De la firma de exercițiu la firma reală

De la firma de exercițiu la firma reală

Participarea tinerilor pe piața muncii este una din principalele provocări ale României, care și-a propus ca până în 2015 să reducă rata șomajului în rândul tinerilor pana la 19,5%. Acest lucru se realizează însă cu dificultate, din cauza diferitelor reforme din sistemul de învățământ și a situației economice.

Proiectul ”De la Firma de Exercițiu la Firma Reală. Prin antreprenoriat aduci valoare și locuri de muncă în comunitatea ta a avut ca scop dezvoltarea firmelor de exercițiu în 20 de școli cu implementarea unui format modern, replicabil și sustenabil de practică antreprenorială sau de shadowing la antreprenori locali, care să sprijine elevii să-și transforme firmele de exercițiu în companii pilot.

În acest proces, peste 700 de elevi au fost pregătiți pentru piața muncii și au dobândit competențele necesare pentru a deveni independenți financiar, fie adaptându-se la cerințele primului loc de muncă, fie învățând să dezvolte firme care să creeze locuri de muncă și să aducă valoare adăugată în comunitățile din care provin. 

Proiectul a presupus instruire antreprenorială concretă de tip ”atelier antreprenorial” pentru 700 elevi din clasele X-XI din regiunile București-Ilfov și SV Olteniei, în sprijinul tranziției de la școala la viață activa, urmărind:

  • Dezvoltarea aptitudinilor de muncă și a abilităților antreprenoriale ale elevilor;
  • Dezvoltarea unei rețele în comunitate pentru sprijinirea firmelor de exercițiu;
  • Dezvoltarea firmelor de exercițiu în companii pilot reale, cu scopul de a crește în viitor numărul de firme mici și de locuri de muncă.

Elevii din proiect au beneficiat de ateliere de practică antreprenorială, în cadrul cărora au interacționat cu antreprenori locali și consultanți voluntari din mediul de business și au învățat learning by doing cum să identifice oportunități reale de afaceri în comunitățile lor și cum să își transforme ideea într-un business.  Proiectul a avut și o componentă de orientare profesională, pentru dezvoltare de competențe și abilități personale, de care are nevoie orice tânăr care părăsește sistemul educațional pentru a pași pe piața muncii: competențe de autocunoaștere personala și abilități de gestionare a carierei.  Elevii au învățat cum să își evalueze abilitățile, cum să ia decizii în mod corect, cum să seteze obiective, cum să se pregătească pentru un interviu de angajare.

În cadrul proiectului, au fost înscrise în ROCT peste 70 de firme exercițiu, al căror obiect de activitate răspunde cerințelor mediului de afaceri local. 5 dintre acestea au beneficiat de finanțări pentru a face tranziția către firme reale.

Peste 700 de elevi participanți în proiect au dat testarea internațională de competențe antreprenoriale, o parte dintre ei obținând Entrepreneurial Skill Pass, o certificare unică în Europa, recunoscută în 26 de state și susținută de companii de top, instituții de învățământ superior, organizații internaționale și de Uniunea Europeană.

De asemenea, ei s-au familiarizat cu experiența târgurilor de companii, participând la 5 Innovation Days, realizate în parteneriat cu comunitatea de afaceri locală. Innovation Day este un eveniment dedicat antreprenoriatului și carierei, ce oferă participanților prilejul de a identifica modele de antreprenoriat, soluții și potențiale parteneriate cu companii pentru susținerea firmelor de exercițiu și a programelor de practică antreprenorială din școală.

Proiectul a fost implementat în perioada martie-decembrie 2015 de organizația Junior Achievement, în parteneriat cu Liceul Constantin Brâncoveanu (Horezu), Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu (București), Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu” (București), Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza (București) și Colegiul Economic Petre S. Aurelian (Slatina) și a fost cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în Oameni!

Articole:

Peste 200 de elevi au participat la cel mai mare eveniment dedicat antreprenoriatului și carierei

 

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie