parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Tinerii din Constanta stiu cum ar trebui sa arate scoala ecologica a viitorului
Adaugat la data de: 2013-04-01 16:32:28 | jaromania

80 elevi de liceu şi profesori din 15 licee constănţene au pătruns în lumea tehnologiei, în cadrul evenimentului Sci-Tech Challenge, găzduit de Universitatea Ovidius, Facultatea de Ştiinţe Economice.
Prin acest prim eveniment se lansează în România programul european Sci-Tech Challenge, organizat în 9 ţări de Junior Achievement şi ExxonMobil.


Participanţii au primit consultanță din partea a 5 voluntari ExxonMobil pentru a-şi îmbunătăţi ideile de folosire inteligentă a resurselor energetice actuale pentru şcoli mai "verzi". Tinerii au aflat cum îşi pot dezvolta abilităţile în domeniile Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică şi cum le pot aplica pentru a face faţă provocărilor viitorului.   

Evenimentul la care au participat 80 de elevi din 15 licee din Constanța a fost primul Sci-Tech Challenge organizat în România şi a atras tineri pasionaţi de economie, tehnologie şi antreprenoriat, care, repartizaţi în echipe, au fost implicaţi într-o experienţă interactivă pentru a rezolva o provocare reală a comunităţilor actuale: consumul mare de energie.
Având la dispoziţie un timp de lucru limitat, participanţii şi-au coagulat cunoştinţele şi creativitatea pentru a gândi împreună cu angajaţii ExxonMobil, implicaţi ca voluntari, un nou model de şcoală. Ei au trebuit să ţină cont de două condiţii esenţiale: eficiența energetică şi reducerea efectelor negative ale deşeurilor rezultate din funcţionarea şcolii.

Juriul a fost impresionat de originalitatea şi gândirea critică a tinerilor.

„Din perspectiva ExxonMobil, societatea va avea nevoie de tot mai multe soluţii inovatoare pentru a face faţă într-o manieră durabilă provocărilor ridicate de cererea de energie în creştere la nivel mondial. Dezvoltarea următoarei generaţii de oameni de ştiinţă, cercetători şi ingineri va fi cheia pentru a identifica şi implementa modele de succes. Ne bucurăm că, începând cu acest an, România a devenit parte a unei iniţiative desfăşurate la nivel european cu sprijinul JA-YE şi ExxonMobil. Scopul acestei iniţiative este de motiva elevii să  studieze matematica şi ştiinţele tehnice şi chiar să ia în considerare aceste domenii pentru viitoarea lor carieră profesională”, Dana Daraban – Director de Comunicare pentru ExxonMobil România.

Echipa câştigătoare a propus construirea unei şcoli din sticlă pentru a folosi cât mai mult lumina şi căldura naturală  pentru a reduce semnificativ consumul de electricitate şi energie termică.

După desemnarea echipelor câştigătoare, juriul a organizat interviuri în limba engleză cu membrii echipelor clasate pe primele două locuri, pentru a selecta elevii care vor reprezenta România la finala internaţională a competiţiei Sci-Tech Challenge (Milano din 17-19 aprilie 2013). Cei cinci elevi romani care vor lucra în echipele internaţionale de la finală studiază la Liceul Teoretic Decebal, Liceul Tehnologic Virgil Madgearu, Liceul Teoretic Ovidius, Colegiul Tehnic Energetic şi Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân.
 
Pentru mine ziua de sâmbătă a fost o experienţa utilă şi foarte interesantă, având în vedere că nu am mai participat niciodată la un astfel de concurs. În primul rând pot spune că am învăţat să ascult şi părerile altora, iar în ceea ce priveşte tema proiectului, construirea  unei şcoli din anul 2040 a fost un subiect solicitant din toate punctele de vedere. Cu ajutorul colegilor de echipă cred că am făcut totuşi o treabă bună”, ne-a spus Horia Nicolae de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân.

Evenimentul Sci-Tech a fost pentru mine o experienţă de neuitat. Am colaborat foarte bine cu echipa JAR şi cu voluntarii care ne-au fost aproape când am avut nelămuriri”, a adăugat Bogdan Covaci (Colegiul Tehnic Energetic).

Sci-Tech Challenge este rezultatul parteneriatului dintre Junior Achievement şi ExxonMobil pentru a orienta elevii privind viitoarele opţiuni de studii şi carieră în domeniul matematicii, ştiinţelor exacte, tehnologiei şi ingineriei. Programul a fost conceput ţinând cont de faptul că numărul elevilor care studiază aceste discipline este în scădere, în timp ce estimările pentru perioada următoare pun în discuţie o creştere a nevoii de forţă de muncă în aceste sectoare, chiar şi în condiţii de criză economică.
Pe lângă competiţie, programul include şi alte două componente utile pentru elevi şi profesori:

  • o platformă online interactivă (scitech.ja-ye.org), care oferă elevilor surse esenţiale de informare despre oameni care au avut contribuţii remarcabile pentru dezvoltarea tehnologiei şi le permite să-şi testeze cunoştinţele din domeniul tehnologiei şi energiei.
  • activităţi la clasă, derulate cu sprijinul experţilor ExxonMobil, care şi-au construit o carieră în domeniul ştiinţei şi ingineriei şi care îi ajută pe elevi să înţeleagă cum inovaţia, tehnologia şi modul economic de abordare a problemelor pot contribui la succesul unei afaceri.

Instituţii de învăţământ participante la Sci-Tech Challenge, Constanța:

COLEGIUL NAŢIONAL MIRCEA CEL BĂTRÂN
COLEGIUL NAŢIONAL PEDAGOGIC C. BRĂTESCU
COLEGIUL TEHNIC DE MARINĂ AL. I CUZA
COLEGIUL TEHNIC ENERGETIC
COLEGIUL TEHNIC TOMIS
GRUP ŞCOLAR DIMITRIE LEONIDA
GRUP ŞCOLAR ECONOMIC VIRGIL MADGEARU
LICEUL TEHNOLOGIC C.A.ROSETTI
LICEUL TEHNOLOGIC DE ELECTROTEHNICA ŞI TELECOMUNICAŢII
LICEUL TEHNOLOGIC GHEORGHE MIRON COSTIN
LICEUL TEHNOLOGIC IOAN N. ROMAN
LICEUL TEORETIC DECEBAL
LICEUL TEORETIC LUCIAN BLAGA
LICEUL TEORETIC OVIDIUS
LICEUL TEORETIC TRAIAN

Album foto: FACEBOOK

Despre ExxonMobil:
ExxonMobil este cea mai mare companie petrolieră de la nivel internaţional, care furnizează energie pentru a ajuta la susţinerea economiilor în dezvoltare şi a îmbunătăţi standardele de viaţă din întreaga lume. ExxonMobil furnizează facilităţi şi comercializează produse pe tot globul, exploatând petrolul şi gazele naturale existente pe şase continente.
Pentru mai multe informaţii, accesaţi http://www.exxonmobil.com/corporate/  


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.