Incubatorul Național JA BizzFactory™


Incubatorul Național JA BizzFactory™

Profesorii înregistrați la programul Junior Achievement de Educație Antreprenorială își pot înscrie echipele de elevi/studenți la incubatorul național de afaceri JA BizzFactory™ până pe 25 ianuarie 2023! Incubatorul este deschis tinerilor care doresc să dezvolte un concept de business și să îl testeze ulterior pe piață prin lansarea și administrarea unei afaceri pilot/unui start-up pentru a intra în cursa cu premii.

Incubatorul național de antreprenoriat JA BizzFactory™ este cea mai importantă componentă a programului internațional de antreprenoriat Junior Achievement, având ca obiective dezvoltarea competențelor antreprenoriale, digitale și de comunicare necesare pentru profesiile viitoare și motivarea elevilor sau studenților să pună în practică informațiile dobândite în cadrul programului JA de educație antreprenorială pentru a trece de la idee la afacere pilot sau start-up.

Resursele pentru incubator și competiție se află în cursul de educație antreprenorială de pe platformele DreamShaper (realizarea planului de afaceri) și JA Inspire™ (cursul de educație antreprenorială, HP Life și calendarul webinarelor de training și consultanță). Dacă nu aveți acces, realizați o înscriere la programele de educație antreprenorială și apoi comunicați elevilor/studenților datele pentru accesarea acestor platforme.

Consultați calendarul incubatorului BizzFactory™ și al competiției internaționale de antreprenoriat ediția 2023:

<
Perioadă Etape
15 decembrie 2022 - 10 februarie 2023 Înscrierea echipelor la Incubatorul național JA
 • Înscrierea echipelor de elevi/studenți pentru participarea la incubatorul național se face de către cadrul didactic coordonator, prin intermediul platformei DreamShaper, folosind instrucțiunile din contul de profesor. Înscrierile sunt disponibile doar pentru liceenii și studenții ai căror coordonatori au un acord activ în contul de profesor pentru implementarea programului JA Educație antreprenorială.
ianuarie 2023 Deschiderea www.GEN-E.eu – platforma competiției internaționale de antreprenoriat
 • Echipele din fiecare țară încep să își construiască standurile virtuale pentru VIRTUAL EXPO.
25 ianuarie - 28 aprilie 2023 Desfășurarea incubatorului național de antreprenoriat
 • Pregătirea planului de afaceri și pilotarea bunului/serviciului ales
 • Participarea echipelor la webinarele de pregătire și consultanță oferite de reprezentanți din mediul de afaceri (echipele primesc detalii actualizate periodic)
 • Participarea echipelor la evenimentele din Gen-E, inclusiv la Virtual Expo și la târgul de joburi (echipele primesc detalii actualizate periodic)
 • Parcurgerea cursurilor HP Life și a altor materiale puse la dispoziție de JA
 • Sesiuni online de mentorat se vor derula cu echipele până la jumătatea lunii mai inclusiv.
1-10 mai 2023 Desfășurarea competiției de antreprenoriat (online)
 • Evaluarea participării echipelor la incubatorul național și la evenimentele de pe GEN-E. Interviuri cu juriul pe platforma europeană Gen-E pentru selectarea echipelor pentru Signature Award – juriul național și pentru selectarea echipelor pentru Finala națională – juriul JA România)
17-18 mai 2023 Competiția de antreprenoriat – Finala națională (online)
 • 17 mai – Finala națională elevi
 • 18 mai – Finala națională studenți
 • Juriul, format din profesioniști din companii și antreprenori din România, va alege echipele care vor reprezenta România la evenimentele competiției internaționale.
24 mai 2023 Deschidere oficială eveniment european Gen-E 2023 si Virtual Expo
7 iunie 2023 Festivitate de premiere – etapa națională a competiției (București, Ateneul Român)
 • Festivitatea de premiere pentru competiția națională se va desfășura în cadrul JA Global Hall of Fame – Aniversare 30 ani JA România
12 iunie 2023 Competiția internațională – VIRTUAL EXPO
 • Termen limită pentru depunerea raportului/pitch deck de către echipele câștigătoare din fiecare țară
2-4 iulie 2023 Competiția internațională – VIRTUAL EXPO
 • Participă echipele finaliste din fiecare țară
 • Interviuri cu juriul principal
5-7 iulie 2023 Competiția internațională – VIRTUAL EXPO
 • Participă echipele finaliste din fiecare țară
 • Interviuri ale juriului pentru Signature Awards
12 iulie 2023 Competiția internațională (în persoană, la Istanbul, Turcia)
 • Participă ocupantele primului loc în fiecare țară
 • Prezentări pe scenă
13 iulie 2023 Competiția internațională (în persoană, la Istanbul, Turcia)
 • Participă ocupantele primului loc în fiecare țară și Signature Awards la nivel european
 • Prezentări standuri
 • Ceremonie de premiere

Programul de antreprenoriat Junior Achievement (JA), principalul program al organizației, este cel mai mare program global de antreprenoriat pentru elevi și studenți, desfășurându-se în peste 80 de țări la nivel global și 32 de țări la nivel european și are ca scop dezvoltarea și consolidarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor de 15‐30 de ani.

În România, programul de antreprenoriat este derulat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și instituțiile de învățământ partenere în anul școlar/academic curent.

În România, programul de antreprenoriat are trei componente în fiecare an:

 1. INSPIRE - Cursul de antreprenoriat (Antreprenor JUNIOR™ – elevi și Start UP™ – studenți), componenta teoretică a programului, cu versiune hibridă (print și digital pe platforma LMS JA INSPIRE™), care se desfășoară în instituțiile de învățământ pe tot parcursul anului școlar, sub coordonarea profesorilor înscriși în program și a JA.
 2. PREPARE - Incubatorul Național JA BizzFactory™, componenta practică a programului, ce are rolul de a dezvolta competențe, atitudini și aptitudini practice antreprenoriale, digitale și de comunicare, necesare pentru profesiile viitoare, dar și de a-i motiva pe elevi sau studenți să pună în practică tot ce au învățat în cadrul programului JA de educație antreprenorială la clasă/curs (1) și să treacă de la idee la pilot de afacere sau start-up. Incubatorul se desfășoară pe două secțiuni, Elevi și Studenți, în perioada 15 decembrie 2022 – 15 mai 2023, folosind platforma DREAM SHAPER™ – https://jar.ro/DreamShaper.
 3. SUCCEED – Competiția de antreprenoriat – ediția națională și internațională (competiția reunește echipele de tineri care au un pilot de afacere sau un start up și are mai multe etape, notate în calendarul de mai sus) – se desfășoară pe platforma europeană GEN-E.

Prin sprijinul comunității de business din România, participarea profesorilor și a tinerilor la toate etapele programului de antreprenoriat în România este GRATUITĂ, iar echipelor de elevi/studenți care participă la etapa 2 – PREPARE/Incubatorul de antreprenoriat – și realizează un pilot de companie/start-up le poate fi echivalată, la cerere, activitatea cu practica obligatorie solicitată elevilor/studenților.

Echipele de elevi și de studenți pot înscrie, în incubator și competiție, idei de afaceri din următoarele 10 domenii:

 1. Agribusiness
 2. Artă, cultură, media
 3. Industrii creative, design și meșteșuguri
 4. Inginerie, științe aplicate, IT&C
 5. Comerț, import‐export, e-commerce
 6. Producție/Transformarea materiilor prime
 7. Sport și outdoor
 8. Afaceri sociale
 9. Educație și dezvoltarea carierei
 10. Turism

Viabilitatea mini-companiei și realismul planului de afaceri sunt mai importante decât complexitatea produsului oferit și caracterul acestuia de inovație/invenție. Mini-compania trebuie să înregistreze vânzări sau echipa să aibă un prototip (minimum viable product) pentru care poate demonstra că există cerere.

Cele mai active echipe, cu idei fezabile de afaceri, vor beneficia de premii (detalii în regulament). Marele premiu Competiția de antreprenoriat GEN-E va fi acordat celor mai bune afaceri pilot din competiție: bursă pentru participarea a trei membri ai echipei câștigătoare la finala Gen-E din Turcia, Istanbul, 12-13 iulie 2023. Detalii Virtual Expo Gen-E 2023

Incubatorul este și activitate de practică școlară sau universitară. Astfel, recomandăm școlilor și cadrelor didactice interesate echivalarea participării elevilor și studenților cu practica școlară sau universitară.

La finalul incubatorului JA BizzFactory™, juriul va alege echipele care vor reprezenta România la evenimentele europene Junior Achievement:

 • Gen-E: Company of the Year 2023 (antreprenoriat pentru elevii de liceu);
 • Gen-E: European Enterprise Challenge 2023 (antreprenoriat pentru studenți);
 • Social Innovation Relay 2023 (antreprenoriat social pentru elevii de liceu).

Consultați informațiile despre finaliști ai edițiilor anterioare și urmăriți clipurile în care elevii și studenții își prezintă ideile de afaceri. Profesorii au acces în platforma JA Inspire™ la planurile participanților la finala Gen-E 2022.


Proiect susținut de:

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie