Liceenii din Timiș au venit cu soluții pentru creșterea atractivității domeniilor tehnice în rândul tinerilor

Liceenii din Timiș au venit cu soluții pentru creșterea atractivității domeniilor tehnice în rândul tinerilor

  • 108 elevi din 7 licee din Timiș au participat la un workshop interactiv și au propus soluții inovatoare la tema de lucru.
  • Cele mai bune trei soluții identificate au fost premiate.

Înțelegând problema deficitului de forță de muncă pentru joburi care necesită calificări STEM, din regiunea de Vest a țării, cauzată de scăderea populației, de emigrație și de faptul că mulți tineri aleg să se pregătească în domenii umaniste, elevii au acceptat provocarea de a identifica modalități inovatoare de creștere a atractivității științelor, ingineriei și matematicii în rândul celor din generația lor.

Cu sprijinul mentorilor ZF Group, cele 18 echipe au dezvoltat proiecte care să îi familiarizeze pe elevii de gimnaziu ori pe cei de liceu cu specificul, beneficiile și oportunitățile aduse de continuarea studiilor în domeniile STEM.


Trei soluţii premiate

Sub mottoul „Știința de azi, tehnologia de mâine”, echipa clasată pe locul I a propus:

  • Workshopuri la clasă coordonate de specialiști, prin care elevii să înțeleagă cum se aplică în industrie cunoștințele pe care le dobândesc la orele de științe;
  • O platformă online cu materiale video educaționale, pe tema științelor, realizate prin implicarea cadrelor didactice și a specialiștilor practicieni.

Echipele clasate pe al II-lea și pe al III-lea loc au propus:

  • Încurajarea elevilor de gimnaziu din mediul rural în a alege științele sau domeniile tehnice pentru continuarea pregătirii la liceu, prin vizite organizate în liceele de la oraș și prin acordarea de burse;
  • Dezvoltarea unor programe de practică mai atractive pentru liceeni, realizate în parteneriat cu facultăți tehnice și companii, prin care elevii din liceele tehnice să înțeleagă mai bine oportunitatea de a deveni specialiști într-un domeniu tehnic.

Elevii au perceput acest workshop ca pe o experiență unică, pe parcursul căreia au avut ocazia să cunoască și să lucreze cu oameni noi, atât tineri de vârsta lor, cât și adulți – consultanții voluntari ZF, precum și să își exerseze creativitatea, spiritul antreprenorial, capacitatea de a lucra în echipă, de a genera și de a prezenta idei.


Alina Chiva, Process Quality Manager, ZF Group Timișoara:

„Cum aș putea descrie experiența zilei de azi? Simplu: emoții constructive, sentiment de împlinire, oameni minunați, elevi creativi și originali, profesori implicați – adevărați mentori pentru elevi – și, nu în ultimul rând, organizatori de excepție. Acesta este primul proiect de voluntariat în care m-am implicat și pot spune că mi-a plăcut foarte mult, sunt entuziasmată de tot ce a însemnat și, cu siguranță, mă voi implica și în viitor în acest gen de activități. Diploma de voluntar în programul JA de dezvoltare și orientare profesională a tinerilor, pe care am obținut-o azi, îmi va reaminti de experiența minunată avută cu viitorii profesioniști. Mulțumesc, ZF! Mulțumesc, JA! Mulțumesc, dragi elevi și profesori!”

Workshop-ul Innovation Camp, găzduit de Facultatea de Management în Producție și Transporturi a Universității Politehnica Timișoara, este parte a unui proiect educațional mai amplu al Junior Achievement, susținut de ZF Group, proiect prin care peste 180 de elevi din Timișoara au beneficiat de programul JA Succesul profesional, de vizitele voluntarilor ZF la clasă și de diverse experiențe learning by doing de orientare profesională.

ZF este prezent în România de peste 15 ani, prin fabrica de la Timișoara și, pe parcurs, cele din Oravița, Marghita, Lupeni și Roman, unde, cu sprijinul a peste 6.000 de angajați, se produc volane și airbaguri pentru cei mai mari producători din industria auto: Volkswagen, Daimler, BMW etc.

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie