70 de elevi din Miroslava inovează prin afaceri agricole

70 de elevi din Miroslava inovează prin afaceri agricole

70 de elevi de la Liceul Tehnologic Agricol „M. Kogălniceanu“ din Miroslava și elevii de clasa a VIII-a din școlile din regiune au participat săptămâna trecută la al treilea eveniment Innovation Day™ dintr-o serie de opt organizate de Junior Achievement (JA) România în liceele agricole din țară.

Cele opt licee agricole fac parte din programul „LICEELE AGRICOLE – HUB-URI LOCALE PENTRU DEZVOLTAREA FERMELOR MICI ȘI MIJLOCII“, susținut financiar de Romanian-American Foundation și de JA România, în calitate de partener educațional. Programul are ca obiectiv sprijinirea liceelor agricole să ofere programe educaționale relevante pentru economia locală, care să pună accentul pe formarea viitorilor fermieri și a întreprinzătorilor agricoli mici și mijlocii.

În cadrul evenimentului Innovation Day™, elevii înscriși în competiția europeană JA Compania Anului 2017 au putut să-și prezinte ideea de start-up în cadrul unui târg de produse și servicii. Aici, ei au interacționat cu clienți reali, au obținut feedback din partea lor și au inițiat vânzări. La târg au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, consultanți din mediul de business, fermieri locali, dar și Excelența Sa Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

“Evenimentele de tipul celui organizat la Miroslava sunt foarte importante pentru dezvoltarea economică a regiunii, prioritar pentru că educarea antreprenorială trebuie să înceapă încă din clasele mici. Dezvoltarea spiritului și abilităților antreprenoriale se pot forma mult mai ușor la vârste fragede, iar copiii sunt cei mai buni mesageri ai schimbării. Implicarea lor în “jocuri” de acest tip poate genera idei de afaceri strălucite, care, cu mentorul potrivit, poate evolua spre o viitoare afacere de success.

Implicarea diverșilor antreprenori în acest tip de evenimente stimulează, pe de o parte elevii prin aviditatea de a afla cât mai multe despre economia reală, iar pe de alta parte antreprenorii, prin ideile noi și inovatoare pe care aceștia le generează.

Asigurarea unui anumit tip de mentoring ajuta la trecerea elevilor de la viața idilică de școlar către lumea reală a afacerilor. Dacă la cursuri ei au aflat despre elementele teoretice, prin participarea mediului de afaceri ei află despre lucrurile practice și despre îmbinarea teoriei cu practica. Află și despre succesul și despre posibilul eșec al unui antreprenor, află să evite greșelile celor dinaintea lor și, nu în ultimul rând, află cum poți să îți conduci o afacere de success în mediul de afaceri românesc”
-     a declarat Corneliu Popa, Expert  Direcția Comunicare, Cooperare și Dezvoltarea Afacerilor la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. 

Mai mult, 11 echipe formate din elevi de liceu și elevi de clasa a VIII-a au participat la Innovation Camp™ – o competiție de idei pe o temă din domeniul agribusiness, unde tinerii și-au dezvoltat gândirea antreprenorială, creativitatea, abilităţile de lucru în echipă, de comunicare și de prezentare în public, dar şi capacitatea de a identifica soluţii de afaceri inovatoare.

Fiecare echipă a susținut un business pitch în fața unui juriu format din oameni din business. Echipele câștigătoare au impresionat juriul cu idei precum: distribuirea produselor din miere – miere de albine, propolis, lăptișor de matcă; spații special amenajate pentru inhalarea aerului de stup pentru a crește imunitatea căilor respiratorii; realizarea unui tip de săpun home-made pentru a ajuta persoanele care suferă de alergii cauzate de săpunul obișnuit; platforme online de joburi pentru persoanele din comunitate.

„În cadrul acestor programe, elevii interacţionează, lucrează eficient în echipă, fiecare având un rol bine stabilit. Evenimentele organizate sunt experienţe inedite pentru majoritatea elevilor, care sunt interesaţi de activităţile practice pe care trebuie să le realizeze și devin mai atraşi de mediul şcolar.
Voluntarii din mediul de business reprezintă modele de reuşită în viaţă de care elevii au mare nevoie în prezent. Aceştia le oferă elevilor sprijin informațional și logistic, motivându-i în demersul lor antreprenorial”
– a declarat Daniela Zota, profesor la Liceul Tehnologic Agricol „M. Kogălniceanu“ din Miroslava.

Fiecare dintre cele 11 echipe din competiția Innovation Camp™ a avut în componență și câte un elev de clasa a VIII-a, aceștia luând pentru prima dată contactul cu domeniul antreprenoriatului și al agriculturii. Experiența le-a crescut interesul pentru învățământul agricol, iar Liceul Tehnologic Agricol „M. Kogălniceanu“ din Miroslava este acum una dintre opțiunile lor.

Primele două evenimente au fost organizate la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Ciumbrud și la Colegiul „Emil Negruțiu” din Turda, iar următoarele vor fi organizate la:

•  COLEGIUL AGRICOL „DIMITRIE CANTEMIR” HUȘI – 7 aprilie
•  GRUPUL ŞCOLAR AGRICOL „CEZAR NICOLAU” BRĂNEȘTI – 12 aprilie
•  LICEUL TEHNOLOGIC Nr. 1 SALONTA – 4 mai
•  COLEGIUL NAȚIONAL AGRICOL „CAROL I” SLATINA – 8 mai
•  COLEGIUL PENTRU AGRICULTURĂ ȘI INDUSTRIE ALIMENTARĂ „ȚARA BÂRSEI” PREJMER – 9 mai

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie