Digital and Entrepreneurial Skills for Girls

Un proiect susținut de EIT

Digital and Entrepreneurial Skills for Girls

28 de eleve la primul workshop la Accenture

În viitor, 9 din zece locuri de muncă vor necesita chiar abilități de programare de bază, ca element esențial al competențelor digitale. Abilitățile digitale sunt direct relevante pentru schimbarea piețelor forței de muncă și determină viitoarea capacitate de angajare a celor din educația formală.

Scopul proiectului Digital and Entrepreneurial Skills for Girls, este de a creste numarul de tinere interesate de profesii in domenii dedicate inovatiei si tehnologiei. Pe parcursul anului 2019 Junior Achievement impreuna cu companii partenere organizeaza patru astfel de sesiuni dedicate elevelor de liceu. Programul este sustinut de European Institute of Innovation & Technology (EIT) si se desfasoara in Bulgaria, Grecia, Lituania, Serbia si Romania.

Hello!

Numele meu este Mihaela, dar lumea îmi spune Mimi – miraculoasa, aşa cum am spus în prima zi a workshop-ului. De unde „miraculoasa“? Rămâneţi aici şi veţi afla.

Când am ajuns pentru primă oară la West Gate – locul unde se află Accenture –, pur şi simplu simţeam că visez cu ochii deschişi… De foarte mult timp îmi doream să văd cum este într-o multinaţională şi uite că cei de la Junior Achievement mi-au oferit această şansă. Și nu numai mie, dar şi altor 25-30 de fete de liceu!

Am fost întâmpinaţi de un reprezentant Accenture, apoi am mers la recepţie pentru a primi cartelele de acces. Doar suntem într-o multinaţională, nu? Am mers în sala unde aveam să ne petrecem 3 zile consecutive. La început, s-au prezentat 3-4 persoane din Accenture, apoi ni s-au dat câteva detalii despre companie. Un lucru pe care nu l-am mai făcut şi care mi s-a părut foarte interesant a fost jocul de cunoaştere (teambuilding). Prima parte a jocului a constat în faptul că trebuia să ne spunem numele şi o calitate care să înceapă cu prima literă a numelui nostru. Şi acum aţi aflat de unde vine „miraculoasa“! Oh, era să uit… trebuia să reţinem numele şi calitatea persoanelor dinaintea noastră. În a doua parte a jocului trebuia să găsim persoane care, de exemplu, au făcut voluntariat, au un căţel etc. A fost foarte funny şi, uşor-uşor, am început să ne cunoaştem. Apoi ne-am împărţit în grupe de 5-6 persoane pentru a putea lucra pe parcursul celor 3 zile. Pentru a ne obişnui, am primit câteva sarcini (de exemplu: să aflăm care sunt valorile şi departamentele companiei Accenture sau să ne facem selfie cu un animăluţ).

După pauza de prânz, ni s-a spus ce trebuie să facem în aceste 3 zile: să creăm o aplicaţie, mai precis prototipul ei. Trebuia să plecăm de la ce problemă va rezolva produsul nostru şi să folosim cei „5 W“. Ni s-a explicat ce este un prototip şi care sunt programele pe care îl putem face (de exemplu: mockplus, wireframe.cc etc.). Apoi am fost introduse în „lumea“ Design Thinking-ului. Ei bine, pentru a stabili ce face aplicaţia noastră, ni s-au pus la dispoziţie post-it-uri pe care trebuia să le lipim pe perete, apoi să ne intervievăm pentru a afla mai multe lucruri despre produsul nostru. După toate acestea, a venit şi momentul prototipului. În primul rând, ne-am gândit la un logo şi la un slogan, apoi am realizat 4 prototipuri.

În ultima zi, am făcut prezentarea PowerPoint şi am susținut business pitch-ul.

Cam aşa au decurs cele 3 zile la Accenture! Nu credeam vreodată că o să particip la un workshop despre IT şi tehnologie. În urmă cu un an, nici nu voiam să aud de STEM, dar acum chiar îmi place şi mi se pare foarte „challenging“. Este un domeniu în care nu ai cum să te plictiseşti.

Au fost 3 zile intense, în care mi-am perfecţionat vorbitul în public și am descoperit foarte multe lucruri, cum ar fi:

  • cum să fac un prototip (echipa mea a ales programul „JustInMind“);
  • cum să lucrez mai bine în echipă;
  • cum este într-o companie multinaţională;
  • ce înseamnă STEM, despre care nu ştiam prea multe înainte.

Acestea fiind spuse, mă consider extrem de norocoasă pentru că am avut şansa să particip la un asemenea workshop, unul din care am învăţat foarte multe lucruri şi cine ştie... poate peste 10 ani voi fi mentor la un astfel de workshop!

Mihaela Grigoroiu, elevă a Colegiului Economic A. D. Xenopol din București

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie