Abilitățile antreprenoriale și creativitatea elevilor sunt premiate de Junior Achievement și HP

Abilitățile antreprenoriale și creativitatea elevilor sunt premiate de Junior Achievement și HP
Junior Achievement și HP România organizează, pentru al patrulea an consecutiv, o competiție interactivă de idei pentru proiecte de inovare socială. Concursul este destinat elevilor de liceu pasionați de antreprenoriat și tehnologie.

Pe 12 februarie, peste 85 de elevi din 12 licee bucureștene au participat la studiul de caz Social Innovation Relay București 2014, prezentat de către consultanții voluntari HP România și  găzduit la sediul companiei. Tinerii s-au pregătit astfel pentru competiția internațională Social Innovation Relay. Ei au învăţat despre inovare şi antreprenoriat social prin analiza unor studii de caz – modele de bună practică la nivel internațional și au schițat idei de proiecte care rezolvă probleme sociale din comunitate cu ajutorul tehnologiei.

Participanţilor le-a plăcut că inventivitatea le-a fost încurajată şi au fost încântaţi de noile informaţii primite de la consultanţi. Un elev de la Colegiul Economic A.D.Xenopol a spus că întâlnirea l-a ajutat foarte mult în consolidarea ideii cu care se va înscrie la concurs: “Consider foarte interesante evenimentele de acest gen pentru că ne ajută să ne punem în aplicare ideile pe viitor. Mă bucur că prezentarea de un minut a ideii mele a fost considerată convingătoare”.

La finalul întâlnirii s-a organizat ad hoc un mini-concurs, în cadrul căruia elevii au prezentat în fața audienței, într-un minut, idei de afaceri sociale. Cele mai bune trei propuneri, care  s-au diferențiat prin originalitate și fezabilitate au vizat: crearea unui sistem online centralizat prin care producătorii de legume și fructe să își poată promova mai bine produsele și să îi determine pe consumatori să aleagă produsele autohtone și nu pe cele din import; încurajarea industriei de textile din România și crearea de noi locuri de muncă pentru tineri; înființarea unui centru special în care pensionarii și tinerii să facă schimb de experiență și cunoștințe pentru a-și dezvolta abilități în diferite domenii.

Toţi elevii de liceu (15-19 ani), care doresc să-și dezvolte creativitatea, capacitatea de luare a deciziilor și rezolvare a problemelor pentru a genera schimbări pozitive în comunitate, sunt invitați să se înscrie, până la sfârșitul lunii februarie, în comunitatea online a tinerilor antreprenori inovatori (http://www.sir.ja-ye.org/).

Cele mai bune 10 echipe care propun soluții fezabile și originale se vor califica în finala națională a competiției, concurând pentru titlul de Cea mai bună idee de inovare socială și premii în produse tehnologice. Elevii vor primi feedback și recomandări de îmbunătățire pentru propunerile lor din partea consultanților voluntari și vor avea acces gratuit la cursuri online de antreprenoriat prin programul HP LIFE.

Echipa clasată pe locul I va fi premiată în cadrul Galei Business Hall of Fame și va reprezenta România la finala globală online din iulie 2014 alături de participanți din alte 18 țări.

Mai multe informații despre procesul de înscriere în competiție pot fi consultate în regulamentul complet, disponibil pe site-ul  old.jaromania.org/elevi, secțiunea Competiții.

Social Innovation Relay implică elevi din 19 țări de pe 4 continente în cadrul unui program bazat pe trei componente practice de învățare: quiz şi obţinerea de către elevi a Certificatului de cunoştinţe în domeniul inovării sociale; studii de caz pe tema inovării și antreprenoriatului social; competiţie şi mentorat online oferit de consultanţii HP. Pentru elevii care doresc să îşi testeze cunoştinţe deja acumulate, există şi posibilitatea obţinerii certificării fără înscrierea în competiţie, urmând instrucţiunile de pe platforma SIR.

Din 2010 până în prezent, programul Social Innovation Relay a implicat 1.200 de profesori și peste 20.000 de elevi din 1.000 de licee din România, oferindu-le astfel tinerilor accesul la experienţă practică și expertiză antreprenorială, pentru a-i pregăti să concureze cu succes pe piaţa forţei de muncă a secolului 21.

Anul trecut, premiul întâi a fost acordat unei echipe de elevi de la Colegiul Național Mihai Viteazul și Colegiul A. D. Xenopol din București pentru propunerea Școala în spital. Locurile doi şi trei au fost ocupate de echipe de elevi de la Colegiul Național Ion Neculce (București), respectiv Colegiul Național Dragoș Vodă (Câmpulung Moldovenesc) care au propus ca idei de rezolvare a problemelor sociale din comunitățile lor: producerea energiei prin intermediul arderii deșeurilor și crearea unui material de construcție ecologic, izolator pentru a ajuta persoanele care și-au pierdut casele în urma unor dezastre naturale.

În cadrul competiţiei de acum doi ani, echipa care a convins juriul de impactul şi fezabilitatea soluţiei a fost formată din elevi ai Colegiului Naţional Ana Aslan (Timişoara), Colegiului Naţional C.D. Loga (Timişoara), respectiv Colegiului Tehnic Motru (Motru). Cei trei participanţi au propus un model de proiect în care tinerii conştientizează fenomenul discriminării prin participarea la activităţi de implicare în rezolvarea problemelor unor grupuri care se confruntă frecvent cu situaţii de discriminare.
Distribuiti:

articole din aceeasi categorie