parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Tinerii europeni folosesc cunostintele STEM pentru a rezolva probleme reale ale lumii
Adaugat la data de: 2015-04-27 11:19:41 | R.P.

Încurajarea tinerilor europeni către cariere în domeniile STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics") este esențială pentru a asigura formarea de experți calificați și pregătiți pentru profesiile high-tech de care este nevoie pentru a rezolva provocările energetice ale viitorului. Pentru a stimula această tendință, Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europe și ExxonMobil derulează programul educațional Sci-Thech Challenge, ce inspiră tinerii să se orienteze către cariere în domenii STEM.

Este crucial să creștem interesul și educația în domeniile STEM, nu numai pentru a reduce actualul decalaj de competențe din Europa, ci și pentru a consolida capacitatea tinerilor de a pătrunde pe piața locurilor de muncă ale viitorului”, a spus Caroline Jenner, CEO al JA-YE Europa.

În perioada  21 și 23 aprilie, peste 50 de elevi din nouă țări europene au participat la a șasea ediție anuală a Sci-Tech Challenge, eveniment desfășurat anul acesta la București. Participanții s-au calificat câștigând finala națională Sci-Tech în țările lor. Echipele de elevi au avut la dispoziție 24 de ore pentru a dezvolta o soluție inovatoare de reducere a emisiilor de carbon în vederea  organizării concursului Eurovision 2015. Depășind barierele de limbă și de cultură, liceenii au aplicat cunoștințele STEM, creativitatea și abilitățile lor antreprenoriale pentru a răspunde acestei provocări.

Echipa câștigătoare, formată din Juliette Duval (Franța), Lauren Sillis (Belgia), Jack Francis (Marea Britanie), Mattia Fusetti (Italia) și Arkadiusz Przywecki (Polonia), a fost aleasă în baza spiritului lor de echipă, abilităților excelente de prezentare și ideii inovatoare remarcabile.

Conceptul ”Covorul magic”reprezintă o invenție tehnologică ce produce energie cu ajutorul forței de frecare statice și care reduce, în același timp, consumul de energie prin numărul oamenilor ce vor urmări concursul Eurovision de acasă, din fața televizorului. De asemenea, prin montarea unor ecrane mari în orașele din Europa și a unor ”covoare magice”, echipa a sugerat că energia va putea fi produsă prin deplasarea  spectatorilor.

A fost o adevărată o provocare să lucrez intr-o echipă formată din elevi din diferite țări, cu diferite culturi și cu care am interacționat pentru prima dată. De asemenea, a fost o provocare să alegem împreună soluția cea mai potrivită, pentru că toți am avut multe idei. Cineva a sugerat să facem un proiect social, altcineva a venit cu propunerea să ne gândim la trafic, iar până la urmă am decis să construim un sistem care să le îmbine pe toate”, a spus Jack Francis, membru în echipa de pe locul I, aspirant la o carieră de inginer chimist. 

Lansat în anul 2010, proiectul Sci-Tech Challenge invită tinerii cu vârste între 15 și 18 ani să abordeze provocările sociale și energetice prin metode științifice și tehnologice inovatoare. Programul anual a implicat până în prezent peste 1.500 de voluntari ExxonMobil și peste 45.000 de elevi din Europa.

În contextul în care Comisia Europeană subliniază necesitatea creșterii competențelor în discipline STEM, Sci-Tech Challenge încurajează tinerii europeni să-și construiască un viitor în aceste domenii.

Vigdis Anderson, o participantă din Norvegia la competiția Sci-Tech Challenge 2012 a împărtășit modul în care experiența i-a schimbat viața și i-a oferit noi oportunități. "Experiența cu JA-YE s-a dovedit a fi începutul unei călătorii incredibile spre împlinirea visului de a deveni un leader creativ și inspirațional."

Implicând în proiect angajați experimentați cu exemple de cariere de succes, ExxonMobil sprijină în mod activ tinerii să înțeleagă importanța vitală a competențelor STEM pentru profesii captivante, care vor ajuta omenirea să răspundă provocărilor energetice ale viitorului.

Prin Sci-Tech ne propunem să inspirăm studenții să se îndrepte către cariere în domeniile STEM. Noi credem că soluția pentru provocările energetice mondiale se află în tehnologie și inovare. Abilitățile STEM, inovarea și creativitatea sunt componente importante ale proiectului Sci-Tech și sunt abilități pe care studenții le folosesc să rezolve provocarea competiției”, a spus Susanne Huefner, coordonator regional de comunicare al ExxonMobil.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați:

Dorin Călin
Senior Program Manager JA România
0730 330 883
dorin.calin@jaromania.org  

Dana Dărăban Public and Government Affairs Manager
0722 101 939
dana.daraban@exxonmobil.com

Găsiți fotografii de la eveniment pe pagina noastră de Facebook.
Aflați mai multe despre Sci-Tech Challenge pe pagina proiectului.

 


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.