Job Incubator – competențe noi pentru job-uri noi


Job Incubator  – competențe noi pentru job-uri noi
  • prin acces la cursuri și calificări specifice și prin interacțiunea cu profesioniști, tinerii de peste 16 ani dezvoltă o serie de abilități și competențe specifice noii piețe a muncii
  • profesorii participanți descoperă noi modalități prin care școala poate susține o bună formare profesională a tinerilor

Într-o economie nouă, ce a schimbat dinamica pieței muncii, trecerea de la școală la piața muncii este facilitată prin intermediul incubatorului Junior Achievement, Job Incubator™. În cadrul acestuia, tinerii de peste 16 ani, elevi și studenți, beneficiază de acces la cursuri de pregătire, stagii de practică, programe de internship și acces la locuri de muncă unde pot utiliza competențele dezvoltate în incubator.

În fiecare dintre ultimii 5 ani, examenul de bacalaureat a fost promovat de peste 86.000 de tineri (sursa: Ministerul Educației, Institutul Național de Statistică). Datele istorice arată că 70%-85% dintre absolvenții de bacalaureat din fiecare an obțin și diploma pentru studii superioare de licență 3-4 ani mai târziu. Sunt acești tineri pregătiți să aplice pe piața muncii cele consemnate pe diploma de absolvire? Dar ce vor face aceia care nu au finalizat aceste studii?

Aflată într-o dinamică permanentă, piața muncii solicită din ce în ce mai mult competențe digitale, gândire analitică și inovare, capacitate de rezolvare a problemelor complexe, creativitate și originalitate, adaptabilitate și reziliență, inteligență emoțională, utilizarea tehnologiei pentru monitorizare, control și programare ș.a.

Pot dezvolta tinerii absolvenți aceste competențe chiar la noul job? Până în 2025, în România vor fi peste 645.000 de locuri de muncă noi care vor avea și o componentă digitală, conform datelor Microsoft (sursa). Aceste locuri de muncă pentru dezvoltarea de software, cloud, analiza datelor și inteligență artificială nu se adresează doar specialiștilor în IT și inginerilor, ci și celor care lucrează în agricultură, arte, comerț, contabilitate, design, educație, finanțe, lactate, librării, media, minerit, muzee, sport ș.a.

Consolidarea competențelor pentru inserția profesională a tinerilor, ca salariați sau antreprenori, prin cursuri și certificări este și obiectivul Job Incubator™, proiect care reunește experiența Junior Achievement și profesionalismul mediului de afaceri. Partener național al proiectului în 2021, Microsoft oferă prin programul Global Skills Initiative acces gratuit la programe de formare profesională. Prin rețeaua Junior Achievement, tinerii de peste 16 ani (elevi și studenți) și profesorii lor au acces la aceste cursuri, certificări gratuite și subvenționate, precum și la o serie de experiențe de învățare care urmează metodologia Inspire-Prepare-Succeed™:

  • Inspire: beneficiarii acumulează informații de bază despre carieră și profesie folosind programul JA Succesul Profesional.
  • Prepare: elevii de peste 16 ani, studenții și profesorii dobândesc competențe și aptitudini noi prin participarea la cursuri specifice, precum cele Microsoft Learn despre inteligență artificială și LinkedIn Learning despre competențele necesare pentru cele mai căutate locuri de muncă din prezent.
  • Succeed: beneficiarii demonstrează stăpânirea competențelor acumulate la stagii de practică, internship și la noi locuri de muncă.

Profesorii au un rol important în cadrul proiectului. Prin acces la resurse și sesiuni de formare, aceștia descoperă noi instrumente, metode și tehnologii care pot fi integrate în curricula școlară pentru formarea unor competențe transversale, căutate pe piața muncii.
Peste 600 de profesori au ales să se înscrie la proiect în primele două ore de la anunțarea acestuia. Iată câteva dintre opiniile transmise de aceștia după seminarul de lansare:

  • „Foarte multe informații interesante și utile, de apreciat numărul mare de resurse disponibile gratuit. Îmi doresc să învăț metode, instrumente prin care să motivez elevii să își dorească  perfecționarea competențelor de inserție profesională.” Profesor din Timișoara
  • „Proiectul Job Incubator este bine organizat, cu activități de actualitate și de interes pentru tinerii cărora li se adresează. Ei se așteaptă să le oferim soluții concrete încă din timpul liceului. Sunt foarte interesată să dezvolt Job Incubator la liceul la care predau.” Profesor din Ploiești, Prahova
  • „Foarte interesante informațiile din oferta de cursuri. Le voi folosi pentru stimularea competențelor elevilor și îi voi îndruma să participe la cât mai multe cursuri. Mulțumim pentru opțiunile de viitoare cariere ce utilizează competențe IT.” Profesor din Piatra-Neamț

În această vară, profesorii beneficiază de sesiuni de pregătire în cadrul Job Incubator™ și de cursuri gratuite cu certificări, urmând ca odată cu începerea noului an academic, și tinerii să participe la sesiuni speciale pentru ei. Mai multe detalii despre proiect sunt la www.jobincubator.ro.

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie