Junior Achievement Romania dezvoltă cultura antreprenorială în rândul elevilor de liceu

Junior Achievement Romania dezvoltă cultura antreprenorială în rândul elevilor de liceu

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de învățare și dezvoltare personală specifice tinerilor, organizația Junior Achievement România (JA România) a inițiat în martie 2015 proiectul ”De la Firma de Exerciţiu la Firma Reală. Prin antreprenoriat aduci valoare și locuri de muncă în comunitatea ta”, care îi sprijină pe elevii de liceu în procesul de pregătire pentru viitoarea carieră.

Timp de 10 luni elevii au dobândit abilități care îi vor ajuta să-și câștige independența financiară după finalizarea unui ciclu de învățământ prin adaptarea la cerințele primului loc de muncă sau prin dezvoltarea de firme care să creeze locuri de muncă și valoare adăugată în comunitățile lor.



Proiectul a implementat instruirea antreprenorială concretă de tip ”atelier antreprenorial” pentru 700 elevi din clasele X-XI din regiunile București-Ilfov și SV Olteniei, în sprijinul tranziției de la școala la viață activă:
•    Dezvoltarea aptitudinilor de muncă și a abilităților antreprenoriale ale elevilor;
•    Dezvoltarea unei rețele în comunitate pentru sprijinirea firmelor de exercițiu;
•    Dezvoltarea firmelor de exercițiu în companii pilot reale, cu scopul de a crește în viitor numărul de firme mici și de locuri de muncă.

Elevii participanți în programul de antreprenoriat și-au îmbunătățit la clasă cunostințele, prin sesiuni de educatie antreprenoriala de tip ”learning by doing” și consiliere profesională generică și pe departamentele specifice unei firme reale: administrativ, productie, marketing, resurse umane, financiar.


20 Ateliere antreprenoriale JA în 20 licee din București, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Motru, Novaci, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Târgu Jiu au implicat 1.072 de elevi, cu scopul de a face mai ușoară tranziția de la școală la viață activă, motivându-i pe tineri să perceapă antreprenoriatul ca pe o soluție practică și viabilă de carieră.

700 de elevi participanți în proiect au dat testarea internațională de competențe antreprenoriale, având șansa să obțină Entrepreneurial Skill Pass, o certificare unică în Europa, recunoscută în 26 de state și susținut de companii de top, instituții de învățământ superior, organizații internaționale și de Uniunea Europeană.

5 ateliere de antreprenoriat au fost înființate în liceele partenere din regiunile București-Ilfov și SV Olteniei. Astfel, sistemului de practică în școlile participante a fost îmbunătățit prin introducerea formatului modern de practică antreprenorială atât în atelierele antreprenoriale menționate anterior, cu participarea consultanților voluntari din comunitatea de afaceri, cât și prin job shadow al elevilor din firmele de exercițiu la antreprenori mici și mijlocii din comunitatea locală.

În plus, 1179 de profesori, elevi, profesioniști și antreprenori din județele București, Dolj, Mehedinți, Olt și Vâlcea au fost implicați în 5 evenimente JA Innovation Days pe tema antreprenoriatului, orientării profesionale și carierei (București – luna mai, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Slatina și Târgu Jiu – luna noiembrie). Evenimentele au intregrat activități precum:
•    sesiunile de training privind metodele learning by doing în educația antreprenorială;
•    târgurile de firme de exercițiu – în cadrul cărora elevii au realizat primele prezentări de planuri de afaceri și tranzacții pentru vânzarea produselor/serviciilor create de ei și au primit consultanță de la antreprenori locali;
•    concursuri de idei antreprenoriale pe baza unui studiu de caz și activități de orientare profesională, care i-au stimulat pe tineri să găsească soluții pentru a crea locuri de muncă și să descopere ce opțiuni de carieră au în domeniul preferat, prin experiența de shadowing într-o companie sau instituție (evenimentul Job Shadow Day derulat la București în luna mai), învățând de la profesioniști cum să își dezvolte și evalueze în mod corect abilitățile și competențele, cum să ia decizii și să își seteze obiective de carieră realiste. 

În cadrul proiectului, au fost înscrise în ROCT 99 de firme exercițiu, al căror obiect de activitate răspunde cerințelor mediului de afaceri local. 50 de firme de exercițiu au primit subvenții în valoare de 3.500 de LEI a face tranziția către firme reale. 50 de echipe au primit de asemenea premii pentru trecerea de la firma de exercițiu la firma reală, în competițiile din cadrul Innovation Days, în valoare de 1200 LEI fiecare.

“Implicarea în firmele de exercițiu le dă posibilitatea să înțeleagă ce înseamnă să coordonezi o activitate de antreprenoriat, să primești sarcini, să le execuți, să știi că de tine depinde reușita echipei. Participarea la târguri îi ajută să înțeleagă ce înseamnă piața, concurența. Elevii au apreciat foarte mult prezența în juriu a unor antreprenori de valoare de la care au învățat că și în România poți fi antreprenor și poți câștiga bani muncind, dar și acordarea premiilor care, au spus ei, stimulează progresul, încrederea în sine și dorința de a mai participa la astfel de evenimente. O experiență utilă pentru dezvoltarea comunicării în fața unui public  și un exercițiu bun pentru înfrângerea emoțiilor.” a declarat doamna profesoara Elena Melente, Colegiul Economic Hermes, București

Evenimentele JA Innovation Days, le-au oferit celor 99 de echipe de liceeni care au înființat firme de exercițiu șansa unei experiențe practice, prin care să aplice cunoștințele teoretice și abilitățile antreprenoriale dobândite în școală și prin programul de antreprenoriat Compania Junior, precum și posibilitatea de a-și consolida abilitățile de lucru în echipă și comunicare, de a face schimb de experiență cu alți tineri și cu antreprenori, de a învăța care sunt cele mai eficiente metode de promovare și vânzare a produselor/serviciilor și de atragere a investitorilor. Toate echipele participante au primit feedback și consultanță din partea experților invitați, iar cele mai bune idei (fabricarea și comercializarea unor jucării care pot fi testate într-un spațiu special amenajat, lanț de restaurante cu specific internațional, tipografie digitală, jocuri inovative care dezvăluie și poveștile protagoniștilor, servicii turistice) au fost premiate cu finanțări pentru transformarea firmelor de exercițiu în afaceri.

 “În acest proiect am apreciat că firmele de exercițiu ne-au pus în valoare creativitatea, simțul estetic și spiritul competitiv, respectiv spiritul de echipă. Prin participarea la acest proiect am învățat că esența unei prezentări constă în simplitatea ei și că publicul căruia ne adresăm este un factor principal pentru dezvoltarea firmei de exercițiu.” – ne-a împărtășit unul dintre elevi din firma de exercițiu Bunătățiile Bunicii.

Despre proiectul ”De la Firma de Exercițiu la Firma Reală. Prin antreprenoriat aduci valoare și locuri de muncă în comunitatea ta”. 
Scopul proiectului este dezvoltarea firmelor de exercițiu în 20 de licee din București și SE Olteniei, cu implementarea unui format modern de practică antreprenorială sau de shadowing la antreprenori locali, care să sprijine elevii să-și transforme firmele de exercițiu în companii pilot reale. Un obiectiv central este dezvoltarea aptitudinilor de muncă și a abilităților antreprenoriale pentru 700 de liceeni prin instrumente de tipul „firmă de exercițiu” și activități ”learning by doing”, și prin parteneriat cu comunitatea de afaceri locală și națională. 

Proiectul este implementat de JA România, în parteneriat cu Liceul Constantin Brâncoveanu (Horezu), Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu (București), Liceul Tehnologic Mircea Vulcănescu (București), Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza (București) și Colegiul Economic Petre S. Aurelian (Slatina). Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în Oameni!

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie