Metoda blended learning stimulează dezvoltarea competențelor antreprenoriale și digitale ale tinerelor


Metoda blended learning stimulează dezvoltarea competențelor antreprenoriale și digitale ale tinerelor

Pe parcursul ultimelor 9 luni, circa 600 de fete cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani au participat la 20 de ateliere de lucru pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale și digitale. Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), Apps for Good și un consorțiu format din JA România, JA Grecia, JA Lituania, JA Bulgaria, JA Serbia și JA Europe și-au unit forțele pentru le oferi elevelor o serie de training-uri prin care acestea să poată dezvolta competențe antreprenoriale și digitale esențiale în viitoarea carieră. Inițiativa face parte din Planul de Acțiune pentru Educația Digitală al UE.

În lumea de astăzi, competențele digitale și antreprenoriale sunt apreciate de toate companiile din Europa. Cu toate acestea, programul de monitorizare a antreprenoriatului digital, inițiat de Comisia Europeană, a arătat că indicatorii de competențe antreprenoriale și digitale au valori relativ scăzute în majoritatea Europei, în special în statele mediteraneene și în Europa de Est. Dacă luăm în calcul și o analiză de gen, lucrurile devin și mai îngrijorătoare – în Europa există de patru ori mai mulți bărbați decât femei cu studii în domeniul IT&C (Tehnologia Informației și Comunicațiilor), iar ponderea bărbaților care lucrează în sectorul digital este de 3 ori mai mare decât cea a femeilor1.

Obiectivul EIT și al membrilor consorțiului JA a fost ca tinerele să își dezvolte competențele antreprenoriale și digitale prin intermediul unei „experiențe de învățare de tip Hybrid Learning (blended learning)“, bazate pe îmbinarea instrumentelor de educație antreprenorială cu cele de formare digitală. Programele JA au demonstrat că educația antreprenorială le este foarte utilă elevilor, deoarece le permite să înveţe în timp ce rezolvă probleme concrete. Tinerele care au participat la atelierele de lucru pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale și digitale au trebuit să proiecteze o aplicație capabilă să rezolve o nevoie socială reală.

Evaluarea realizată la finalul proiectului a arătat că metoda abordată a fost de succes. Conform feedback-ului primit, majoritatea participantelor au avut o experiență pozitivă și folositoare, iar rezultatul a fost pe măsura obiectivului urmărit: tinerele și-au exprimat interesul de a deveni antreprenoare (92%) și/sau de a lucra în sectorul tehnologic (87%), pe care acum îl înțeleg mult mai bine. De asemenea, participarea la ateliere le-a dat încredere și le-a făcut să simtă că pot atinge orice obiectiv. Respondentele au declarat că au dobândit abilități noi, cum ar fi lucrul în echipă și capacitatea de comunicare (94%), două calități foarte cerute de angajatorii de astăzi.

Suntem foarte recunoscători pentru oportunitatea de a desfășura acest proiect și vom continua să dezvoltăm programe educaționale de tip Hybrid Learning (blended learning) care să îi ajute pe tinerii europeni să fie mai pregătiți pentru viitor.

Milena Stoycheva, CEO JA Bulgaria

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie