două programe a fost extins cu un set de câte cinci activităţi suplimentare, concepute ca modalităţi de aprofundare a conceptelor de economisire, muncă în echipă, implicare activă în comunitate. Aceste activităţi practice suplimentare au fost gândite sub forma unor jocuri interactive construite în jurul unor personaje de poveste, realizate la clasă de către învăţători, cu sprijinul consultanţilor voluntari. Un astfel de personaj este căluțul Raifi, care apare în diverse ipostaze şi care are rolul de a-i învăţa pe elevi cum să economisească, sa ia mici decizii într-un mod responsabil sau cum să aibă grijă de bugetul familiei. Fiecare program prevede şi un instrument de motivare a elevilor, un carnet de economii: de fiecare dată când elevul realizează o activitate din manual sau una suplimentară, este răsplătit cu un abţibild cu căluţul Raifi pentru a fi lipit în carnet. Prin parcurgerea activităţilor suplimentare, elevii primesc o diplomă de participare şi intră în „Clubul copiilor harnici, isteţi şi chibzuiţi”.

Orele în care am lucrat la program au fost preferatele copiilor. Nu conta că este luni, a cincea oră. Toți așteptau cu nerăbdare să discute, să-și spună impresiile, să realizeze activitățile practice. Suntem atenți deja la cheltuielile părinților. Nu mai cerem atât de multe jucării, încercăm să păstrăm bănuții pentru lucruri importante.”, a declarat Georgiana Săndulache, învățătoare la Școala Gimnazială Nicolae Titulescu din Călărași.

Programele au şi o componentă educaţională pentru părinţi care, prin intermediul unui chestionar de atitudine financiară, pot evalua cât de mult ating aspectele legate de administrarea banilor în conversaţiile cotidiene cu copiii lor. Aceştia primesc, de asemenea, sugestii de activităţi de educaţie finaciară pe care le pot face acasă. Câteva exemple de întrebări sugerate părinţilor în discuţia cu copiii: “De unde vin banii? Pe ce îi cheltuim? De ce trebuie să economisim? Ce facem când nu avem bani? Când mergem la cumpărături, e important să avem o limită a cheltuielilor? Cum pot recompensa comportamentul chibzuit al copilului meu?”. Evaluarea efectuată, după primul an de program, arată că mai mult de jumătate dintre părinți obișnuiesc să le vorbească celor mici în mare măsură despre proveniența banilor, însă nu la fel de mulți le vorbesc despre necesitatea de a economisi în mod regulat.

Schimbările au fost în primul rând observate de părinți. Aceștia au spus că într-adevăr copiii au devenit ceva mai chibzuiți. Personal am fost impresionată de răspunsurile lor din cadrul lecțiilor. De exemplu, la întrebarea "Ce ați face dacă ați avea salariu?" niciun elev nu a răspuns că și-ar cumpăra dulciuri sau jucării, ci că ar cumpăra mâncare, haine, ar plăti facturile și chiria și i-ar ajuta pe oamenii săraci. Nu li s-a sugerat niciun răspuns și majoritatea au 7 ani, adică sunt destul de mici. Evident se observă o responsabilizare.”, a declarat Gabriela Nicoleta Mardar, învățătoare la Școala Gimnazială nr. 22 Dimitrie Cantemir din Galați.

Impactul pozitiv al programelor este vizibil, iar mărturiile cadrelor didactice confirmă faptul că elevii au devenit mai atenți cu economiile familiei, mai chibzuiți și responsabili față de bugetul părinților. În unele cazuri, implicarea și dedicația învățătorilor au determinat inițiative comunitare cu un efect pozitiv puternic: la o școală din Galați, programul i-a determinat pe elevii din clasă să demareze inițiativa “Pușculița  - de la copil la copil" realizată de cei 31 de elevi cu ajutorul învățătoarei, prin care au adunat 3.100 lei, după ce copiii au vândut mărțișoare și felicitări de primăvară părinților, colegilor și altor persoane: "Nu aveam nici 100 de zile de școală, dar am învățat foarte multe despre minunata lume a banilor și suntem mult mai chibzuiți la cheltuirea lor. Ne-am hotărât sa facem un plan de afaceri pentru a putea strânge în pușculița clasei o sumă prin care sa ajutăm o fetiță de 5 ani, a mecanicului de la școala noastră. Are nevoie de o operație pe care familia nu și-o poate permite. Dacă din copilăria noastră fericită putem dărui un strop de bucurie și acestei fetițe, ne-am considera mulțumiți. Și ea poate alerga alături de noi!" a declarat Gherghina Lungeanu, învăţătoare la Școala Gimnazială nr. 29 din Galați.

Prezența consultanților voluntari la clasă, precum și vizita în bancă, reprezintă o componentă importantă și un element de noutate pentru dezvoltarea unui astfel de program educațional – angajații din bănci, prezenți ca și facilitatori, au ocazia să experimenteze rolul de educatori, valorificând experiența lor profesională. Contactul cu elevii este benefic și pentru aceștia, pentru că pot primi răspunsuri direct de la reprezentanții băncii, înțelegând mai bine de unde vin banii și ce înseamnă un comportament financiar responsabil.

Am plecat de la școală cu zâmbetul pe buze și cu credința că avem niște copii minunați. Timpul petrecut cu copiii m-a încărcat cu multă energie pozitivă și voie bună. A fost și pentru mine o experiență inedită pe care doresc să o repet oricând va mai fi nevoie.” a declarat Filareta Kochesch, consultant voluntar Raiffeisen Bank.

În anul şcolar 2014-2015, partenerii vor dezvolta al treilea program pentru ciclul primar “Comunitatea mea” pentru elevii de clasa a II-a şi a III-a, urmând ca până în 2016 să încheie ciclul primar cu programul pentru clasa a IV-a „Oraşul meu”.

Album foto: Facebook

Studiu de caz publicat și pe csrmedia.ro


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.