200 de elevi cu deficiențe de auz învață să-și aleagă profesia prin programul educațional "Vreau să știu!"

200 de elevi cu deficiențe de auz învață să-și aleagă profesia prin programul educațional "Vreau să știu!"


Peste 200 de elevi cu deficiențe de auz vor învăța să comunice mai ușor și să devină mai independenți și mai încrezători în viitorul lor, printr-un proiect educațional de orientare profesională adaptat nevoilor lor specifice, dezvoltat de Junior Achievement România și susținut financiar și cu consultanță voluntară de către Fundația Orange. 

Proiectul „Vreau să știu” este dedicat elevilor de liceu cu deficiențe de auz înscriși în liceele speciale din țară și are ca scop dezvoltarea abilităților necesare pentru obținerea unui loc de muncă sau pentru dezvoltarea unui proiect antreprenorial, prin participarea la activități learning by doing la clasă și prin întâlniri cu angajatori din comunitatea locală.

Elevii și profesorii beneficiază de manuale și materiale educaționale care să-i ajute să simuleze în clasă situații care se regăsesc în mediul de afaceri, să realizeze dezbateri și jocuri de rol. Liceenii vor fi sprijiniți să își descopere și dezvolte abilitățile interpersonale și să își crească motivația și încrederea în obținerea unui loc de muncă după absolvirea liceului.

Ei vor analiza opțiuni de carieră și vor învăța cum să identifice abilitățile care îi pun în valoare, cum să-și facă un portofoliu și să se prezinte la un interviu de angajare. În plus, ei vor primi la clasă vizitele unor consultanți voluntari Orange, care vor aduce exemple concrete bazate pe experiențele lor personale și profesionale.

”Este un gen de lecție interactivă, cu activități pe care doresc cu siguranță să le repet deoarece elevii simt nevoia să se exprime și să comunice în acest mod creativ și totodată actual”, a spus Ileana Dolinschi, cadru didactic la Liceul Tehnologic Special  Gh. Atanasiu Timișoara.

Proiectul „Vreau să știu”  se derulează în șapte licee speciale din Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Focșani, Buzău, Galați și Iași. Proiectul este finanțat de Fundația Orange în cadrul programului „Lumea prin culoare și sunet”.

Deficiența de auz este una dintre cele mai comune probleme de sănătate care afectează calitatea vieții. Abilitatea redusă de a auzi sau absența ei pot fi asociate cu frustrare și afectarea stării psihologice prin limitarea capacității de comunicare. Proiectul „Vreau să știu” vine în sprijinul sistemului educațional oferind instrumente și activități care să-i ajute pe tinerii cu deficiențe de auz să se alăture colegilor lor în demersul pentru o viață independentă și activă.

Pentru mai multe informații vizitați pagina proiectului.

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie