Cum să ajungi pe locul întâi în topul Forbes 30 Under 30 Europe

Cum să ajungi pe locul întâi în topul Forbes 30 Under 30 Europe
Competiția JA Compania Anului oferă contextul oportun pentru naștera unor antreprenori de succes, atât la nivel național cât și la nivel internațional. Activitățile learning by doing specifice programelor JA, împreună cu implicarea mediului de business local prin experți ce oferă consultanță, know how și o viziune reală despre dinamica de business, pregătesc tinerii întreprinzători să facă primii pași în antreprenoriat.

Participanții în competiția JA Compania Anului învață că eșecul este vital pentru dezvoltarea unui antreprenor. Mult mai important este faptul că o parte dintre participanții competiției JA Compania Anului își continuă drumul antreprenorial și investesc timp și pasiune în ideile lor până ce sunt recunoscuți la nivel mondial. Din această perspectivă, evoluția lui Cornel Amariei, participant la edițiile anterioare ale competiției JA Compania Anului, poate fi considerată o poveste de succes.

Cornel Amariei a fost selectat de publicația americană de business, Forbes, în fruntea topului 30 under 30 Europe, clasamentul celor mai de succes tineri sub 30 de ani din Europa, la categoria industrie. În prezent, tânărul conduce departamentul de cercetarea pentru Continental, un jucător important în industria auto și este inventatorul unor soluții cu adevărat revoluționare.
 

Cariera de succes a lui Cornel Amariei s-a intersectat cu participarea la competiția JA Compania Anului, unde tânărul antreprenor a dezvoltat Chemcraft: Periodic Table, o aplicație ce rulează pe sistemul de operare iOS, pentru studenții și profesorii care vor o versiune mobilă a tabelului periodic. Cu peste 30 de informații despre fiecare element, Chemcraft Periodic Table a fost una dintre cele mai avansate și intuitive aplicații din 2012. Pentru această aplicație și felul în care a vândut-o, Cornel Amariei a câștigat JA Compania Anului 2012 la secțiunea Elevi. În continuare l-am invitat pe tânărul antreprenor să ne povestească despre experiența JA:

La ce ediție a competiției JA Compania Anului ai participat?
Cornel Amariei (C.A.): Am participat la Compania Anului 2011 - faza națională (cu Clock Records), European Trade Fair Zurich 2012 (cu Clock Records), Compania Anului 2012 - faza națională (cu Chemcraft), Company of the Year 2012 - faza internațională (cu Chemcraft).

Ce impact a avut activitatea JA in viața ta?
C.A.: M-a expus ideii de antreprenoriat și mi-a oferit șansa de a lua ceea ce știu, anume ingineria, designul și perfecționarea unui produs, și să transform aceste lucruri în entități comerciale viabile.

Cum ți s-a părut metoda learning by doing folosită în programul JA Compania? Se diferențiază față de alte metode de învățare?

C.A.: Oferă într-un mediu plăcut și sigur o experiență hands-on pe care sistemul educațional românesc nu o are. Este într-adevăr ceva diferit ce scoate elevii din deja-vu-ul teoriei și îi face să își "suflece mânecile".

Ai avut momente dificile, însoțite de dorința de renunțare, pe durata programului JA?

C.A.: Niciodată nu am avut dorința de a renunța, dar au fost momente dificile fără număr. Țin minte că nu o dată am concediat toată echipa și înlocuit-o.... Nu un exemplu de urmat. :-)

Cum a decurs colaborarea cu profesorul JA?
C.A.: Trebuie să recunosc că doamna Grațiela Goruneanu este unul dintre motivele principale pentru participarea mea și a echipei mele. Mai mult decât orice suport tehnic, ne-a ținut împreună ca și echipă când noi ne destrămăm.

Cum a decurs colaborarea cu mediul de business/cu voluntarii care vă ofereau suport?

C.A.: Pe "vremea mea" programul de voluntari ce să ajute participanții nu era încă înflorit cum este acum. În cazul Chemcraft, mediul de business se rezumă doar la platforma de distributie a app-ului, anume App Store. Contrar, Clock Records, fiind un produs fizic, deținea multiple parteneriate cu producători de cutii, mecanisme ceas, servicii de printare, distribuție etc. În ciuda vârstei noastre fragede și a lipsei de experiență, am reușit să convingem oamenii de "dincolo de birou" ca știm ce facem. Dacă nu am fi reușit aceste lucruri probabil Clock Records nu ar fi produs mai mult de 10 ceasuri.

JA Compania Anului 2016 a debutat pe 15 februarie 2015, dată la care elevii și studenții au început să se înscrie în etapa națională printr-un business summary și un video pitch. Etapa de înscriere continuă până pe 13 martie. 

Echipele selectate intră în incubatorul educațional JA BizzFactory, unde își dezvoltă companiile pilot, beneficiind de sprijinul consultanților voluntari din mediul de afaceri. Echipele cu cele mai bune rezultate în incubator vor participa la Finala Națională Compania Anului 2016 care va avea loc pe 24 mai în București. Câștigătorii vor primi burse de participare la finala European Company of the Year din Elveția (secțiunea elevi), și la finala European Enterprise Challenge (secțiunea studenți).
 
Distribuiti:

articole din aceeasi categorie