Agribusiness in school

Proiect educațional susținut de

Agribusiness in school

Potrivit INS, în zonele rurale din România, în comparație cu cele urbane, rata șomajului este mai mare cu 12,5%, iar venitul mediu pe locuitor este cu aproximativ 30% mai mic. Astfel pot fi explicate multe probleme sociale și demografice cu care se confruntă România - cum ar fi emigrația, analfabetismul.

În acest context poate fi considerată strategică investiția în educație în aceste regiuni, unde populația poate dezvolta afaceri mici și de familie, în mod deosebit în agricultură, care pot oferi locuri de munca și venituri constante pentru 2-3 familii fiecare.

Prin proiectul Agribusiness in school sprijinim liceele agricole să ofere programe educaționale relevante pentru economia locală, care să pună accentul pe formarea viitorilor fermieri și întreprinzători mici și mijlocii din agricultură, prin oferirea de oportunități de învățare din practică și în strânsă cooperare cu comunitatea locală.

La începutul anului 2022, liceele agricole au depus aplicații pentru a înscrie proiecte de educație antreprenorială, în cadrul concursului de granturi pentru liceele agricole, derulat de Junior Achievement România, sub umbrela programului Creștem prin Educație Agricolă, susținut de Romanian-American Foundation. Prin granturile care vor fi acordate, liceele agricole pot implementa local activități educaționale pe teme de educație antreprenorială și agricolă, care implică cadre didactice, elevi și consultanți voluntari din comunitatea locală, care le pot împărtăși tinerilor din experiență, dându-le exemple pozitive pentru dezvoltarea de afaceri în domeniul agricol.
Mai multe detalii despre concursul de granturi și lista proiectelor selectate sunt disponibile la Concurs_granturi_Educatie_antreprenoriala_2022.zip.

Anual, de proiect vor beneficia peste 800 de elevi din licee cu profil agricol, înscriși în programul internațional de educație antreprenorială JA Antreprenor (Mini-compania). În cadrul programului, elevii își dezvoltă competențele cheie antreprenoriale, au acces la oportunități naționale și europene de învățare learning by doing și de certificare a competențelor, precum și la suportul consultanților voluntari din mediul de business. Cel puțin 100 de elevi își vor dezvolta aceste competențe la un nivel avansat, prin pilotarea propriilor idei de afaceri din domeniul agricol.

Competențe dezvoltate de către elevi în program:

  • Creativitatea
  • Spiritul de echipă
  • Perseverența
  • Încrederea de sine
  • Spiritul de inițiativă
  • Responsabilitatea
  • Asumarea riscurilor
  • Înțelegerea și administrarea resurselor

Elevii participă cu companiile pilot pe care le dezvoltă, la târguri locale de produse și servicii, precum și la competițiile internaționale de antreprenoriat pentru tineri, JA Business Plan Challenge și JA Company of the Year.

Mai mult decât atât, pentru a crește capacitatea de dezvoltare pe termen lung a liceelor beneficiare, 20 de cadre didactice beneficiază de formare în domeniul educației antreprenoriale și de suport în implementarea la clasă a programului JA Mini-compania.

Alături de Junior Achievement România, la dezvoltarea liceelor agricole și a viitorilor fermieri și întreprinzători mici și mijlocii din agricultură, contribuie și Centrul pentru Educație Economică si Dezvoltare din România, Centrul Român pentru Politici Europene, Fundația Civitas Pentru Societatea Civilă și World Vision România.

Doresc să le mulțumesc celor din organizația Junior Achievement România pentru profesionalismul cu care au coordonat activitățile elevilor înscriși în proiect și pentru oportunitățile oferite odată cu multitudinea de activități, webinare și sesiuni de consultanță. Cu siguranță, lunile parcurse împreună ne-au îmbogățit pe toate planurile, determinându-ne și motivându-ne să devenim, din săptămână în săptămână, mai exigenți cu noi înșine.
Este o mare onoare și o imensă bucurie pentru noi să fim câștigătorii Agribusiness Investment Award! Susțin mințile luminate ale tuturor copiilor și vă mulțumesc pentru oportunitatea oferită!
” – Profesor, Liceul Teoretic Traian Vuia, Făget

În toamna anului 2020, când ne-am implicat în acest proiect, ne-am gândit că va fi un pas important în viețile noastre de elevi, dar între timp am transformat munca în pasiune. Dacă ar fi să împărtășim câteva impresii despre experiența noastră alături de organizația Junior Achievement România, am putea spune că ne-a ajutat să descoperim în noi o latură pe care nu știam că o avem, și anume competitivitate - în momente de tensiune, fair-play față de competitori și perseverență în munca depusă. Oportunitatea de a sta de vorbă, la webinare și sesiuni de consultanță, cu oameni de specialitate, ne-a îndemnat să atingem cea mai bună versiune a noastră în munca prestată. Încercarea de a ne transforma idealul în realitate ne-a făcut să vedem viața din altă perspectivă, în ciuda eforturilor depuse. Toți tinerii care-și doresc să pornească pe drumul antreprenoriatului vor primi suport din partea echipei JA România, ceea ce reprezintă, deja, deținerea cheii succesului. Mulțumim pentru tot! Suntem mândri de premiul obținut!” – Echipă de elevi, Liceul Teoretic Traian Vuia, Făget

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie