Industrii creative, design și meșteșuguri – antreprenoriatul și tradiția se îmbină în cele 10 idei de afaceri propuse de tinerii din finala națională a competiției europene Company of the Year 2021


Industrii creative, design și meșteșuguri – antreprenoriatul și tradiția se îmbină în cele 10 idei de afaceri propuse de tinerii din finala națională a competiției europene Company of the Year 2021

10 echipe de elevi și de studenți înscrise cu ideile de afacere în cadrul programului internațional Junior Achievement (JA) de antreprenoriat, s-au remarcat cu ideile lor de afacere în care au inclus într-o proporție mai mare sau mai mică elemente tradiționale sau specific locale. Fiind cele mai active echipe din program, pe acest domeniu de activitate, au fost alese să prezinte ideile lor de afacere în fața membrilor juriului din cadrul finale naționale, și vor concura pentru calificarea la evenimentele europene JA Company of the Year 2021 (secțiunea Elevi) și JA European Enteprise Challenge (secțiunea Studenți).

În cadrul ediției 2021 a programului, tinerii au propus soluții ce îmbină elemente tradiționale, precum prăjituri făcute cu rețete de la bunica, ateliere despre tradițiile românești, un board-game cu elemente grafice specific românești; elemente bio sau cu considerație pentru natură, precum producție de mobilă eco-friendly, realizarea de accesorii din materiale reciclabile; elemente de design inovator: accesorii pentru animale de companie prin care acestea pot fi localizate, cadouri personalizate și producție de broderii.


Echipele finaliste și ideile lor de afaceri:

NaraBox, Colegiul Național Gheorghe Șincai, București, dorește să ofere clienților săi confortul de a oferi un cadou, departe de stresul specific alegerii pe cont propriu al unui astfel de moment, și afacerea constă într-o cutie ce conține o carte cu o anumită topică, însoțită de alte dichisuri, fie relevante cărții alese, fie cu scop decorativ sau util.

Pan-Cycling RO, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, Suceava, contribuie la reducerea poluării mediului, colectând și reciclând deșeuri din material plastic (PET) și transformând aceste materiale reciclate în accesorii utile.

Prăjiturica Românească, Colegiul Economic A. D. Xenopol, București, oferă o gamă variată de prăjituri romanești după rețete tradiționale preluate de la bunici, la un preț accesibil.

Românesc 100%, Colegiul National Spiru Haret, București doresc să ofere ateliere prin care oamenii să poată învăța despre tradiții și să realizeze produse tradiționale, fiind o afacere care oferă activități recreative și educative cu un spectru larg de potențiali clienți, potrivită pentru tineri, familii cu copii, turiști străini dar și cei vârstnici care vor să își amintească de copilărie.

SolveMe!, Colegiul National Mihai Viteazul, Ploiești, Prahova, doresc dezvoltarea unui board game național, numit Tărăbuța, ce are ca scop punerea pe piața a unui mod de interacțiune și socializare destinat oricărei categorii de vârsta. Elementele grafice tradiționale se remarcă încă de la început în conceptul acestui board game.

FurnitureLAB, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, produce atât piese de mobilier, cât și alte produse de design interior din lemn masiv, înnobilat, la cerere, cu rășină epoxidică. Toate produsele sunt realizate cu materiale Eco-friendly.

Pettix, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, propun crearea unei linii de producție care să permită obținerea de produse finite destinate localizării în spațiu a animalelor de companie care se pierd. Pentru început, producția se va centra pe un singur produs (zgardă pentru animale de companie).

Precious Circuit, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, propun comercializarea de accesorii lucrate manual (inele, medalioane, brățări, cercei, butoni, etc.) realizate din piese și circuite electrice sau alte materiale neconvenționale. Prin produsele realizate, contribuim la reciclarea materialelor electrice și electronice, transformându-le în accesorii originale.

Rethinkulture, Universitatea de Vest din Timișoara, Timiș, înglobează ideea unui brand care rezolvă simultan mai multe probleme contemporane: poluarea, valorificarea specificului național în mod etic, și caritate către grupurile nefavorizate prin transmiterea broderiei tradiționale spre generațiile viitoare.

TEAM-UP Explore Local. Think Higher, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași îşi propune să ofere comunităţilor un nou tip de petrecere a timpului liber, de întărire a relaţiilor părinţi-copii, de dezvoltare personală a copiilor şi a adolescenţilor în comunitate, într-un mediu armonizat specificului comportamental al vârstei, de formare/antrenare a obişnuinţelor privind viaţa activă şi sănătatea.


Mai multe detalii despre programul internațional JA de antreprenoriat: https://jar.ro/incubator.

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie