parteneri
parteneri
Urmareste JA Romania pe:

facebook icon google-plus icon twitter icon you tube icon

Media: Noutati
Tinerii romani au acces din aceasta vara la Certificatul european de abilitati antreprenoriale
Adaugat la data de: 2014-07-28 15:21:13 | Echipa JA

•    Certificatul de abilități antreprenoriale reprezintă un avantaj competițional pentru absolvenții de liceu care se pregătesc să-și înceapă cariera ca angajați sau antreprenori.
•    Certificatul oferă angajatorilor garanția că absolvenții recrutați dețin abilități și competențe pentru performanță în mediul de business.

București 28 Iulie 2014 – Începând din acest an, tinerii din România au posibilitatea de a obține Certificatul de abilități antreprenoriale (”Entrepreneurial Skills Pass” - ESP). Realizat la nivel european cu sprijinul UE, programul are scopul de a oferi tinerilor absolvenți acces la noi oportunități profesionale și de a le facilita tranziția de la educație, la antreprenoriat sau angajare. Certificatul este recunoscut în 26 de state și certifică elevi cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, care au derulat o activitate practică în domeniul antreprenoriatului obținând cunoștințele, abilitățile și competențele necesare pentru a începe un business propriu sau pentru a se angaja cu succes.

ESP a fost lansat oficial  în cadrul competiției europene de antreprenoriat pentru tineri „JA-YE Company of the Year”, organizată de Junior Achievement – Young Enterprise, Europa la Tallinn, Estonia, în perioada 22-25 iulie. Elevii implicați în programul ESP beneficiază de o experiență antreprenorială reală, învățând prin activități practice să transforme ideile lor inovative într-o afacere pilot, să-și dezvolte abilitățile de gestionare a finanțelor proprii sau ale unei afaceri prin interacțiune cu profesioniști din mediul de afaceri.

Certificatul poate fi obținut de elevi cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani, care participă la programele de antreprenoriat pentru liceu, derulate de Junior Achievement. Programul presupune înființarea unei companii pilot, urmată de o examinare la nivel internațional a abilităților antreprenoriale și a competențelor necesare pentru a începe un business propriu sau pentru implicarea cu succes în dezvoltarea unei afaceri.

Faptul că li se oferă o formă standardizată de recunoaștere a abilităților și competențelor antreprenoriale le conferă elevilor un avantaj competițional la intrarea pe piața muncii. În același timp, angajatorii care recunosc ESP beneficiază de un standard certificat la nivelul Uniunii Europene, ce satisface cerința lor de a avea angajați bine pregătiți.

În ultimii ani, educația antreprenorială a fost susținută la cel mai înalt nivel de către Comisia Europeană: ”Investind în educație antreprenorială, Europa face cea mai profitabilă investiție. Fie că vor fonda companii sau că vor înființa întreprinderi sociale, tinerii care beneficiază de educație antreprenorială dezvoltă cunoștințe de business, precum și atitudini și abilități esențiale, incluzând creativitate, spirit de inițiativă, tenacitate, abilitatea de a lucra în echipă, evaluarea riscurilor și responsabilitatea”. (Planul de acțiune pentru Antreprenoriat 2020, Comisia Europeană). Potrivit documentului, fiecare tânăr trebuie să treacă printr-o experiență antreprenorială practică înainte de a ieși din sistemul de învățământ.

Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europe, cel mai mare furnizor de programe de educație antreprenorială din Europa, și-a unit eforturile cu Camera Economică Federală a Austriei, CSR Europa și Fundația Daneză pentru Antreprenoriat - Young Enterprise pentru a răspunde acestei nevoi de educare a tinerilor. Proiectul este co-finanțat de Comisia Europeană.

Certificatul de abilități antreprenoriale a fost demarat ca proiect pilot  în anul școlar 2013-2014 în 15 țări*.

#####

*(Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, Marea Britanie)


Note pentru editori:
”JA-YE Europe face un lucru extraordinar pregătind generațiile viitoare. Prin programul lor – Compania – organizația pregătește elevi pentru obținerea anumitor abilități pe care le considerăm un beneficiu important pentru viitorul lor. ESP are un mare potențial, iar pe termen lung poate deveni un instrument strategic și un avantaj în CV-ul elevilor aflați în căutarea primului job.” - Barclay’s.

”Microsoft vrea să ducă mai departe implementarea ESP pentru a se asigura că abilitățile antreprenoriale sunt recunoscute pe piața de muncă europeană. Credem că este o certificare unică, ce va ajuta elevii să demonstreze că au avut o experiență antreprenorială și că au cunoștințele și competențele necesare pentru a începe un business sau pentru a fi niște angajați de succes.” – Microsoft.

”Certificarea ar putea demonstra unui angajat că un tânăr are un avantaj competițional semnificativ față de alți candidați, pentru că a avut posibilitatea să-și dezvolte abilitățile în programul ESP. Abilități de business esențiale, precum punerea în practică a unei idei, lucrul în echipă, prezentarea conceptelor și convingerea audiențelor, precum și gestionarea unei întreprinderi din punct de vedere economic sunt atribute de neprețuit în mediul corporatist, precum SAP. SAP caută permanent minți strălucite pe care să le angajeze pe poziții de internship sau în programul său de Tinere Talente și de Stagiari din Europa și salută candidații cu spirit antreprenorial real.” – SAP.

”Trebuie să reducem decalajele dintre angajatori, sistem de învățământ și guverne ajungând la o viziune comună asupra abilităților non-cognitive pentru angajare. Adaptabilitatea, capacitatea de soluționare a problemelor, determinarea, abilitățile de comunicare, dorința de a învăța, încrederea în sine, precum și nivelul de instrucție, capacitatea de a lucra cu cifre și cu tehnologii informaționale și de comunicații (ICT) sunt abilități esențiale în secolul 21, pe care tinerii trebuie să le aibă când părăsesc sistemul de învățământ și intră pe piața muncii. ESP ar permite reprezentanților din HR să observe dintr-o privire că un tânăr acreditat deține aceste abilități.” – UBS Community Affairs.

Pentru mai multe informații despre ESP, vizitați  www.entrepreneurialskillspass.eu

Persoană de contact:
Dorin Călin, Manager Programe Antreprenoriat și IT&C
E-mail: dorin.calin@jaromania.org
Telefon: 0730 330 883


Asociaţia Junior Achievement Romania is a personal data operator registered in the Register of Personal Data Operators (Registrul de Evidenţă a Prelucrărilor de Date cu Caracter Personal), number 10693 / 26.03.2010.