Peste 60 de tineri din Iași au dezvoltat soluții pentru creșterea producției de plante industriale în regiune

Peste 60 de tineri din Iași au dezvoltat soluții pentru creșterea producției de plante industriale în regiune

  • 61 de elevi din județul Iași, îndrumați de consultanți voluntari ArcelorMittal, au venit cu 10 idei de afaceri în domeniul cultivării și exploatării plantelor industriale.
  • Este prima ediție a competiției JA Innovation Camp, derulată în România de Junior Achievement în parteneriat cu EIT Raw Materials (European Institute of Innovation and Technology – Raw Materials).


61 de elevi grupați în echipe, îndrumați de 7 consultanți voluntari din mediul de afaceri, au venit cu soluții pe tema competiției.


Tema competiției:

Fiecare echipă de elevi a intrat în rolul comitetului de conducere al unei asociații agricole care deține 500 hectare de teren arabil în Moldova. Misiunea lor a fost de a le demonstra membrilor asociației beneficiile și profitabilitatea cultivării și exploatării plantelor industriale.

Problemele și punctele forte ale regiunii Moldova, care au condus la alegerea acestei teme, sunt sărăcia și rata mare a șomajului și a migrației, pe de o parte, și un potențial ridicat pentru agricultură, pe de altă parte. Prin dezvoltarea abilităților antreprenoriale, elevii au șanse mai mari de a deveni antreprenori inovatori, care să contribuie la dezvoltarea regiunii.


Derularea competiției:

Exercițiul antreprenorial a fost realizat în echipe mixte, având în componență elevi de la mai multe școli și consultanți voluntari din partea companiei ArcelorMittal, membră a EIT Raw Materials. Folosindu-și cunoștințele și abilitățile din diferite domenii, printre care agricultura, antreprenoriatul, comunicarea și economia, elevii și-au prezentat propunerile în fața colegilor și a audienței. Participanții la Innovation Camp au generat 10 idei de afaceri inovative.

Este uimitor cât de repede au găsit elevii soluții corecte și fezabile la toate provocările care le-au fost lansate! Tinerii din ziua de astăzi sunt creativi, știu să vorbească în public și să folosească eficient tehnologia.” – Albert Andrei, consultant voluntar, ArcelorMittal


Idei și beneficii:

Cele trei echipe câștigătoare au venit cu modele inovative de afaceri în domeniul exploatării culturilor de rapiță, ricin, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr. Pe parcursul activităților, elevii au învățat mai multe despre piață, bugete și despre cum să comunice și să-și promoveze cât mai eficient produsele. Mai mult, elevii au devenit conștienți de potențialul lor de a inova. Și surpriză! Începând din septembrie 2018, ei vor participa la programul JA Mini-compania, cel mai aplicat program de educație antreprenorială care se poate desfășura în școală.

Suntem foarte bucuroși să putem participa la astfel de competiții. Parteneriatul cu Junior Achievement este o oportunitate extraordinară, deoarece elevii noștri au acces la economia reală și pot colabora și interacționa cu profesioniști din mai multe domenii și industrii.” – Dana Zota, profesor, Liceul Tehnologic Agricol M. Kogălniceanu


Datorită generosului sprijin al EIT Raw Materials și al consultanților voluntari din companiile membre, se vor organiza și alte ediții ale competiției JA Innovation Camp. Următoarea va avea loc la București, în luna mai. Scopul principal al programului: să învețe elevii să gândească în mod antreprenorial!


Despre EIT Raw Materials

EIT RawMaterials, fondat și finanțat de EIT (European Institute of Innovation and Technology), un organism independent al UE, este cel mai mare consorțiu din lume în sectorul materiilor prime. Scopul său este transformarea materiilor prime într-un element de importanță majoră pentru Europa, prin stimularea competitivității și sporirea atractivității sectorului materiilor prime din Europa prin intermediul inovației, al noilor abordări educaționale și al încurajării spiritului antreprenorial. Comunitatea EIT RawMaterials reunește peste 120 de parteneri din mediul de afaceri, instituții de învățământ superior și organizații de cercetare și tehnologie din peste 20 de țări ale UE.
Partenerii EIT RawMaterials participă la întregul lanț valoric al materiilor prime: de la extracția materiilor prime și prelucrarea mineralelor, până la substituție, reciclare și adoptarea conceptului de economie circulară. Ei colaborează pentru a identifica noi soluții inovatoare pentru furnizarea materiilor prime și îmbunătățirea acestui sector în Europa.
EIT RawMaterials va genera un impact semnificativ asupra competitivității și ocupării forței de muncă la nivel european, stimulând inovația și tranziția tinerilor, antreprenorilor și partenerilor din domeniul educației către o economie circulară. Acest lucru va duce la atât crearea unor produse, procese și servicii inovatoare și durabile, cât și la apariția unor oameni talentați, care vor asigura sustenabilitatea economică, socială și a mediului în întreaga Europă. www.eitrawmaterials.eu

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie