Inițiativa europeană „Oportunități economice pentru toți” sprijină tinerii cu bariere de angajare


Inițiativa europeană „Oportunități economice pentru toți” sprijină  tinerii cu bariere de angajare

Pandemia scade perspectivele de carieră ale tinerilor vulnerabili

Pandemia de COVID-19 a accelerat inegalitatea educațională într-o manieră fără precedent. Numai în România, 40% dintre șomeri sunt tineri între 15 și 19 ani (sursa: Eurostat, 2020Q4).

Potrivit noii Cărţi albe a Junior Achievement, cea mai mare organizație nonprofit de educație și formare profesională din lume, sistemele de învățământ tradiționale din România nu reușesc să reducă inegalitățile economice și să creeze oportunități pentru tinerii din comunități defavorizate, cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă prin creşterea angajabilităţii sau a proiectelor antreprenoriale în rândul acestora.

Instituțiile de învățământ nu reușesc să ofere oportunități egale tinerilor cu bariere de angajare

Sistemele de învățământ tradiționale din România nu reușesc să echilibreze oportunitățile pentru tinerii care întâmpină probleme în găsirea unui loc de muncă, arată o nouă Carte albă elaborată la nivel european.

România a fost puternic marcată de pandemia de COVID și, ca urmare, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut semnificativ. Tinerii sunt cei mai afectați de șomaj, reprezentând 40% din totalul persoanelor fără un loc de muncă, iar fetele abandonează școala mai devreme decât colegii lor de sex masculin.

Potrivit raportului, nevoile tinerilor cu dizabilități sau fără resurse nu au fost gestionate în mod adecvat în contextul pandemiei, cu atât mai mult atunci când vine vorba de formarea în vederea carierei.

Elaborată de JA Europe, cel mai mare furnizor de programe de educație antreprenorială, financiară și pentru carieră din Europa, în colaborare cu compania de servicii financiare NN Group, Cartea albă a pus sub lumina reflectorului deficiențele educației tradiționale și intensificarea inegalităților de pe piața muncii în contextul pandemiei.

Raportul, bazat pe un sondaj în rândul companiilor membre și cadrelor didactice din cele 40 de țări unde este prezentă organizația, a arătat că 67% dintre elevii cu posibilități limitate sunt expuși riscului de a nu mai putea urma învățământul de masă și nu sunt sprijiniți în mod adecvat pentru formarea în carieră. Mai mult de jumătate dintre aceștia sunt îngrijorați pentru viitor și capacitatea lor de a intra în lumea muncii, deși 69% dintre companiile din Europa reclamă un deficit de talente.

Cum 76% dintre acești tineri se confruntă inclusiv cu aspecte legate de integrarea socială și comunicare, raportul a evidențiat și problema lipsei accesului la tehnologie sau educație digitală în școală. Aceasta și ca urmare a dispariției pozițiilor entry-level, care până acum asigurau o intrare treptată pe piața muncii.

În ceea ce privește motivele pentru care acești tineri rămân în afara pieței muncii, raportul JA a stabilit că acestea ar fi lipsa de investiții guvernamentale în formarea profesională practică și absența unor programe educaționale personalizate, care să abordeze nevoile unice ale acestei categorii.

JA România are în prezent o rețea de aproximativ 1.800 de instituții de învățământ și peste 200.000 de tineri din întreaga țară participă anual la programele organizației. Ca răspuns la aceste concluzii, JA Europe și NN Group au elaborat o nouă inițiativă europeană – „Oportunități economice pentru toți“ (Economic Opportunities for All) –, prin care sprijină tinerii cu dificultăți la angajare și îi pregătesc pentru lumea muncii.

Salvatore Nigro, CEO JA Europe, a declarat: „Talentul este universal, dar nu și oportunitățile. Raportul nostru arată că pandemia de COVID-19 a avut un impact disproporționat asupra tinerilor, care se confruntau și înainte cu probleme legate de educație și ocuparea forței de muncă. Lipsa abilităților digitale nu doar că îi împiedică să aibă acces la locuri de muncă bine plătite, dar îi privează și de obținerea unor competențe noi, întrucât cele mai multe cursuri, platforme și resurse de învățare sunt disponibile doar online. Aceste probleme sunt amplificate de incapacitatea educatorilor și a altor furnizori de competențe de a găsi acel «punct de sprijin» prin care să le ofere acestor tineri mai multe posibilități de perfecționare.“

Becca Dean, absolventă JA și fondatoare Girl’s Network, a adăugat: „Mulți tineri au în grijă părinți bolnavi, au dizabilități ascunse sau se confruntă cu lipsa de egalitate în drepturi. Niciun tânăr nu ar trebui discriminat în funcție de etnie, proveniență sau veniturile părinților. De aceea este foarte important să combatem ratele ridicate de abandon școlar și șomaj din Europa. Și eu am întâmpinat bariere serioase la angajare și știu cât de dificil poate fi să demonstrezi cine ești.“

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie